Drømmer du om at bygge et øko-hus?
At bygge en bæredygtig bolig kræver mere end bare at losse et par solceller op på taget og genbruge lidt regnvand. Her er to boliger til inspiration: Science fiction-huset og villaen bygget af 20.000 tandbørster.
Okay, vi ved godt, at du ikke har dette projekt på dagens to-do-liste, men måske går du og fantaserer om at leve i et bæredygtigt hus inden for en overskuelig årrække.
Bæredygtighed er ikke noget, man kan klare på en weekend, især ikke når det gælder boliger. Bare byggematerialerne er en videnskab for sig selv.
Under alle omstændigheder skal du hente rådgivning fra eksperter inden for byggeri, arkitektur og energiforbrug.
Her er 4 råd, som måske kan skubbe dig videre:
1. Er huset rart at være i?
Det er ikke nok at tænke i solceller og gulve lavet af gamle bananskræller (eller noget ...). Hvis du ikke føler dig godt tilpas i huset, og det ikke passer med dit temperament og smag, nytter alle de gode intentioner intet. Et bæredygtigt nybyggeri behøver ikke at være så firkantet ...
2. Hvordan falder lyset?
Dagslyset er en naturlig kilde til energi, og dit nye hus skal placeres, så lyset – også om vinteren – falder ind i de rigtige rum. Det sparer energi, og også din egen indre flamme styrkes.
3. Få eksperter til at rådige om energikilder
"Isolering, energiruder og omlægning til miljøvenlige varmekilder som fjernvarme og varmepumper." Det lyder tungt, men hvis du står og skal bygge et nyt hus, er energiforbruget og den rette sammensætning af energikilderne vigtigt. Få gode rådgivere på, så de tekniske løsninger spiller sammen.
4. Forbered dit hus til de næste beboere
Det lyder måske underligt, men du bør også tænke på de mennesker, der flytter ind i huset efter dig og din familie. Byg dit hus, så det let kan tilpasses de næste beboere. Indervægge af beton, der er svære at rive ned, er fx en dårlig idé. Et tilpasningsdygtigt hus er lettere at sælge, og du gavner også miljøet ved at bygge med genanvendelige konstruktioner.
ZEB Pilot House er tegnet af stjernearkitekterne fra norske Snøhetta og er state of the art inden for bæredygting arkitektur.
Det er bl.a. udstyret med et meget avanceret solcelleanlæg, der efter sigende giver tre gange så meget energi, som der er brug for.
Desuden er her naturligvis automatisk opsamling til regnvand og en lang række andre installationer, som gør byggeriet miljøvenligt.
The Waste House er bygget i forbindelse med et større projekt på University of Brighton i England. 90 procent af materialerne er genbrugt fra husholdninger og nedrevne huse. Fx er her brugt 20.000 gamle tandbørster og 4000 DVD-covers ...
Hele huset er bygget ud fra mantraet: 'Affald er kun ting smidt det forkerte sted.'