Tjekliste: 5 ting, du skal overveje, inden du køber byggegrund

Drømmer du om at bygge nyt? Så er grunden, dit hus skal stå på, et rigtig godt sted at starte. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du vælger den helt rigtige til lige præcis dit byggeeventyr.

Der er mange ting at tage stilling til, når du kaster dig ud i et nybyggerprojekt. Hvordan huset skal se ud, hvor stort det skal være – og ikke mindst hvor det skal ligge. Grunden, du vælger at slå dig ned på, kan nemlig ikke blot have stor betydning for din nye dagligdag, men også for selve byggeriet, og hvor glidende det kommer til at køre.

Vi har talt med salgschef hos Milton Huse, Anders Lambæk, der her deler sine fem bedste råd til, hvad du skal have styr på, før du skriver under på din nye byggegrund.

1. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Byggegrunde i attraktive områder hænger ikke på træerne, så start med at beslutte dig for, hvor langt du vil flytte, og hvad der er vigtigst for dig at bo tæt på. Det kan være kort afstand til natur, byen, motorvejsnettet, en særlig skole, indkøb eller måske familie?

Du kan også gå på jagt efter en ældre nedrivningsklar villa og skabe din egen nybyggermatrikel i et ældre, etableret villakvarter – måske endda med en fin have. Vær dog opmærksom på, om grunden ligger i by-, sommerhus- eller landzone, så du ikke skal søge om lokalplanændring for at få din helårsbolig opført på grunden.

2. Match mellem grund og planer

Når du har fundet en mulig byggegrund, skal du først og fremmest undersøge, om arealet er stort nok til lige præcis det hus, du drømmer om at bygge. Eksempelvis kræver et H-hus som regel rigeligt med plads.

Derudover er formen på byggegrunden en vigtig faktor. Skråner den for meget, kan det give udfordringer i forhold til husets niveauer, ligesom der ofte skal beregnes længere byggetid og højere byggepris. Her kan din byggerådgiver hjælpe dig på vej.

Tjek også altid, om grunden er byggemodnet – det vil sige klargjort til el, vand, varme, kloak, regnvand og antenne – og om der kommer et eventuelt tilslutningsbidrag oveni prisen på selve grunden.

© Milton Huse

PÅ BILLEDET: Skal du i gang med et nybyggerprojekt? Hos byggefirmaet Milton Huse kan du få professionel vejledning hele vejen – lige fra valg af byggegrund til indretning af drømmehuset.

3. Den rette placering af huset

Husets placering på grunden er vigtig, så der ikke bygges for lavt i forhold til det omkringliggende terræn.

Tag også højde for faktorer som tilkørselsforhold, hjørner til læ, lysindfald og solens bane fra øst til vest. Hvis du vil nyde så mange solskinstimer udendørs som muligt, er det for eksempel en rigtig god idé at bygge en terrasse på en sydvendt placering.

4. Helt styr på lokalplanen

Tag altid din lokale byggerådgiver med på råd – også ved gennemlæsning af lokalplanen.

Lokalplaner vedtages i den enkelte kommune og kan indeholde begrænsninger og regler for, hvad du må bygge. Hertil kommer servitutter, som blandt andet definerer højde og er afgørende for, om du må bygge i to plan eller ej.

© Milton Huse

5. Solid start på byggeriet

Sidst, men bestemt ikke mindst, skal du også sørge for at undersøge, hvordan jordbundsforholdene er på grunden, du overvejer at købe, så du ikke bliver overrasket.

Eksempelvis er det ærgerligt, hvis uforudsete udgifter til ekstra fundering af husets fundament pludselig betyder, at du bliver nødt til at skære i dit budget til arkitektur, materialer og andre lækre detaljer.