"Ét af de rum, vi har brugt længst tid på at færdiggøre, er vores entré"

Da Ida og familien overtog deres murermestervilla renoverede de hele stueplan. Nøgleordet har været velovervejede løsninger, der balancerer mellem praktik og æstetik.

© @ida_ryden

I en charmerende murermestervilla fra 1935 bor Ida Tølløse med sin lille familie på fire, som inkluderer hendes kæreste og deres to små drenge.

Familien har renoveret hele stueetagen i huset i Aarhus med nyt snedkerkøkken, velvalgte vægfarver og gennemtænkte løsninger, som behager både hverdagen og øjet.

Velkommen indenfor i et hjem, hvor de fleste gæster også føler sig hjemme - velkommen indenfor hos Instafavorit på Boligmagasinet.dk @ida__ryden.

Ida er 33 år og uddannet økonom og arbejder med analyse og projektledelse. Hun bor med sin kæreste og deres to drenge på tre og fem i en murermestervilla i Aarhus på 125 kvm.

© @ida_ryden
© @ida__ryden

Hvad kendetegner din indretning?

Personlig, kvalitetsbevidst og varm.

Hvor meget bruger du på boligrelaterede køb om måneden?

Det varierer fra måned til måned. Jeg er generelt meget kvalitetsbevidst, og jeg foretrækker færre tidløse køb i god kvalitet, frem for mange budgetvenlige og sæsonprægede køb.

Det betyder at jeg mange måneder ikke bruger penge på andet end friske blomster, mens vi bruger betragteligt mere, når vi eksempelvis udskifter lamper eller møbler.

Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?

Jeg læste på et tidspunkt at 80-90 pct. af alle køkkener er hvide. Da vi flyttede ind i huset, renoverede vi hele stueplan, hvilket blandt andet indebar et nyt køkken. Vi valgte et snedkerkøkken i egetræ med højskabe i grønt linoleum. Og selvom køkkener i både egetræ og linoleum bliver flere og flere, så er der trods alt langt i mellem dem.

Hvad er det seneste, du har købt til dit hjem?

De fineste gamle julekugler i perler som har fået en opdatering med en stor sløjfe og det fineste bånd. Jeg havde, allerede sidste år, planer om samme DIY-projekt, men listen af projekter er lang og tiden knap, så da jeg fandt dem på Instagram slog jeg til.

Snedkerkøkkenet er fra Sig Køkkener, mens de gyldne lamper er fra Thorup Copenhagen.

© @ida__ryden

Den "svævende" hylde over køkkenbordet er også lavet af Sig Køkkener.

© @ida__ryden

Som et supplement til egetræselementerne i køkkenet har familien valgt højskabe i den smukkeste grønne linoleum.

© @ida__ryden

På bagsiden af køkkenøen er der blevet plads til to barstole og den grønne linoleum går igen og binder hele køkkenet sammen.

© @ida__ryden

Kophylden er lavet på bestilling.

© @ida__ryden

Hvad har overlevet længst i din indretning?

Det må være mit brune dækketøjsskab i teak, som jeg har arvet fra mine bedsteforældre. Det har jeg haft med mig siden jeg flyttede hjemmefra.

Hvilket spot i dit hjem er dit favorit?

Jeg har mange favoritspots, både ude og inde. Køkkenalrummet er et af de rum vi opholder os mest i, og det er et af mine favoritter. Dels fordi at det er det mest færdige rum i huset, og dels fordi at mange aktiviteter centrerer sig om netop det rum. Børnene holder af at sidde i køkkenet og tegne, det danner rum for snak og rødvin, mens der laves mad, og så har det fungeret som hjemmekontor, mens jeg har arbejdet hjemme fra det seneste 1,5 år.

Vores have rummer mange hyggelige terrasser og kroge, og jeg holder især meget af altanen, hvorfra man har udsigt over alle byens tage. Om sommeren slæber vi dynerne derud og læser godnathistorier – et spot værdsat af både børn og voksne.

Hvilket møbel er du gladest for?

Jeg holder rigtig meget af de møbler, som jeg har arvet fra mine bedsteforældre – Især det brune dækketøjsskab og min Wegner lænestol, i særdeleshed på grund af minderne og håndværket. Men et af de køb, som vi er gladest for, og som vi hver dag glædes over, er vores Patera lampe fra Louis Poulsen.

Stuen bliver samlet af den smukke "Exhale" fra Jotun på væggene.

© @ida__ryden
© @ida__ryden

Ida er en af de heldige, som fik erhvervet sig Ikeas smukke fletskab, mens tid var. Den varme nuancer står smukt mod de kølige blå væg.

© @ida__ryden

Spisestuen har fået en varm, beige farve, som står som en fin kontrast til stuen - ligesom Ikea-skabet.

© @ida__ryden

Hvad er din indretningsstrategi?

Jeg stræber altid efter velovervejede, tidløse og kvalitetsbevidste køb. Glæden ved godt håndværk og tidløst design har min farmor og farfar inspireret mig til. Da min farmor gik bort for et par år siden og huset skulle tømmes, var der ikke ret meget tilbage, da børn, børnebørn og oldebørn havde været forbi – alt fra møbler og lamper til hæklede puder og julepynt blev afsat. Det synes jeg er en rar tanke: at tingene bliver genbrugt og får nyt liv, og minderne dermed får lov til at leve, og at man igennem et helt liv formår at sparre op og samle ting sammen som holder, både når det kommer til design og kvalitet.

Hvad er det bedste tip, du har fået eller læst om indretning?

Giv dig tid. Både når det kommer til indretning og renovering. De velovervejede beslutninger er som regel de bedste på lang sigt. Vores renovering af stueplan var vores første renoveringsprojekt, og da vi boede i huset, mens vi renoverede, var vi også lidt utålmodige. De store beslutninger, som den væltede væg, gulvet og køkkenet var velovervejede, men placeringen af eksempelvis stikkontakter var mindre velovervejet. Det har givet os en masse gode erfaringer, som vi kan drage nytte af, når vi skal i gang med at renovere hele kælderen.

Rispapirlampen i soveværelset er fra Ikea, mens sengetøjet er fra Studio Feder.

© @ida__ryden
© @ida__ryden

På væggen i soveværelset hænger en smuk vifte fra Sakura Copenhagen.

© @ida__ryden

Ida og manden er så heldige, at de har fundet plads til et walk-in.

© @ida__ryden

Garderobe-rummet er indrettet med Ikea-hacks. Både kommoder og skabe er blevet malet i den smukkeste beige/brune farve.

© @ida__ryden

Stolen er et loppefund, som Ida har malet.

© @ida__ryden

Hvis du skulle bytte hjem med en anden, hvem skulle det så være?

Det aller vigtigste i en bolig er for mig at føle mig hjemme, og det tager tid at skabe den hjemlighedsfølelsen – med rodet i krogene, med de finurlige fund og de skæve detaljer. Lige nu kan jeg ikke forestille mig at skulle bytte hjem med andre.

Hvad har været den største indretningsudfordring - og hvordan har du løst den?

Ét af de rum, vi brugte længst tid på at færdiggøre, er vores entré. Det er det første rum, der møder både os selv og vores gæster, og da det er et gennemgangsrum, var det vigtigt for os at forene praktik med et enkelt udtryk. Derfor ville vi gerne gemme sko og overtøj væk. Det har vi gjort ved at ombygge en Billy reol fra Ikea til et garderobeskab med hylder og knager. Vi har monteret nogle Ikea låger på reolen med nogle nye messinggreb fra HTH og malet reol og skabslåger i samme farve som væggene. Derudover prioriterede vi at få lavet en nedsænket dørmåtte, da vi fik lagt nyt gulv. Den beslutning glædes vi over hver dag, når ungerne kommer hjem fra børnehave med beskidte sko.

Den åbne passage mellem rummene giver lyset mulighed for at flyde frit. Og som en ekstra fin detalje er gulvet lagt i et stræk, uden lister mellem rummene. Pendlen over spisebordet er Patera fra Louis Poulsen.

© @ida__ryden

Farven i spisestuen og køkkenet hedder 'Humble Yellow' og er fra Jotun.

© @ida__ryden

Hvad er det næste du drømmer om at gøre eller købe til hjemmet?

Når man bor i et gammelt hus, er listen af projekter lang. Vi står bl.a. overfor en større renovering af kælderen og af husets to badeværelser. På den kortere bane drømmer vi om at bygge en reol rundt om åbningen mellem husets to stuer en suite. Desuden vil jeg gerne udskifte vores spisebord med et rundt et – Jeg har bare ikke fundet det helt rigtige endnu.

Hvad får du flest kommentarer/likes/opmærksomhed på i din indretning?

Jeg får rigtig mange spørgsmål til farvekoder. Jeg synes selv det kan være en udfordring at vælge vægfarver på baggrund af et farvekort eller en farveprøve, så jeg tjekker ofte farven på Instagram ved at søge på det pågældende hashtag. Det giver mig mulighed for at se de forskellige farver i forskelligt lys og forskellige indretninger.

Børneværelset er indrettet med farvestrålende tapet Nofred og fine loppefund.

© @ida__ryden

Et af Idas fine loppefund, som har fået plads på børneværelset, er dette rummelige vitrineskab, som siden har fået en klat grøn maling.

© @ida__ryden

Med en indbygget seng er pladsen under skråvæggen udnyttet til fulde. Det fine tapet med løver og buske giver lidt legesyg kulør til værelset.

© @ida__ryden

Hvad er du mest stolt af i din indretning?

Flere har nævnt for os, at vi har skabt et hjem, hvor der er rart at være, og hvor man føler sig hjemme. Det betyder rigtig meget at folk, også dem der besøger os en enkelt gang om året, føler sig hjemme.

Mere specifikt er jeg stolt af børneværelset. Jeg synes jeg er nået godt i mål med et børneværelse, som inspirerer til leg og kreativitet i forskellige zoner. Både med et skab der rummer alt fra byggeklodser til udklædningstøj, den indbyggede seng hvor der læses godnathistorier, det hjemmebyggede bord som rummer en tegnestation, og masser af gulvplads til togbaner, kuglebaner og legobyggeri.

Hvad synes du er det mest undervurderede at have i sin indretning?

Keramik på hylderne i køkkenet. Jeg samler på kaffekopper i finurlige former og farver, og de står alle sammen fremme på en reol i køkkenet. Det fungerer lidt som en slags kunst på væggen og er med til at skabe personlighed og kant. Man kan skabe samme effekt med vaser, kander eller andre finurligheder i indretningen.

Det mørke træ fra hoveddøren går igen på vinduesrammer og altandør og danner en elegant rød tråd i huset.

© @ida__ryden

Synet, der møder gæster, der besøger det smukke hjem, er et tydeligt vink om, hvad der venter længere inde: sildeben, klassikere og flotte vægfarver.

© @ida__ryden

I den rummelige entré har Ida placeret en stor monstera. Ét godt greb i et rum, som ofte er lidt overset, hvad angår hyggelige elementer.

© @ida__ryden

Hvad er dit bedste DIY-projekt/hack/hjemmelavede element?

Udover garderobeskabet i vores entré, er det vitrineskabet på børneværelset. Det er toppen af et stort vitrineskab i fyrretræ som er blevet istandsat og malet. Det har den perfekte højde til et børneværelse, fordi alt legetøjet dermed er indenfor rækkevidde.

Hvad kan du ikke få nok af i din indretning? (og hvorfor)

Farvede vægge. Vi har stort set ingen hvide vægge i vores hjem. Det skaber personlighed og varme og giver hjemmet kant og hjemlighedsfølelse.

Hvad har du valgt fra i dit hjem - og hvorfor?

Det praktiske gulv i køkkenet. Da vi fik lagt nyt gulv i stueplan vægtede vi udseendet højere end praktikken, og selvom vi af vores forældre blev rådet til noget mere praktisk, som fx et linoleumsgulv, valgte vi sildebensparket i eg i hele stueplan. Og det har vi aldrig fortrudt.

© @ida__ryden