Fra betonhal til designerbolig
Se, hvad der sker, når to designere får fingrene i et gammelt råt kontorlokale og lader kreativiteten slippe løs.
Det behøver hverken ende i skilsmisse, økonomisk ruin eller håndværkerlede at sætte et gammelt råt og tomt lokale i stand til en lækker newyorker-lejlighed i klasse A. Kristina May Olsen og Morten Bo Jensens historie er et perleeksempel på det modsatte.
Natten før Kristina fødte tvillingerne Anine og Merle, blev emhætten som den allersidste detalje sat op, og deres gennemrenoverede lejlighed var klar til familieforøgelsen.
Det var punktummet på tre måneders intensivt arbejde for Morten og en stor flok hjælpsomme venner med hænderne skruet rigtigt på.
Mere end et år tidligere så parret lejligheden første gang. De havde længe været på udkig efter en byttelejlighed, da Morten så en notits i Den Blå Avis om, at et gammelt tomt kontorlokale på Nørrebro var i bytte for en lejlighed.
Det lød som et hit, og Kristina og Morten skulle heller ikke mere end lige inden for døren, før de var solgt.
Det kreative par så ikke et stort ubeboeligt beton-kontorlokale med linoleum på gulvet, sænkede lofter, smadrede vægge og en lille brandskade som ekstra detalje. De så derimod et stort lyst lokale ideelt til en lejlighed, hvis indretning, de helt selv kunne bestemme.
„Der var 10 familier ude at se på lejligheden samtidig med os, og alle gik rundt og sagde ‘Så laver vi fordelings gang der, og værelser her og der’, og så pludselig ville det være en lejlighed med 100 værelser. Vi blev skræmte af, at folk ville ødelægge det store rum, og allerede da vi gik rundt i lejligheden første gang, blev vi enige om at bevare det store rum og kun bygge et soveværelse og et enkelt børneværelse. Det var før, vi vidste, at det blev tvillinger, men det ændrede ikke noget at få det at vide. Vi ville have det store rum,” konstaterer Kristina.
Kulørt kube
Kristina er designer og har blandt andet lavet sofaen ’Human’ for Erik Jørgensen, mens Morten er chefdesigner for Vipp. Sammen udgør de et succesfuldt makkerpar, når det gælder indretning.
Allerede efter at have set lejligheden første gang gik de hjem og brugte deres designkompetencer på at tegne en 3D-model i computeren over, hvordan lejligheden skulle indrettes. Og i dag ser den stort set ud som på de tidlige tegninger.
„Vi er faktisk gået ret teoretisk til værks. Vores grundtanke med lejligheden er, at den er delt ind i zoner, hvor hver zone har sin egen funktion, og ingen zoner erstatter hinanden, således at vi ikke har to stuer, hvoraf den ene aldrig bliver brugt,” forklarer Morten, og selv om det lyder teoretisk, forstår man, hvad han mener, når man bevæger sig rundt på de 150 kvadratmeter.
Kristina og Morten har været enige om det meste - lige på nær et par enkelte detaljer om farverne:
„Børneboksen - den store kube midt i rummet, hvor børneværelset ligger - ville Morten først have græsgrøn, derefter orange, og da han også blev træt af at tænke på det, blev den grå - og ligeså med den ene væg i badeværelset. Den startede med at være skrigorange, men tre dage efter havde Morten købt grå maling,” griner Kristina.
Foto: Vinduer på hele den ene langside sikrer masser af daglys i lejlighedens største rum. Kristina og Morten har delt lejligheden op i zoner med køkken længst tilbage (mod væggen ud til badeværelset) og herefter spisebord og stueafdeling. Reolerne på væggen er fra Montana, sofaen er fra Engell Møbler, stolen ‘Low pad’ er af Jasper Morrison for Cappellini. Døren på endevæggen er til gangen, badeværelset og bagtrappen. Sofabordet har Morten selv lavet af sorte mdf-plader. Toppen kan skydes til begge sider, så bordet kan gemme blade, aviser osv.

Så snart du træder ind ad døren i Kristina og Mortens lejlighed, fornemmer du det store rum. Til venstre kan du se den grå kube, som parret har bygget i det store åbne rum, og som huser børneværelset. Skabene på væggen er fra Ikea. Mortens cykel er fra Biomega og designet af Marc Newson.

Køkkenøen skulle være fri for vand, så den også kan bruges som arbejdsbord, når designerne skal lave store skitser. Spisebordet er fra Hay, stolene er fra Gubi, og lysestagen er fra Paustian. I køkkenø...

Det store rums nedsænkede lofter blev fjernet, så de originale rå lofter kom til syne. Lamperne fra Artemide matcher det rå loft, og så er de fleksible lamper smarte, når de to kreative beboere bruger den store bardi...

Parret ønskede et hvidt og enkelt køkken, der nærmest skulle svæve bagerst i rummet. De ville ikke have overskabe, og Morten byggede derfor selv en kasse af mdfplader til at skjule emhætten. Det hvide køkken med c...

Lejligheden er holdt i sort, hvid og toner derimellem, og det gælder også spisemøblementet. Det giver en god grafisk virkning.

For at dele rummet op har parret hængt et transparent trådgardin mellem spise- og sofastue. Man kan se igennem det og fornemme rummets størrelse, men når du sidder ved spisebordet eller i sofaen, virker det som en rumdeler, der...

Soveværelset ligger i den ene ende af den lange lejlighed. For at understrege det rå og enkle look er alt, hvad der hedder dørkarme og fodpaneler, droppet. Bag sengens hovedgærde har Morten bygget et walk in-closet. Stolen er d...

Lejligheden har ikke mange døre, men dem, der er, er blevet begavet med disse håndtag, som er designet af tegnestuen CF Møller og udviklet af en af Mortens venner for firmaet Randi.

En af ideerne bag indretningen er at tænke i firkanter, da det giver ro. Derfor er billederne på fotovæggen samlet i en firkant, der matcher bogreolens firkant. Også i gangen hænger de lave skabe i firkanter. Rammerne o...

Det meste kan lade sig gøre, det handler blot om at få den gode idé. Morten har fx selv kreeret skrivebordet af rigtig mange lag bølgepap og en glasplade på toppen. Lampen er fra Casa Shop.

Tvillingerne Anine og Merle deler værelset i den grå kube. Sengene er fra Brio. Lysekronen i loftet er et af de få arvestykker, som Kristina har. Den er blevet frisket op med hvid spraymaling, så den passer til tvillingernes v&...

Badeværelset var bygget, da Kristina og Morten flyttede ind, og det eneste, de har gjort, er at hive nogle fliser ned, male en væg og selvfølgelig tilføje nogle Vipp-produkter.

Vasken med de rene linjer er fra Kvik. Armaturet er KWC fra Boffi. Sæbedispenseren er fra Vipp.

Væghylden er fra en badserie, som Morten har designet for Vipp.

Tip: Mal kun en enkelt vægHvis du gerne vil have kontrastfarve i et rum, så nøjes med at male en af væggene. På den måde kommer der mere fokus på kuløren. Den hvide metalboks p...
