Green living
Midt i det naturskønne Ballehuse ved Silkeborg har et yngre par været virkelig flittige. De har tegnet, bygget og indrettet et vidunderligt hus. Men ikke nok med det. Målet var at gøre huset lige så grønt som omgivelserne omkring dem. De valgte derfor at bygge et passivhus på 186 kvadratmeter, hvor energiforbruget er så lavt, at man kunne tro, pingviner ville elske at boltre sig inde i husets kulde. Men vi skulle hilse og sige, at her fryser ingen om tæerne. Parrets grønne tankegang er også blevet omsat til indretningen, hvor de har lagt stor vægt på at indrette med naturens egne materialer - og med naturen selv.
„Vi har først og fremmest forsøgt at gå efter miljøvenlige materialer. Og så har vi valgt en række symboler på vores grønne hus og livsstil som de tre plante
kasser og stubbene i stuen, fototapetet i soveværelset og birketræet i køkkenet, der alle er med til at invitere naturen indenfor,“ fortæller parret.
Vælg et fokus
Der bliver også tænkt i bæredygtige baner, når hjemmet trænger til en fornyelse, og her kan inspirationen sagtens findes på en gåtur i eget hjem. „Ofte kigger vi på de løsninger, vi allerede har, når vi skal finde på noget nyt. En måde at tænke miljørigtigt på er nemlig også at bruge de ting, vi allerede har, og så kombinere det på nye måder tilsat få nye ting som farver og tapet.“ Da parret gik i gang med at indrette huset, lagde de ud med at undersøge deres egne behov.
„Vi spurgte os selv, hvad der er vigtigst for os. Er det at have et fantastisk køkken, fordi vi elsker at lave mad, at have ens gulve, fordi vi har brug for visuel ro, eller en bestemt flise, vi engang så på en ferie til Italien? Det er så vigtigt at finde ind til egne behov og ideer, hvis du vil undgå at få en kopi af et boligmagasin. Kort sagt skal man være tro mod sig selv,“ siger parret.
Der bliver brugt mange timer, dage og ofte måneder på at beslutte detaljer, som fx hvorvidt vandhanen skulle sidde på væggen eller på vasken, eller hvilke sten der skulle bruges til den murede køkkenvæg.
„Vores bedste råd til andre nybyggere er at bygge til jer selv. Se på jeres behov nu og de næste fem år. I kan altid ændre det hen ad vejen og bygge om, hvis behovene skulle forandre sig. Og så er der både god fornuft og økonomi i at bygge energimæssigt,“ siger parret.