Hjemme hos kunstmaleren Søren Vilhelm
Spænd sikkerhedsselen og kom på besøg hos kunstmaleren Søren Vilhelm, der byder på kunst af den provokerende slags
En ung pige med henført lukkede øjne og usandsynligt store bryster sidder overskrævs på en mand. Hun er fuldstændig nøgen, og manden løfter hovedet og kigger op på hende. Det er et motiv, der vil noget, og det er det første, du ser, når du træder indenfor hos kunstmaleren Artpusher med det borgerlige navn Søren Vilhelm i lejligheden på Østerbro. Her bor han med kæresten Chloe og sønnen Noah på seks år. Den markante og opsigtsvækkende velkomsthilsen slår tonen an og mere end antyder, hvilke kunstneriske oplevelser der venter længere inde i lejligheden.
Artpusher lever af sin kunst, men har tidligere været forbi modeverdenen. Han endte dog med at sætte sig foran lærredet og male for fuld tryk - sådan som han havde gjort som barn. Fra Artpushers hånd flyder karakteristiske manga-billeder, fotografiske gengivelser af New Yorks skyline og juridisk problematisk kunst med dollarsedler. Mange af hans malerier kan ses hjemme i hans lejlighed, heriblandt de erotiske motiver, der nok provokerer de fleste. „Stilen hedder ‘hentai’. Manga betyder bare tegneserie på japansk, så det indbefatter utallige former, og der findes hundredvis af undergrupper. En af dem er ‘hentai’, som er erotisk manga. Det er det, jeg maler. Men selvfølgelig på min helt egen facon,“ siger han.
I den bageste af lejlighedens fire stuer hænger Artpushers imponerende gengivelse af New York. Ikke færre end 2.300 vinduer ses i værket, og de er alle malet med selvlysende maling, der får dem til at funkle som et ægte newyorkerlyshav, når mørket falder på. Sofaen er en ‘EJ 56’ fra Erik Jørgensen, og lænestolen er en ny udgave af Fabricius & Kastholms ‘Græshoppen’, som han har byttet sig til hos sin ven Henrik Lange, der har genoptaget produktionen af den gamle møbelklassiker. Bordet har han lavet for mange år siden af en euro-palle. Gulvlampen er fra Ikea, mens den sorte træskammel er lavet ved at sprøjtelakere en træstub i sort højglans.
Læs mere og se flere billeder på de næste sider

Artpushers manga-malerier hører til undergenren ‘hentai’, som er erotisk tegneseriekunst. Maleriet hedder ‘I Love Sugar Daddy’.

Skydeskiven på mandens bryst er stjålet fra politiets skydebane på Amager og med helt autentiske skudhuller.

Det store arbejdsbord med masser af plads til spraydåser og andet malergrej er lavet af en snedker efter Artpushers anvisninger. Lampen fra det nu lukkede Room er lavet af strips, hvor enderne er dyppet i sort maling.

Lejlighedens køkken er holdt i sort og hvid med kulsorte Verner Panton-stole og et gammelt fransk landbord, der har fået et nyt, stramt udtryk takket være sort, kinesisk lak. Over det hænger to lamper fra en butik i St. Kongensgade i København. Også køkkenbordpladen er blevet malet med den særlige højglanslak. På væggen over køkkenbordet hænger et af Artpushers værker.

Som sprællemænd ser forhenværende præsident Bush og den for nyligt dræbte terrorleder Bin Laden helt ufarlige ud på elmålerskabet i entreen. Engang havde de også selskab af Tony Blair, men han gik i stykker.

Biografstolene stammer fra et kunstprojekt i New York, hvor der blev vist film oven på malerier i en kunstig biograf. Det høje bord har Artpusher selv lavet. Det er beklædt med zink og efterfølgende tisset på, fordi syren i urinen giver patina. Maleriet, som er et af hans egne provokerende af slagsen, hedder ‘Too Late’.

De to store dollarsedler er udført af Artpusher, og bag dem gemmer sig konflikter på flere niveauer. De er trykt med irakisk råolie fra Basra og rummer som sådan en politisk kommentar. Samtidig har de givet ham problemer med de amerikanske myndigheder, da det ifølge USA’s lovgivning er strafbart at lave kopier af eller vandalisere dollarsedler. Han har tidligere fået værket ‘The Green Dollar’ konfiskeret i USA, fordi det bestod af svedne sedler. Stolene er af Le Corbusier, og mellem dem står et af den irske møbeldesigner Eileen Grays karakteristiske art deco-borde.

Skiltet hænger på døren ind til Artpushers arbejdsværelse og er blevet sat op af kæresten Chloe. Oprindeligt stammer det fra Glostrup Hospital og ‘fandt vej’ til lejligheden, da den psykiatriske skadestue lukkede.

Et maleri af New Yorks skyline, et sengetæppe fra Thailand og en krukke fra Kenya giver et anstrøg af globetrotter-stemning i soveværelset. Den store, blå loftslampe er fra Kartell.

I Artpushers kunst sættes det velkendte sammen med det uventede og provokerende, også i opstillingen her med Kay Bojesens ‘Aben’. Pinden har hans søn, Noah, fundet i en park. „Den fascinerer mig, fordi budskabet er så aggressivt, men skriften er sirlig og kontrolleret. Og hvem skriver sådan noget på en pind?“

I badeværelset er lamperne fra Focus monteret direkte på det store spejl. Skabene og bordpladen i marmor var der, da familien flyttede ind.
