Forvandling - Fra trist dødsbo til lyst og livligt parcelhus
Det krævede god fantasi at se mulighederne i det slidte, labyrintiske dødsbo. Det havde grafisk designer Louise Holmegaard Rosendahl heldigvis. Se, hvordan hun forvandlede det mørke parcelhus til en luftig, lækker oase for hele familien.
HER BOR Louise (41), Rune (40) og børnene, Emil (12) og Ea (6). Louise er selvstændig grafisk designer i Gaard & Dahl Design og laver grafisk kunst.
BOLIG 146 kvadratmeter stort parcelhus fra 1966 i Snekkersten.
IDÉ Træ giver varme til en enkel indretning. Få samme effekt ved at stille smukke skærebrætter op ad væggen
BILLEDE For at skabe ekstra lys og luft fik Louise og Rune lavet loft til kip og sat ovenlysvinduer i. Væggen med fyrretræ adskiller køkken og stue og giver varme og en behagelig akustik i det store rum.
Barndommens trygge rammer
Da Louise Holmegaard Rosendahl og hendes mand, Rune, gik på jagt efter et hus, der kunne erstatte deres trange lejlighed i byen, vendte de blikket mod deres gamle nabolag nord for København. Faktisk lige præcis den gade i Snekkersten, som Louise er vokset op på.
– Jeg kan huske, at haven dengang var en kæmpe jungle, og at der var kokostæpper i hele huset. Så jeg forventede ikke det store – men jeg var glad for området og kunne huske, hvor tryg jeg selv var på de her små veje, siger Louise.
Parcelhuset blæste da heller ikke parret omkuld. Græsset var ikke blevet slået i et år, og indenfor bar dødsboet præg af mange års laden stå til.
– Men jeg kunne sagtens se mulighederne. Huset er født med god, gedigen komposition, som var blevet skæmmet af nogle ombygninger, der havde gjort husets inderste til en mystisk labyrint. Men hvis vi væltede nogle vægge, kunne vi få lys på tværs af huset og skabe et stort, åbent køkken-alrum, fortæller hun.
Louise er en handlingens kvinde, og der gik ikke længe, før et helt nyt hus var ved at tage form.
– Jeg har brug for at gøre tingene til mine egne, at sætte mit præg på det – helst på en måde som man ikke kan se alle andre steder. Det er de gode idéer, der gør et hjem originalt, synes jeg.
BILLEDE De mørke elementer fungerer godt i det højloftede rum, hvor der kommer masser af dagslys fra begge sider af huset og fra ovenlysvinduerne.
Jeg har altid elsket lyst træ
De originale idéer springer da også i øjnene på familiens 146 kvadratmeter. Især i det store fællesrum hvor der bliver leget med stemninger og materialer, som understreger funktionerne
– Tidligere havde vi et hvidt køkken, og vi drømte om at prøve noget nyt. Det mørke køkken og de mørke fliser kræver lys, plads og et blødt modspil – det blev væggen med det lyse træ. Jeg har altid elsket fyrretræ, det er meget nordisk, skaber hygge og får mig til at føle mig godt tilpas. Samtidig er vi gået efter at bruge messing og andre materialer, der har en varme i sig. Vi havde ikke en kæmpe pengetank, så vi fandt ting, vi godt kunne lide, som ikke var så dyre, siger hun.
Den lyse trævæg, der fungerer som rumdeler mellem stuen og køkkenet, havde Louise drømt om længe. Den skaber hyggelige kroge i den åbne planløsning, og så er træets lyse farve en fin bund for Louises grafiske univers.
– Jeg arbejder ud fra en visuel tilgang til tingene, og mine øjne har brug for noget ro herhjemme. Indimellem kan jeg godt få lyst til at male væggene i nogle farver, men så alligevel ikke. Jeg trives bedst i mere afdæmpede omgivelser, der giver plads til materialerne og den kunst, vi hænger på væggene. Men det må aldrig blive kedeligt, fortæller hun.
BILLEDE De mønstrede fliser er en rest fra renoveringen af badeværelset. Louise har sat filtdupper under og bruger dem nu i køkkenet. Kop og kande er fra House Doctor, mens lampen er fra Ilva.
Spisepladsen er hjertet i parcelhusets nye, åbne planløsning. De mørkebrune fliser fra Odorico Studio er en god kontrast til de lyse vægge og lofter. Spisebordet er hjemmelavet af sort-olierede planker og ben fra Ikea, stolene er arvestykker fra farmor og farfar.
IDÉ Sæt store lærreder eller gamle billeder op ad væggen med ryggen ud. Det giver et lækkert, casual udtryk.
Fra spisepladsen er der udsigt til haven. Plakaterne til venstre er fra Louises plakatbrand, PlakatOmat, mens plakaten til højre er tegnet af Aage Rasmussen.
LOUISES FAVORITSPOT – Jeg elsker at sidde ved spisebordet, hvor jeg kan kigge ud i haven. Og så ønsker jeg mig et ildsted i huset – det håber jeg lykkes en dag.
Louise elsker keramik i dæmpede nuancer. Den grå vase er fra Ditte Fischer og den lyserøde fra Lærke Langballe, resten er loppefund.
I stuen danner Ilva-sofaen en rolig base for det farverige tæppe og den rosa plakat fra PlakatOmat. De udstoppede fugle er 12-årige Emils, lænestolen et arvestykke og By Rydéns-lampen fra LivingPlus.dk.
Kunstkort fra PlakatOmat og farveprøver.
Louises bedste diy-tip
– Beklæd en væg med træ, det skaber så meget stemning, især hvis det er et åbent rum med højt til loftet, som har brug for lidt varme og bedre akustik.
IDÉ Skab ro ved af vælge samme type træ til gulv og væg.
BILLEDE Louise er mest til afdæmpede farver, men indimellem må der gerne være knald på farverne. Især hvis det som kelimtæppet er let at skifte ud.
Soveværelset har kun fået en lille makeover. Louise har malet gulvet hvidt med et rosa mønster, der matcher de blide farver. Sengetæppet er fra Tine K Home, mens puder og sengelampe er fra Ikea.
FARVETIP Lad dig inspirere af Louise, og giv den enkle base modspil med træ og små farveglimt i dæmpede, rolige toner.
Husets badeværelse er indrettet i det gamle bryggers og holder samme enkle stil som resten af huset. Vaskemøblet fik parret af nogle bekendte og messingarmaturet er købt på nettet.
Louises bedste indretningstips
- Hold dig til få materialer, så du får ensartede flader og farver i dit hjem. Har du fx flere slags trægulve, så mal dem, eller skift dem, så gulvet bliver ens. Det samme gælder dine møbler. Hold dig til få træsorter, eller mal møblerne. Det giver ro.
- Ryd op, og ryd ud! Sørg for, at du har opbevaring, der gør det let at rydde op i en fart – også i køkkenet. Hav kun ganske få ting til at stå fremme. Læg knive, olier, krydderier mm. væk. Vi har fx et par rodeskuffer, hvor alle papirer kommer ned, vi tager også på loppemarked hvert år, så vi får ryddet ud – det giver enormt meget energi.
- Man må gerne kunne se, at her bor nogen. Gør fx plads til kreativitet med et bord, hvor ungerne kan sidde og folde sig ud.
- Sørg for, at der er plads til alle. Tag fx hensyn til, at der også bor en mand i huset – find en fælles stil, I kan blive enige om.
- Indret med ting med historie. Fossiler, smukt træ, sten, uld, læder og gamle, rustikke møbler – det er alt sammen med til at skabe et hjem, vække minder og skabe tryghed. Jeg kan fx enormt godt lide de udstoppede fugle, som vores søn Emil samler på, og min udskårne dame i træ, som var min farfars.
BILLEDE Brusenichen har fået personlighed med mønstrede fliser fra Mosaikhjørnet og en stribe smukke, mørke sten fra Odorico Stu-dio, som også ligger i køkken-alrummet.
Louise har indrettet en hyggelig arbejdskrog i et af husets værelser.
Husets før og efter plantegninger.

Louise er en del af Kronborg2C et kunstkollektiv og -butik i Helsingør.