© iStock

Sådan fjerner du selv savsmuldstapet

Metoden, vi beskriver her, gælder også for almindelige tapeter, men vi har set os ekstra sure på 90'er-fænomenet, savsmuldstapet. Her er en guiden til, hvordan du selv får det flået ned.

21. september 2016

1. Tapet skal ridses, ikke hakkes, ned

Du skal anskaffe dig en tapetridser, et redskab, som flænser tapetet ned, når det er blødgjort. Den kan købes i malerforretninger og byggemarkeder.
Tapetridseren er en form for rulle med en masse skarpe søm eller stifter, som har til formål at skære hul i savsmuldstapetet.
Når der kommer disse ridser, bliver det lettere for både damp og tapetopbløder at trænge ind. Vi anbefaler, at du udnytter lejligheden til at få afreageret lidt. Er der noget i dagligdagen, som småirriterer dig? Kommer svigermor i weekenden? Tapetflænsning er den bedste ’åndelige motion’, men det skal selvfølgelig ske med måde.
Vær forsigtig med ikke at skrabe så hårdt, at der kommer ridser og andre skader på selve væggen. Den slags skader betyder nemlig, at du er nødt til at spartle hele væggen op igen – en krævende opgave, som de fleste må overlade til en professionel maler.

2. Sæt i blød med tapetopløser

Så skal der købes tapetopløser i malerforretningen. På idenyt.dk kan du læse følgende:
”Tapetopbløder er en væske, som tilsættes vand, og som du smører på det gamle tapet med en rulle eller stor pensel. Herefter venter du, til den er trængt ind gennem det gamle tapet og har opløst klistret. Så er det forholdsvis let at skrabe det gamle tapet af med en spartel. Det er nemt, og opbløderen gør stort set arbejdet for dig.”
Du påføre tapetopløser flere gange, indtil det gamle tapet næsten falder af. 3-5 gange kan blive nødvendigt, især hvis savsmuldstapetet har fået flere gange maling i årenes løb.
Nogle vælger at dække den indsmurte væg med plastik for at forhindre tapetopløseren i at fordampe.


3. Ånd ind, ånd ud, riv ned

Når væggen har stået i blød tilstrækkelig længe, er det tid til at få afklædt den stakkels overflade fuldstændigt. De strimler og lag, som ikke er faldet af på nuværende tidspunkt, kan fjernes med en såkaldt tapetstripper, et blad fra en hobbykniv på et skaft. Du kan også bruge en spartel. Igen skal du passe på ikke at gå for aggressivt til sagen – en ødelagt mur koster dig dyrt.

4. Til slut støvuges væggen

Til allersidst skal du have gang i støvsugeren eller en blød kost til at få de sidste rester ned fra væggen.  

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste