Se Tom Dixons glamourøse IKEA-hack

Vi tør godt sige, at IKEA aldrig er set i så glamourøse omgivelser som nu. Se Tom Dixons vilde IKEA-hack, der tidligere på måneden blev afsløret på Milan Furniture Fair.

25. april 2017 af Elisa Nadire Caeli

En ud af ti europæere begynder deres liv i en IKEA-seng – så hvis livet begynder med IKEA, skulle det måske også afslutte på den måde, tænkte Tom Dixon. Han pitchede derfor en idé til IKEA om at designe en kiste, som de skulle producere og distribuere – men det afviste de hurtigt. Alligevel blev det starten på et ikke helt almindeligt samarbejde: sengen DELAKTIG, der kan konfigureres på uendeligt mange måder.

Med DELAKTIG imødekommer IKEA deres fans fra onlinefællesskabet IkeaHackers, som de ellers tidligere har vendt sig mod med henvisning til rettighedskrænkelse, ved selv at muliggøre hacking af møblet. "Vi kan ikke stoppe folk fra at gøre det," siger James Futcher, der er kreativ direktør hos IKEA. "Vi ved, at folk ønsker at gøre ting anderledes for at skabe deres egen identitet.”

DELAKTIG fungerer som en slags platform, og hvor Apple opfordrede udviklere til at skabe apps til deres platform, beder Tom Dixon og IKEA aktivt folk om at tilføje funktionalitet til deres seng. Derfor arbejder 75 studerende på Royal College of Arts i London, Parsons School of Design i New York og Musashino Art University i Tokyo på at skabe helt særlige add-ons til møblet, der hidtil er set i konfigurationer som blandt andet køjeseng og lufthavnssæder.

Jules Yap, der har grundlagt IkeaHackers, er ikke overrasket over udviklingen af det nye hackermøbel. Hun kalder det et godt træk fra IKEA og påpeger, at deres design og lave priser altid har inviteret til hacking. ”Folk hacker IKEA af så mange forskellige grunde. Men jeg tror, ​det handler om en tilfredshed ved at skabe noget helt andet end det masseproducerede."

DELAKTIG er netop blevet vist på Milan Furniture Fair i en særligt pimpet udgave hacket af selveste Tom Dixon - og der er i den grad langt fra klassisk IKEA til den britiske designers konfiguration af DELAKTIG som en skulpturel og glamourøs sofa i lækkert mørkebrunt lammeskind.

Som led i DELAKTIG-projektets open source-ambitioner samarbejder IKEA og Tom Dixon med det svenske tekstildesignfirma BEMZ om sammen at skabe en unik samling af betræk til hackermøblet, der forventes i handlen i februar 2018.

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste