Camillas vovede renoveringsvalg vækker opsigt i kvarteret: "Heldigvis synes de fleste, at det er forfriskende"
Da det trætte etplans hus fra 50'erne skulle opdateres, kom idéen om at lave huset helt blåt fra arkitekten. Men familien Nejst tænkte bare "hvorfor ikke?" og har nu et hus, der ikke er til at overse med blå facade, blå vinduer, blå døre og altan. Kom med indenfor.
HER BOR Camilla Højgaard Nejst, specialkonsulent og erhvervs-ph.d.-studerende, Malte Nejst Larsen, forsker på SDU, og deres to piger, Alberte (11) og Olga (8).
HVOR Familien bor i et 172 kvadratmeter stort hus fra 50’erne i Roskilde.

Når Camilla Højgaard Nejst skal fortælle folk, hvor hun bor, behøver hun ikke at give dem et husnummer. Det er nok at sige, at de bor i ‘det blå hus’.
For med pangblå facader, døre og vinduer er huset et, du får øje på med det samme. Og inspirationen til den unikke løsning var lige ved hånden, da familien skulle forvandle deres trætte etplanshus fra 50’erne til et nyt, moderne familiehjem.
– Den blå farve var arkitektens idé, han lod sig inspirere af naboens blå garage. Og vi tænkte, ja, hvorfor ikke. Farven er meget smuk, og den blender flot sammen med himlen på en solskinsdag og lyser op på en gråvejrsdag, fortæller Camilla.
– Der er meget nysgerrighed omkring huset, men heldigvis synes de fleste, at det er forfriskende med noget helt andet.
Men farven er ikke det eneste nye. Camilla og hendes mand, Malte Nejst Larsen, drømte om et hjem med mange vinduer, masser af lys og udsigt. Så da de sammen med arkitekten besigtigede det gamle hus i et plan, havde de stiger med for at få en fornemmelse af deres kommende udsigt. Samtidig var det vigtigt for parret at få et hjem, der osede af varme og personlighed – ikke nybyg. Den udfordring blev løst ved at bruge lyst træ som beklædning til vægge, trapper og lofter.
– At der er så meget træ, er det, jeg er gladest for ved huset. Duften af træet, når jeg træder ind ad døren, at kigge på det og røre ved det. Og så elsker jeg kontrasten mellem det rolige, organiske og bløde indre og det mere stramme og hårde ydre, siger Camilla.
8 måneder i en skurvogn
Vægge, trapper og lofter er ikke det eneste, der er i træ. Overalt er der åbne træbjælker, og flere steder er der leget med gitre og rumdelere i træ. Og i stuen giver et stort hjørnevindue masser af lys og kig til det grønne samt Roskilde Fjord og Domkirken. Som modspil til de store flader af glas og træ har Camilla brugt godt med farver i indretningen. Blandt andet har hun malet to vægge blå.
– De hjælper med at komplementere de mange linjer samt højden til loftet. Samtidig synes jeg, at farver er med til at favne rummet og skabe noget sanselighed og dybde. Og det er der brug for i store rum, forklarer Camilla.
Netop det med pladsen sætter familien stor pris på. Parret og deres to døtre boede tidligere i et lille byhus og drømte om mere plads – gerne et sted i nærheden. De var forbi huset flere gange og endte med at smide en seddel i postkassen, da de drømte om netop dette hus.
– Det var en stor dag, da vi endelig fik muligheden. Men først skulle den nye plantegning på plads, der skulle ventes på byggetilladelse, og derefter stod den på små 8 måneder i en skurvogn hen over vinteren. Så lærer man altså at sætte pris på sit hjem. Og vi nåede lige akkurat at flytte ind, da Corona lukkede Danmark ned i 2020. Det havde ikke været sjovt med lockdown i en skurvogn, siger Camilla.
PÅ BILLEDET Træbjælkerne i loftet giver et varmt modspil til det isblå Ikea-køkken med fronter fra &Shufl. Loftslamperne er fra Bestlite og barstolene fra Trævarefabrikernes Udsalg.

Som en fed detalje er der messing i grebene, som giver lidt kontrast til det ellers enkle, kølige køkken. Og så blev der lige akkurat plads til et smalt vinkøleskab.

Camillas bedste tips til dig, der skal bygge til
· Tænk ud af boksen – og få hjælp. Ofte kan en arkitekt finde på en
helt anden, mere genial planløsning, end du selv havde regnet med.
· Brug penge på at få en arkitekt med på projektet fra start, så du hurtigt får afklaret, hvad der er muligt/ikke muligt.
· Har du købt nyt? Bo i huset i en periode, før du bygger om. Det giver bedre indsigt i faktorer som lysindfald, adgang til have, samt hvilke rum der skal prioriteres.

Den krøllede vase med rosa striber er fra Camillas yndlingskeramiker, Rikke Lauersen.

Hvor der før var små, mørke rum, er der nu et stort, åbent køkken-alrum med højt til loftet, store vinduer og udgang til terrassen.

Spisebordet fra Hay og stolene Arne Jacobsens Grand Prix-stole. På bordet står keramik fra Klay Kopenhagen og Burnt & Glazed. Fotoet på væggen er taget af Mads Tegler.

Camillas favoritløsning
– Trappen i træ! Jeg er utrolig glad for, at vi har så meget træ indendørs og synes, at vi er endt med en meget skøn trappe, hvor der er tænkt godt over konstruktion, form, funktion og udseende.

Trappen i fyrretræ står som en skulptur i køkken-alrummet.

Trægitteret er både brugt som trappegelænder og afskærmning på hemsen, hvor pigerne leger. Den blå vægfarve fremhæver trædetaljerne og maleriet af Amanda Lilholdt flot.

Bor du med store, hvide flader eller meget lyst træ, kan en farvet væg skabe både blikfang og dybde i et rum.

Stuen er inddelt i flere zoner blandt andet tv-området, læsehjørnet og udsigtspladsen i karnappen. Sofaen er fra Formel A og designet af arkitekt Sigurd Larsen, der også har tegnet husets nye planløsning. Puffen er fra Place de Bleu, sofabordet fra OX Denmarq og puderne fra Ellos Home.
Camillas yndlingsspot
– Den store karnap på første sal, hvor jeg kan sidde og læse, strikke og nyde udsigten til Roskilde Fjord, Domkirken og alle hustagene.

Giv din billedvæg ekstra coolness ved at male væggen bag i en blå tone. Tilsæt værker med blå detaljer, der spiller sammen med vægfarven.

I læsehjørnet står Wegners cigarstol og et bakkebord sammen med et XL-værk af Henrik Busk.

Brug farver til at fremhæve de smukke detaljer i dit hjem. Se bare, hvordan kontrasten mellem hvid og blå understreger den indbyggede bænk og de skrå vinkler i loftet.

Væggen bag parrets seng er malet petroleumsblå for at skabe dybde i rummet, som en flot kontrast har Camilla valgt rosa sengetøj fra Midnatt. Billedet er fra Gallerie Maeght.

På 11-årige Albertes værelse er der en hems – perfekt til leg og hygge.
VÆGFARVE Warm Blush fra Jotun.

Badeværelset er enkelt indrettet i sort og hvide farver tilsat hylder i fyrretræ, der matcher husets øvrige rum. Træet er en rest fra renoveringen.

Ud for stuen på første sal er der en altan, hvor familien kan nyde udsigten.

Træterrassen forlænger køkken-alrummet med et ekstra uderum i sommerhalvåret. Selve gulvplankerne er i jatobatræ, mens rækværket er lavet i lærketræ.

Lidt har også stor effekt! Service med blå detaljer lyser op på spisebordet.

Plantegning.
