"Vi var helt enige om, at der skulle være farver alle steder"
Der er ingen hvide vægge hos Nanna og Anton Dahlgren, til gengæld emmer familiens bevaringsværdige byhus fra 1735 af godt håndværk, originale detaljer og en særlig sans for farver. Og så er de mørke lofter et overraskende fint touch, der understreger husets alder og historie på elegant vis.

HER BOR Nanna Dahlgren Davidsen (42), arbejdsmiljøkonsulent, Anton Dahlgren Davidsen (44), soft- wareudvikler, og deres børn, Havana (10) og Hugo (14).
HVOR Familien bor i et fredet byhus fra 1735 tegnet af bygmester og arkitekt Johan Cornelius Krieger. Huset er i fire etager, 171 kvadratmeter stort og ligger i det centrale København.
PÅ BILLEDET Nanna og hendes familie bor i et byhus fra 1735 midt i København.

Træværket er støvet grønt, køkkenet dæmpet blå, kontoret lilla, badeværelset lyserødt, og sådan fortsætter den smagfulde farveskala fra rum til rum i Nanna og Anton Dahlgren Davidsens smalle byhus fra 1735. Parret havde været på jagt efter et nyt hjem til deres familie i tre år, da de så den tidligere tobaksbutik – og de var ikke i tvivl.
– Vi så huset samme dag, det kom på nettet og skrev under dagen efter. Huset var alt det, vi ledte efter, da vi gerne ville bo i hus med have midt i byen, og med de krav er udvalget rimelig sparsomt, fortæller Nanna.
Byhuset, der er et af Københavns ældste, blev i sin tid tegnet af den ikoniske arkitekt og bygmester Johan Cornelius Krieger, der også står bag bygningsværker som Fredensborg Slotskirke, Moltkes Palæ, Knippelsbro og Københavns Rådhus, og bindingsværk, vinduer, hanebånd og andre fine detaljer fra dengang er bevaret.
– Et gammelt hus har så meget sjæl og historie, som du ikke kan finde på samme måde i nybyggeri. Vi elsker alle de skrå vinkler, finurlige detaljer og det gode håndværk, som allerede har holdt så mange år, og med den rette kærlighed kan holde mange, mange år endnu, siger Nanna.
På grund af husets status som bevaringsværdigt skal alle ombygninger og idéer godkendes af Kultur- og Slotsstyrelsen. Derfor kostede det ekstra tålmodighed at få lov til at sætte en bredere dør i mellem køkken og stue og lægge fliser på køkkengulvet, men parrets kær- lighed til det originale er stærk, så ventetiden slog dem ikke ud.
– Når man vælger et gammelt, fredet hus, så siger man også ja til koblede ruder og besværlige procedurer, siger Nanna.
En helt særlig grøn tone
I det hele taget har parret gjort sig umage for at renovere med respekt for husets historie. Blandt andet har de fået en snedker til at bygge den nye, brede dør mellem køkken og stue, så den ligner de originale. Ligesom de fik en maler til at scanne gamle malingrester fra husets paneler og vægge for at få genskabt husets originale, grønne farve.
– Vi var helt enige om, at der skulle være farver alle steder. Den grønne blev gennemgående, så alle andre farver, skulle passe til den. Det krævede mange opmalinger med forskellige farver, men når alt kommer til alt, så er vi altid enige om farverne, siger Nanna og fortæller, at hvis hun maler tre toner af blå på en væg, så har hun og Anton altid samme favorit.
– Det gør alting nemmere og sjovere, når vi er så enige. Det er naturligvis mere krævende at vælge farver til sine vægge end hvid, for det kræver mange valg og fravalg at finde det helt rigtige match. Men når det så lykkes, så får man så meget mere glæde af sin indretning, og det inspirerer os at bo i et hjem med mange farver.
Nanna oplever også, at det gamle hus trives godt med farver på vægge, gulve og træværk.
– Vi har renoveret i balance med husets historie. Der er en stemning og en ånd her, som vi var nødt til at lytte til, uden at det skal være som at bo i et museum. Det skal være et moderne hjem, men alt, vi har lavet og tilført, er overvejet helt ned i detaljerne, om nu det også passer til huset og arkitekturen, fortæller hun.
– Jeg kan godt lide tanken om, at vi har huset til låns, og vi vil gøre vores yderste for at passe godt på det, mens vi har det, og føje endnu et par kapitler til dets historie.
BJÆLKEFARVE Studio Green fra Farrow and Ball
PÅ BILLEDET Døråbningen mellem spisestuen og køkkenet var tidligere smal, og fordi huset er fredet, måtte Nanna og Anton vente længe på godkendelse til at udvide den. Gardinstængerne i messing er særligt udvalgt som et nik til den oprindelige stil.

VÆG- OG DØRFARVE Green Blue fra Farrow and Ball
PÅ BILLEDET For at give huset en original vibe fik parret scannet malingrester fra husets paneler og vægge. Resultatet er den grønne, som vægge og træværk er malet i. Værket er lavet af Katrine Ærtebjerg, vitrineskabet og pendlen fra Casa Shop, stolene fra FDB Møbler og bordet fra Bruunmunch.

IDÈ Skab et gennemført udtryk i dit hjem ved at lade de kølige toner fra kunst og vægge gå igen i nips og keramik.

Køkkenet er bygget af Frederiksberg Møbelsnedkeri og malet i husets særlige grønne farver. Grebene i messing er husets oprindelige og det hånddrejede armatur bestilt hjem fra Brooklyn, fordi det var i tråd med husets stil. Gulvfliserne er fra Made a Mano.


Det røde værk er fra en vinbar i Frankrig og matcher Nannas mange rødlige loppefund.

Farverige fliser på væggen er fra File Under Pop, mens fadet er et loppefund.

IDÈ de små ting. Et gelænder i en smuk kulør kan give gangen et drys personlighed.


REOL- OG LOFTSFARVE Brassica fra Farrow and Ball
PÅ BILLEDET Reolen i Nannas arbejdsværelse er malet i samme farve som loftet. Skrivebordet er et vintagefund, mens stolen er fra Svenskt Tenn og bordlampen fra Kähler. Alt er købt på auktion.

BORDFARVE Radicchio og Studio Green fra Farrow and Ball
PÅ BILLEDET Det lille vintagebord i soveværelset har parret malet i to farver, som går igen flere steder i huset, for at skabe sammenhæng. Værket er lavet af Erik A. Frandsen, lampefoden vintage og skærmen fra Jolander, mens stofæsken er fra Nachmanns.

Stort set alt ser pænt ud i den lavendelfarvede reol, synes Nanna. Krukken fra Royal Copenhagen er et arvestykke.

Værkerne i stuen er lavet af Morten Schelde og Tal R og understreger farverne i det stribede tapet fra Tapet-Cafe.

IDÈ Lad de kølige toner gå igen i dine tekstiler. Det understreger farve- holdningen og giver samtidig dit hjem en sanselig og hyggelig feeling.

Loungesofaen fra Zanotta følger husets grønne tråd. Velourpuderne er fra Notre Dame, plaiden fra Klippan og væglamperne fra Bestlite, mens AX-sofabordet er designet af Peter Hvidt og Orla Mølgaard.

Det stribede tapet giver stuen blikfang og bliver ekstra spændende af, at Nanna har hængt et Morten Schelde-værk på det.


IDÈ Vil du gøre en ting, der virkelig har effekt? Sæt et mønstret tapet op – vælger du et non-woven tapet, er det ovenikøbet superlet at sætte op.

IDÈ Match kunst og vægfarve – det giver et helt særligt gennemført og cool look.
Nannas bedste råd til at bo med farver
· Prøv dig frem, og mal flere nuancer af en farve op, før du beslutter dig.
· Vær ikke bange for at vælge en markant farve på et større møbel.
· Skab harmoni ved at male fx en reol i samme farve som loftet.
· Vil du have en rolig stemning i et rum, så gå efter tone i tone-farver.
· Vælg et sted, hvor du spræller med mønstret tapet eller en lidt vildere farve end resten.
· Følg dit instinkt i stedet for mode, når du vælger farver, og vælg dem, du personligt godt kan lide og gør dig glad i stedet for det, der er moderne.


VÆGFARVE Dimpse fra Farrow and Ball
PÅ BILLEDET Nanna har valgt blå og grå toner til soveværelset for at gøre det roligt og skabe en afslappet stemning. Sengetøjet er fra Tekla og puderne fra Eline Engen, mens den dråbeformede pendel er designet af Michael Anastassiades og bordlampen en Søholm-fod med en William Morris-skærm.

Den høje messingstage er fra Tom Dixon og elefantstagen et rejsefund fra Indien, mens skildpadden er lavet af et af parrets børn.

IDÈ Miks sarte farver med elementer i messing for at give badeværelset varme.
PÅ BILLEDET Det lyserøde badeværelse er beklædt med fliser fra File under Pop på både vægge og gulv, hvilket giver en cool effekt. Spejlet er fra Københavns Møbelsnedkeri.


