Herlighedsværdi på himmelflugt
Skøn beliggenhed og tåbelig indretning. Sådan kunne huset beskrives for fem år siden. I dag er begge dele super - og lidt til
245 kvadratmeter murermestervilla. Lige ud til skoven. Det var en dejlig bolig, som i 2004 blev sat til salg i Nordsjælland. Problemet var bare, at man skulle trave gennem hele huset for overhovedet at få syn for skoven og nyde den skønne udsigt. Villaens eneste udgang til den omkringliggende natur var nemlig placeret i husets kælder. Oven i købet en lav, mørk og klam en af slagsen.
Sådan noget er der jo råd for, og for køberne hed løsningen i dette tilfælde arkitekt og tømrer Lars Dagø. Han fik tjansen med at tegne en helt ny rumfordeling, hvor kælderen blev fuldt implementeret som en ny, lækker afdeling i huset.
„Det gjaldt om at få bygningen åbnet op mod skoven, så familien kunne få fuld valuta for husets naturskønne beliggenhed på alle etager,“ forklarer Lars Dagø.
To nye altaner
Ombygningen indebar blandt andet, at kælderen blev gravet ud, så der nu er fuld ståhøjde. Derudover blev alle vinduer og døre skiftet ud med nye større modeller, så lyset for alvor kunne komme ind. Den centrale stueetage, hvor der før var adgang forbudt til skoven (medmindre man holder af at kravle ud gennem vinduer), blev begavet med hele to altaner. Den ene er en stor træterrasse, mens den anden er en mindre, selvstændig balkon, begge med direkte udgang fra det store køkkenalrum.
Lars Dagø fortæller:
„I stueetagen baldrede vi hele tre vægge ned for at skabe en kæmpe vinkelstue - et stort leverum for hele familien med ekstra udendørs kvadratmeter lige ved hånden.“
Mens Dagø stod for de store tanker og tegnestreger i den nyrenoverede bolig, blev indretningsarkitekten Pascale Nemery hidkaldt, da de friske gemakker skulle fyldes ud på lækreste vis.
Han tog fat på kælderen med det erklærede mål at gøre den til familiens nye favoritsted.
„Underetagen er det eneste plan i huset, hvor der er direkte udgang til haven. Det er også her, boligens pejs er. Det var oplagt at omdanne kælderen til en forkælelseszone, mens stueetagen så kunne fungere som husets aktive værested med køkken og spiseafdeling,“ forklarer Nemery.
Badekar i kælderen
En del af planen med at gøre stueetagen til husets mest velbesøgte sted indebar etablering af et luksusbadeværelse i kælderen med badekar til børnene og stemningsfuld belysning. Derudover blev der indrettet et behageligt arbejdsværelse, som også fungerer som gæsteværelse. Alt sammen i tilknytning til under-etagens centrale hyggerum: den store pejsestue.
„Kælderen er en rolig del af husets arkitektur, som vender helt væk fra vejen. Det var oplagt at indrette det til fordybelse og velvære. Et sted, hvor man sætter sig foran pejsen, ser en film eller måske læser en bog fra biblioteket i det tilstødende arbejdsværelse,“ forklarer indretningsarkitekten.
Når familien er blevet træt af at sidde med stængerne oppe i den forvandlede kælder, kan de gå til ro på husets første sal. Her ligger henholdsvis soveværelse og børneværelse perfekt disponeret i selskab med endnu et badeværelse til det hurtige aften og morgentoilette. En skønt beliggende bolig er blevet 10 gange skønnere med mere luft, lys og komfort på alle etager.
Foto: Husets originale pejs er pudset op på ny, så den fremstår eksklusiv og moderne. De bløde hvide siddemøbler forstærker indtrykket af en lys og indbydende stue.

Den gamle røde murermestervilla er forvandlet til en moderne lys bolig med masser af liv på alle tre etager. Med to nye altaner på stueetagen, der begge vender mod haven og skoven, er der for alvor mulighed for at nyde naturen i dagligdagen.

Kælderetagen er blevet til et område med hotelagtig luksus. Her er et nyt lækkert badeværelse og pejsestue med tilstødende bibliotek i hjemmekontoret.

Den hyggelige pejsestue ligger i kælderen, som har fået en ordentlig opstrammer. I dag er den lys og venlig - og har direkte udgang til husets have. Her i stuen kan familien både slænge sig foran fjernsynet, nyde flammerne i pejsen, mens yndlingsmusikken spiller på anlægget eller begrave sig i en god bog.

På hjemmekontoret i kælderen er der plads til både store og små kontormus omkring det store arbejdsbord. Den indbyggede reol huser masser af litteratur, som ofte sluges i pejsestuen ved siden af kontoret. Lamperne er fra Artemide, børnestolene fra Ikea, bordet er fra Punktum, og stolene er fra Hay.

Børn vil gerne være, hvor forældrene er. Indret et lille arbejdshjørne til poderne. Så kan I alle ‘arbejde’ sammen.

Kontoret bruges også som gæsteværelse, som derfor er udstyret med en sovesofa fra Ikea. Et stort spejl fanger vinduespartiet ud til haven og reflekterer lyset ind i rummet. Lampen er designet af Philippe Starck, dragkisten er fra Casa Katrine.

I kontoret har Pascale Nemery designet en stor reol, der er bygget rundt om rummets glasdøre. En flot løsning, der giver plads til masser af bøger og kontorudstyr på en pæn og enkel måde.

Med sikker hånd er moderne design blandet med gamle møbelklassikere og gobelintæpper fra Søren Lyngsøe. Stolene er tegnet af Poul Kjærholm, det skulpturelle sofabord er designet af Isamu Noguchi og fra Paustian.

I stuen er hele tre vægge med arkitektens ord ‘baldret ned‘ for at skabe en stor vinkelstue, hvorfra haven og skoven udenfor kan nydes. Lysekronen ‘Zettel’z’ er fra Ingo Maurer.

Når maden er indtaget, er der mulighed for at trække hen foran pejsen. Her er en stor chaiselongsofa fra Eilersen placeret. Puder og plaid er fra Casa Katrine, standerlampen fra Floss, sidebordet er fra Botikken. De to oliemalerier er af Jeanette Uldall.

Har du en bred vindueskarm, der trænger til fornyelse? Lav karmen om til en hyggelig siddeplads og udkigspost med puder i dejlige nuancer. Er din vindueskarm smal, kan du overveje muligheden for at udvide den med en bred plade. Spørg en tømrer til råds, hvis dine hænder ikke er til værktøj.

Før huset blev bygget om, var hallen på størrelse med en tændstikæske. Nu er den stor og rummelig, så lyset strømmer en i møde, når man træder indenfor. Plankegulvene er fra Dinesen.
Tip: Personlig entre
Byd dig selv og dine gæster velkommen med masser af personlige fotos på væggen i entreen. Hæng dem på en opslagstavle som her, eller brug rammer i forskellige størrelser, farver og materialer, og lav en hel fotovæg.

Ligesom resten af huset er køkkenafdelingen lys og luftig. Indretningen er supermoderne med hårde hvidevarer i rustfrit stål og elementer i hvid højglans.

Pæn orden og smukke tallerkener i de store brede skuffer, der er udført i massiv ahorn.

Køkkenet er næsten på størrelse med en balsal, så her er ingen undskyldning: Der er plads til at hele familien deltager i madlavningen.

Bordplade og køkkenvask smelter sammen i ét. Det betyder, at man undgår samlinger, hvor der kan gemme sig grumme bakterier. Og smukt ser det jo ud.

Forældresoveværelset på første sal havde skrå vægge på begge sider og var svært at indrette. Indretningsarkitekt Pascale Nemery har udnyttet skunkene til at etablere en kombination af indbyggede garderobeskabe og lave, smalle skænke. På den måde fik familien masser af opbevaringsplads, uden at der gik dagslys tabt.
Tip: Rustik naturstemning
Få naturen ind i boligen ved at indrette med møbler af råt træ og kernelæder og store dyreskind i stolene eller på gulvet. Du kan supplere med kurve til aviser og småting i naturflet, og så er det jo altid hyggeligt med en lille buket friske, vilde blomster hist og pist.

Der er hyggelig stemning i soveværelset med en blanding af træ, læder og skind. Det broderede sengetøj har fruen hjembragt fra Norge. Træbænken fra Habitat, og skindtæppet fundet på en messe Øksnehallen.

Et væg til væg-badmøbel sørger for rigelig opbevaringsplads, samtidig med at det optisk forstørrer rummets dimensioner. Det store spejl over bordet giver fornemmelsen af rummelighed et ekstra spark.
Tip: Personlighed med farvet nips
Moderne badeværelser er ofte meget neutrale i farvevalget. Skab personlighed med håndklæder, duftlys, sæbe og blomster i matchende farver. Alt kan hurtigt skiftes ud, hvis du bliver træt af lilla og hellere vil bade i orange.

Store travertinfliser medvirker til at gøre det nye wellnessrum varmt og eksklusivt.

Det skulpturelle kar ‘Zero’ fra Hoesch er kendetegnet ved sine karakteristiske sorte rygstøtter, der kan indstilles i flere vinkler. For at skabe en flot helhed er karret beklædt med små aflange glasmosaikker på fronten, som er ført videre op på væggen. Mosaikkerne er fra Odorico Studio.
