Fra tobaksgule vægge til clean drengehybel
Emil Spork drømte om et rigtigt håndværkertilbud. En slidt lejlighed, der krævede masser af kærlighed og knofedt, og det fandt han. Kom inden for her!
Renovering af 3-værelses andelslejlighed på Nørrebro
Her bor Emil Spork, 23 år, læser til maskiningeniør på DTU og spiller fodbold på danmarksserieniveau. Emil bor i en 3-værelses andelslejlighed på 80 kvadratmeter på Nørrebro i København, som han deler med vennen Christoffer.
Gamle, ødelagte lofter, tobaksgule vægge og dårlig planløsning. Det lyder ikke umiddelbart som opskriften på en drømmelejlighed, men det var det for 23-årige Emil Spork.
“Jeg ledte efter en lejlighed, jeg kunne renovere. Det her var den klammeste og mest smadrede, jeg havde set. Væggene var gule af tobaksrøg, og der var indgroede madrester i køkkenet. Stukken var gennemmørnet, og loftet slog revner. Det var lige det istandsættelsesprojekt, jeg ledte efter. Et ekstra plus var terrassen,” fortæller han.
Emil gik grundigt til værks, da han fik overdraget nøglerne til sit nye hjem på Nørrebro i København. Sammen med sin far og en god ven gennemrenoverede han lejlighedens 80 kvadratmeter.
“Vi rev alt ned. Alle kabler, stikkontakter, tapeter og paneler blev udskiftet. Hver eneste kvadratmeter er endevendt,” fortæller han.
Oveni vendte Emil ‘geografien’ i lejligheden på hovedet, så planløsningen og især udnyttelsen af altanen blev mere optimal. Hvor der før var soveværelser, er der nu et lyst køkken-alrum med direkte adgang til stuen og ikke mindst den store overdækkede altan. I stedet er soveværelserne rykket ind i de to tidligere stuer mod gaden.
“Det store arbejde har ligget i alt det, man ikke kan se nu: at flytte væggene, pudse dem op, ordne gulvene, etablere nyt køkken og integrere ledningerne i væggene, så alt el er camoufleret. Energien er brugt på det ‘grove’ arbejde,” siger Emil.
New York med et twist af DTU
Farvevalget i lejligheden er enkel og kontrastfyldt med masser af sort-hvide elementer. Stilen er rå og hælder i retning af et newyorkerloft understreget af idéen med at lade både cykel og skateboard pryde væggene som installationer.
“Jeg købte stellet til cyklen for nogle år siden og har gået lige så stille og samlet reservedele. Nu er cyklen færdig, men den har været tre år undervejs,” siger Emil, der også selv har konstrueret ophænget til cyklen.
Cykelophænget er ikke den eneste ting i lejligheden, der har en særlig historie. De fleste møbler i lejligheden har Emil klunset, men ikke hvor som helst. På DTU, hvor han er studerende, blev møblerne på et tidspunkt skiftet ud, og han fik lov at tage, hvad han ville. Emil, der er dygtig med sine hænder, har også skabt sofabordet og knagerækken af drivtømmer selv.

Stor overdækket terrasse
Planløsningen blev vendt på hovedet, da Emil satte lejligheden i stand, så der nu er udgang fra køkkenet til den 14 kvm store, overdækkede terrasse.
SNUP STILEN Køkkenelementer og hvidevarer er fra Ikea, bordpladen er en laminatplade med metalkant. Væglamperne er fra Focus.

Lille detalje stor effekt
En malet dør i en fin farve, kan give masser af liv i et hjem med en enkel, stilren indretning.
1. Start med at fjerne håndtaget. Du kan evt. nøjes med at løsne det. Våd maling kan ret let tørres af håndtaget med en våd klud.
2. Vask døren, og slib derefter med sandpapir. Er overfladen ru, binder malingen bedre. Fjern slibestøv, før du går videre.
3. Dæk gulvet af under døren, så undgår du at dryppe og kan rulle helt ned til kanten,
4. Grund døren, så dækker malingen hurtigere. Brug en malerrulle.
5. Mal døren. Det giver det pæneste resultat at bruge en malerrulle. Brug kun pensel til de steder, du slet ikke kan nå fx ved håndtaget.

Smukt cykelrenoverings-projekt
Den åbne planløsning giver et fint kig ind i stuen, hvor Emils tre år lange cykelrenoverings-projekt pryder væggen.

Hjemmelavet sofabord og cykelophæng
SNUP STILEN Sofaen er fra Ikea, mens Emil selv har lavet sofabordet og cykelophænget til væggen. Både spisebord og stole stammer fra DTU, hvor de skulle kasseres, indtil Emil fik lov at få dem.

Sådan får du stilen
1. Gå efter en enkel, hvid base med masser af rene linjer.
2. Giv det hvide kontrast med sorte elementer, stål og drivtømmer.
3. Vælg møbler, der har lidt historie, men et enkelt look både i form og farve.
4. Brug atypiske elementer som udsmykning fx en cykel eller et skateboard, og twist gerne stilen men en enkelt farve og et par diy-projekter.

Terrasse med glasruder og mørklægningsgardiner
Terrassen var næsten lige lavet, da Emil overtog lejligheden. Den er 14 kvadratmeter, har glasruder og kan lukkes af med mørklægningsgardiner, hvis solen bliver for skarp. De franske caféstole fra Carnét er købt for en 50’er stykket. Bordet er fra et fransk loppemarked.

Tæt på Emil Spork
Hvis jeg skulle sætte ord på min stil, ville jeg nok kalde den drenget og rå.
Det jeg faldt for ved lejligheden var helt klart beliggenheden og muligheden for at sætte den i stand, som jeg ville.
I mit hjem vil man aldrig finde kabler langs væggene.
Mit næste køb bliver et stort stationsur. Ikke et lille DSB-perronur, men et stort gammelt et.

Plantegning af lejlighed på Nørrebro
