Markus Grigo fra Den Store Bagedyst giver dig opskrifterne på 3 lækre småkager, du kan bage denne jul. Den ene er disse lækre cookies med kanel og mandler.

© Marcus Grigo

Få Markus Grigos 3 bedste opskrifter på småkager

En plade med lakrids- og tranebærsmåkager er alt, hvad vi drømmer om lige nu.

4. december 2017

Marcus Grigo udgav sin bagebog i slutningen af oktober, og den er sprængfyldt med lækre opskrifter på hjemmebag. Den indeholder også juleopskrifter på både klassikere og nye tiltag. 
Hvis du kunne tænke dig at prøve en eller flere af hans opskrifter af, så er her tre af slagsen - klar, parat, bag!

Cookies med kanel og mandler 

Til ca. 25 stk.

Det skal du bruge: 

  • 1 dl hele æg (ca. 2 æg)
  • 400 g hvedemel
  • ca. 4 tsk bagepulver
  • 200 g mandler
  • 200 g grofthakket hvid chokolade
  • 200 g brun farin
  • 200 g sukker
  • 350 g smør
  • 60 g stødt kanel
  • ca. ½ tsk fint salt

Sådan gør du:

  1. Her er det nemmest at bruge en røremaskine: Kom æggene i en røreskål. Kom resten af ingredienserne ovenpå og kør det hele med vingen (ikke piskeriset), til dejen netop er samlet. Dejen må ikke køres for meget. Gør du det, mister kagerne deres lækre konsistens og bliver mere brødagtige. Har du ingen maskine, så ælt alle ingredienser forsigtigt med hænderne og saml dejen. 
  2. Rul dejen til en stor pølse i et stykke bagepapir (ca. 9 cm i diameter). 
  3. Frys den i et par timer. 
  4. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær dejen i skiver på ca. 2 cm’s tykkelse, der vejer ca. 70 g hver. Læg kagerne i små, runde aluminiumsforme (ca. 10 cm i diameter) og bag dem i 12–13 minutter. 
  5. Du kan godt bage kagerne uden en kageform på en bageplade med bagepapir. Så holder de ikke den flotte runde form, men vil løbe lidt ud. 
  6. Tag kagerne ud og lad dem køle af på en bagerist.

© Marcus Grigo

Lakrids-tranebærssmåkager 

Til mange!

Det skal du bruge:

  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 60 g lakridspulver
  • (kan købes i specialbutikker)
  • 125 g soltørrede tranebær
  • 375 g koldt saltet smør
  • 500 g fint rørsukker
  • ca. 2 æg

Sådan gør du: 

  1. Sigt hvedemelet sammen med bagepulver i en røreskål. Tilsæt lakridspulver, tranebær og smør i små tern. Kør på en røremaskine med vingen (ikke piskeriset), til smørret er kørt ud. Eller finddel det med hænderne, til smørret ikke kan mærkes mere. Tilsæt nu sukker og æg. Kør kun, til dejen lige samler sig. Det er meget vigtigt, så småkagerne ikke mister deres sprøde struktur. Eller ælt forsigtigt med hænderne og saml hurtigt dejen. 
  2. Del dejen i klumper på 500 g og tril dem i lange pølser med en diameter som en tyvekronemønt. Rul dejpølserne ind i bagepapir og læg dem i fryseren, til de er hårde. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Skær pølserne i ca. 1 cm tykke skiver. Læg dem med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir eller en silikonemåtte. 
  3. Bag dem i ca. 8–10 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist. 
  4. Opbevares bedst i en kagedåse med låg, der slutter tæt, eller anden lukket beholder.


© Marcus Grigo

Ingefær-macadamiasmåkager 

Til mange!

Det skal du bruge: 

  • 500 g hvedemel
  • ca. 1 tsk bagepulver
  • 25 g stødt ingefær
  • 75 g grofthakkede
  • macadamianødder
  • 20 g frysetørrede hindbær
  • (kan købes i specialbutikker
  • eller udelades)
  • 375 g koldt saltet smør
  • 500 g rørsukker
  • 2 æg

Sådan gør du:

  1. Sigt hvedemel sammen med bagepulver i en røreskål. Tilsæt stødt ingefær, hakkede nødder, hindbær og smør i små tern. Kør på en røremaskine med vingen, til smørret er kørt ud. Eller findel det i hænderne, til smørret ikke kan mærkes mere. Tilsæt nu sukker og æg. Kør kun, til dejen lige samler sig. Kører du for meget, mister småkagerne deres sprøde struktur. Eller ælt og saml hurtigt dejen med hænderne. 
  2. Del dejen i klumper på 500 g og rul dem i lange pølser med en diameter som en tyvekronemønt. Rul pølserne i bagepapir og frys dem, til de er hårde. 
  3. Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. 
  4. Skær pølserne i 1 cm tykke skiver. Læg dem med lidt mellemrum på en bageplade med en silikonemåtte eller bagepapir. 
  5. Bag dem i ca. 8–10 minutter. 
  6. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist. Opbevares bedst i en kagedåse med låg, der slutter tæt, eller anden lukket beholder. 
TIP Dejen kan køres på en røremaskine med vingen (ikke piskeriset). Ellers skal du ælte dejen forsigtig med hånden.
© Marcus Grigo


© Marcus Grigo

Tyskfødte Markus Grigo er både dessertkok og bagedommer på programmet Den Store Bagedyst. Derudover er han kendt for sine fantastiske kager og desserter af høj kvalitet. 
Denne bog er en ny udgave af Grigos Hjemmebag, der er en samling af kageklassikere og nye opskrifter. 

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste