Hjemmebyggede møbler
Skal dit køkken også gemmes væk? Se med, når arkitekten og kunstneren tryller med selvbyggeri.
Her bor Naja Tolsing, 38 år, kunstner og grafisk designer hos All the Way to Paris, og Kristian Rehder, 40 år, arkitekt, og Andreas på otte år. Lejligheden på 96 kvm ligger på Frederiksberg.
Da grafisk designer og kunstner Naja Tolsing og hendes mand, Kristian Rehder, flyttede ind i deres nye lejlighed for tre år siden, havde de mange projekter i støbeskeen og meget lidt tid til at få dem udført. Alle rum stod helt nøgne, der var ikke engang et køkken. Og tingene skulle gå hurtigt, for de havde allerede fået deres lille søn, Andreas, og havde brug for at kunne lave mad fra dag et.
Deres største ønske var at få stue og køkken til at hænge naturligt sammen - og så måtte det ikke koste alt for meget. „Min mand stod som arkitekt for tegne-delen, mens jeg er god til indretning. Vi ville gerne gøre det til vores helt eget køkken, og vi endte med en løsning, som, vi synes, er personlig, lidt finurlig og ikke, som man ser køkkener i køkkenbutikker,“ siger Naja. Resultatet er godt. Rigtig godt, hvis du spørger Naja. Men tænker hun over det, er der et par ting, hun ville gøre om, hvis hun skulle starte forfra. „Da vi fik at vide, at der kom en fotograf for at tage billeder af vores hjem, udbrød min mand, at det kunne vi ikke, før vi fik skiftet vores to bordplader,“ griner Naja og hentyder til de to hvide bordplader i køkkenet, som ikke matcher den ene sorte plade.
Sofaen er et loppefund, puderne og plaiden er fra Stilleben og Hay. Lampen er fra bestlite. Det marokkanske berbertæppe er fra Kirsten Fribert, collagerne i højre side er Najas egne.

Køkken og stue ligger i samme rum, og det har hele tiden været vigtigt for Naja og Kristian, at stuen ikke blev domineret af køkkenet. „Hele visionen var, at det ikke skulle ligne et køkken. Vi ville gerne have et blødt udtryk, så vi ikke følte, at vi sad med hårde hvidevarer i vores stue,“ forklarer Naja. Angsten for, at rummet blev ét stort køkken, har gjort, at parret har taget nogle meget bevidste - og utraditionelle - materialevalg. „Vi har gjort køkkenet stuehyggeligt ved at bruge birkefiner. Det er rart og varmt, og de samme toner går igen i vores reoler og stuebordet. Det gør, at der ikke er et skel mellem køkken og stue,“ forklarer Naja, der også fremhæver, at valget af en almindelig lampe i køkkenet frem for spots hjælper på stemningen.
Naja og Kristian har designet køkkenet med Ikea-elementer som indmad. Udvendigt har de brugt birketræsfiner, sort, indfarvet mdf og lagt en bordplade i sort linoleum på toppen af køkkenøen. Den skulpturelle glasskål fra Holmegaard på toppen af skabet er fundet på et loppemarked på Nørrebro.

I køkkenet ses tre af Najas collager. Sakselampen er fra No40 på Frederiksberg. Tegningerne er lavet af Andreas. På køkkenbordet står ‘Lyngby’-vaser og ‘Krenit’-skåle.

I entreen har Naja og Kristian lavet indbyggede skabe på højre side. På den måde bevares de rene linjer i lejligheden.

Ejendommen, hvor familien Tolsing Rehder bor, ligger på Frederiksberg.

På billedvæggen ved spisebordet hænger et perlebillede, tre små collager øverst samt det store billede i midten, der alle er værker af Naja. Derudover er der et maleri og en tegning lavet af Andreas samt to små billeder, som Naja har fået af sin lillesøster. Det store fotografi længst til venstre er fra Kontraframe.

Naja ved stuebordet, der er lavet af en reol fra Aage Bruun & Søn.
TÆT PÅ NAJA & KRISTIAN
Hvorfor har I valgt mange lamper?
Vi elsker lamper. De har en funktion, og de skaber atmosfære. Alting kan jo reddes med den rette belysning. Det er den ting, vi altid er på udkig efter i butikker.
Der står aldrig en gryde på jeres spIsebord. Hvorfor?
Naja: Jeg er vokset op med, at man hælder maden op i skåle i stedet for at servere i gryder. Det betyder altså noget, hvordan maden serveres, og skåle er bare flottere.
HvIlken slags kunstner er du?
Naja: Jeg er forholdsvis målrettet og minimalistisk i mit arbejde som designer. Jeg skærer ofte alt overflødigt fra. Når jeg laver mine collager, lader jeg intuitionen styre og bevæger mig ind i en eventyrverden. Det er sjovt at få lov at arbejde med begge dele.

Over spisebordet hænger Tom Dixons ‘Shade’-pendel, bordet er et shakerbord af Børge Mogensen, stolen ‘Kevi’ og de hvide ‘Myren’-stole er fra Fritz Hansen. På bagvæggen hænger et miks af Najas collager, fotokunst fra Kontraframe, Andreas’ tegninger og forskellige små værker fra et julemarked på Kunstakademiets Arkitektskole.

Hylderne fra den tidligere bogreol er brugt som låg på sofabordet. Den gule skål er fra Liebe, og vasen er Lyngby Porcelæn.

Dekorativ blomst, der næsten fungerer som en skulptur.

De blå Holmegaard-lamper og den mørke trækommode er et hot og smukt match. Kommoden i nøddetræ er et arvestykke fra Kristians familie. På kommoden står ‘Lyngby’-vaser samt en vase af keramiker Bodil Manz.

Puderne og sengetæppet på sengen er fra Hay. Fotokunsten på bagvæggen er fra Kontraframe. Lampen ved sengen er ‘AJ’-lampen af Arne Jacobsen. Spejlet er fra et loppemarked, og det lille sengebord er tegnet af Børge Mogensen.

Kristian og Naja har selv lavet arbejdsbordet, og materialet er birketræsfiner ligesom i køkkenet. På bordet ligger skitser til Najas collager samt inspirationsbøger.

På reolen i soveværelset står en lampe, Naja klunsede til storskrald. Vaser og porcelænskrukke er fra Stilleben.

Både Kristian og Naja køber mange design-, foto- og arkitekturbøger. Collagerne her er Najas egne værker, og den lille model af en kommode har Kristian lavet i 1:2.
TIP
Lad din kunst stå på gulvet, så du nemt kan lave nye konstellationer.
