Dejlig jul med kulørt nostalgi
Med møbler og nips fra fem generationer emmer Inger Marie og Anders' hjem af gode historier - og det smitter af på julen.
Hvis du drømmer om en anderledes og fortryllende jul med finurlige detaljer og fuld af barnlig glæde, så tag med os på smugkig hos Inger Marie Møller. I hendes 130 kvadratmeter store lejlighed på Amager er julen nemlig et fest fyrværkeri af imponerende arvestykker og sjove genbrugsfund i alverdens farver, som Inger Marie går på jagt efter hele året.
Til gengæld finder du ingen flettede jule hjerter i rødt og hvidt glanspapir i familiens hjem, hvor også gemalen Anders og datteren Frida Viola på to år bor. Næ, her skal det være en opdagelsesrejse at gå rundt om træet. „Julepynt behøver ikke altid at være nisser og engle. Så længe det giver den rette stemning og spreder hygge i julemåneden, ja, så er det julepynt i mine øjne,“ konstaterer Inger Marie.
Juletræstoppen har Anders arvet fra sin oldefar, der fandt den som ung på et julemarked i Tyskland. Når du tænder lysene, får flammerne de små figurer til at dreje rundt til lyden af et lille klokkespil. Sofaen er en ombetrukket Wegner, som Anders har arvet, puffen er fra Marokko, og stofstykkerne på væggen er fra Indien. Sofabordet af Hans Bølling er et arvestykke fra Inger Maries familie.
Læs mere og se flere billeder på de næste sider ...

Juletræet er enkelt med mange små, sjove ting som gamle kniplinger og små, filtede snebolde. Inger Marie køber altid lilla lys til træet og adventskransen.

Inger Marie er året rundt på jagt efter fint papir til julens gaver. Her er det papir fra Grønlykke.com og hyldepapir fra en genbrugsbutik.

Inger Marie fandt den gamle juletræsfod i støbejern på et loppemarked og malede den lysegrøn med metalmaling. Det smukke juletræstæppe er egentlig en Wiinblad-dug fundet i en genbrugsbutik.

Køkkenet fra Kvik giver en god, enkel base for beboernes kulørte påfund. Den klare, lyseblå lampe fra Kartell passer godt ind i køkkenets blide farveskala. På hele den ene væg er der sat fliser op fra Made a Mano i en køkkenblå farve.

Familien tager hvert år på Aarstidernes julemarked i Humlebæk og køber juletræ. Fluesvampen har Inger Marie købt på Tivolis julemarked i en bod med polsk julepynt.

På en smørrebrødsbrik har Inger Marie udstillet små krybbefigurer, som hun har købt i blomsterbutikken Isblomsten på Islands Brygge.

Hvor der tidligere var en dør, har Anders lavet hylder til forskellige småting. Ved siden af har den handy herre kreeret en opslagstavle beklædt med to slags tekstiler til kort og familiefotos.

Pladsen mellem køleskabet og væggen er udnyttet til en praktisk reol til dåser, olier m.m. Inger Marie tog simpelthen en ‘Margrethe’-skål under armen ned til farvehandleren for at få den nøjagtig samme 60’er-mintgrønne farve til reolen.

Mønsteret på bordpladen hedder ‘Virrvarr’ og er designet af svenske Sigvard Bernadotte i 1958. Mønsteret er blevet relanceret som laminatbord-plade af det danske firma DFI-Geisler.

Guldskeen med blåt skaft har Anders arvet fra sin familie, og den bruges kun til jul. De to hjertekopper bruges som regel også kun i december. Bakken er genbrug.

Over familiens spisebord hænger et gammelt, originalt apotekerskilt, som Anders fik af et apotek, der skulle have ny facade. Skiltet har han siden pudset op og givet ny olie. Møblerne er loppefund.

Da Inger Marie var i Indien, var hun på ørkenvandring alene med en guide, der endte med at forære hende tæppet, fordi hun syntes, det var så flot. Han havde brugt det til kamelens mad, så den ikke fik sand i munden når den spiste. Se, det er en historie, du ikke kan købe dig fra i en butik.

I den anden ende af soveværelset er der lavet et puslehjørne af et gammelt skolebord. Ovenover er der plads til bleer i det gamle køkkenskab, som hang i det oprindelige køkken, da familien flyttede ind. Den mintgrønne kommode fik Inger Maries farmor, da hun var helt ung, og den fulgte hende rundt omkring i Danmark, hvor hun nu end skulle gøre tjeneste.

Halstørklædet er købt på en rejse til Nepal, og trøjen har Anders’ farfar strikket. Knagerækken er en klassiker af designerparret Eames.

På blomsterlampen, der er fundet i en genbrugsbutik, hænger en underkjole, som har tilhørt Inger Maries oldemor. Den bruges flittigt, når Frida Viola og hendes kusiner skal gå lucia-optog til den årlige familiekomsammen.

På et fad pynter hyacinter og gamle glaskugler. Dugen er ikke en juledug, men Inger Marie bruger den kun i december, fordi hun synes, den bidrager til julestemningen.

Frida Violas værelse er et skønt univers af farver og gamle møbler. Anders’ farmor og farfar købte det orange skab som køkkenskab, da de flyttede sammen. Den lille slagbænk stammer fra Inger Maries mors barndomshjem. Bordet fra Ikea er blevet pyntet med maling og tapet fra Retro Villa.

Anders og Inger Marie har sammensat deres garderobe af tre forskellige skabe. Bogstaverne er lavet i uld af tekstildesigner Line Dyrholm.
