Idyl ved vandet
Fiskerhuset her ser ud, som om det aldrig har lavet andet end bare være ligetil og lækkert. Men sådan var det ikke for bare få år siden.
Her bor Hélène Wagn, 55, år freelancejournalist og kogebogsforfatter, sammen med sin søn, Lauritz, 17 år. Fiskerhuset er på 114 kvm og ligger nord for København.
Et lille hus tæt ved strand og skov var målet for Hélène Wagn, da hun besluttede sig for at flytte ud af byen med sin teenagesøn. Og det måtte gerne være et hus, hvor Hélène havde mulighed for at sætte sit helt eget fingeraftryk. Der var flere gamle fiskerhuse til salg, men valget faldt på et lidt usædvanligt et af slagsen. Nemlig et hus, som havde været ombygget en hel del gange og derfor ikke havde helt så snævre rum og lavt til loftet som dets naboer.
„Jeg kunne straks se, at huset havde nogle gode muligheder for at blive til det, jeg søgte, men det var faktisk også den skønne, lille gårdhave, jeg faldt for. Jeg savnede at komme ned på jorden igen efter mange år på 5. sal i Indre by. Og det her sted føles som en intim lomme at komme hjem til,“ siger Hélène.
Vendte huset om
Med hjælp fra en arkitekt og en stylistveninde begyndte Hélène at lægge planer for, hvordan huset skulle indrettes. De fandt hurtigt ud af, at huset var i væsentligt værre stand end antaget, og kun ydermurene og et par vinduer hist og her var værd at beholde. Til gengæld åbnede der sig en unik mulighed for at tænke planløsningen forfra. For eksempel lå køkken og badeværelse på række på langs i den nordlige side af huset, og man skulle videre igennem badeværelset for at komme til bagindgangen. Hélène havde dog en helt anden vision for sit nye hjem, så hun vendte huset om:
„Det er utroligt, hvor meget du kan vinde, hvis du ændrer en uhensigtsmæssig planløsning, og jeg kan kun anbefale andre at se mulighederne ved at tænke alternativt. Jeg ønskede mig en større stue med en pejs og direkte forbindelse til både køkken og gårdhave, og begge dele fik jeg opfyldt.“
Ikke nok med det, hun fik også flyttet hovedindgangen til husets nordside, etableret et par store, brede fløjdøre fra stuen ud til gårdhaven og lavet badeværelse i den gamle entré og gæstetoilet.
Naturens farver
Når man river så meget rundt i planløsningen som Hélène, er det ofte nødvendigt at lægge nye gulve for at få et mere ensartet resultat. Da Hélène elsker en enkel og nedtonet farveskala, valgte hun et gulv med brede planker i voksbehandlet, røget eg fra Trækompagniet. Nok til at give en dramatisk effekt uden at dominere rummene. Efter samme filosofi har hun valgt blide jordfarver til pejs og skorsten - og faktisk også i resten af indretningen:
„Jeg elsker douce farvetoner, som blender over i hinanden, og især er jeg glad for de helt blide, grå og turkisgrønne farver, som man genfinder både i den store buddhafigur, og i min sofa med de fine puder og de to keramikkander på bordet,“ siger Hélène.
En stor, muret skorsten og pejsen fra Philip Pejse står frit i rummet og markerer overgangen mellem køkken og stue. Spisebordspladen er lavet af gamle planker af snedkeren Andrea Brugi og har bordben fra Hay. Hélène har sat en samling forskellige stole rundt om bordet, som hun blandt andet har fundet på udsalg hos Interstudio og Paustian. På den måde kan samlingen udvide sig - og måske optimeres lidt efter lidt. Lampen, ‘Coral Pendel’, som spreder et mønster rundt i rummet, når den er tændt, er fra David Truebridge.

Hélène elsker den oprindelige og charmerende havelåge, og hun kunne ikke drømme om at udskifte den.

De to brede glasdøre kan åbne helt op og skabe sammenhæng mellem inde og ude. Imellem dørene har den mandshøje buddha-figur sin helt centrale plads.

Under de skyggefulde træer i gårdhaven findes flere hyggekroge, som den her, hvor der lige er plads til en venindefrokost. Stole fra Ikea, og bordet er fra Skovshoved Møbelfabrik.

Den ene ende af stuen har Hélène dedikeret til afslapning i sofaen fra Casa Shop, helst med fødderne oppe og en god bog. De små borde er fra Mater, mens de douce silkepuder er fra Day Home og Caravane. Det sjove sidebord er lavet af Per Schandorff af en gammel tilhugget træstamme med et mylder af tynde pindeben. Derfor bliver den kaldt ‘Tusindbensbænken’.

Bordpladen i indfarvet beton i 6 cm’s tykkelse er støbt i to stykker. Køleskabet er indbygget på bagsiden af skorstenen. For enden ses døren til entreen.

Den hyggelige, brolagte gårdhave er husets omdrejningspunkt. Det oprindelige, lave fiskerhus, som for mange år siden fik tagetagen udbygget med en bred karnap, ligger i midten med to små sidefløje omkring. De to store fløjdøre fra Velfac leder direkte ind i stuen, og der er også direkte udgang fra badeværelset. På væggen er etableret et udekøkken, som bruges flittigt i sommermånederne. Phillippe Starck-havestolene fås hos antondam.dk

Hélène har en forkærlighed for keramik, og her er hendes samling af krus i alle størrelser. Hylderne er lavet af Per Schandorff.

TÆT PÅ HÉLÈNE WAGN
Hvordan holder du din stil enkel?
Jeg har flyttet en del gange - hver gang har jeg barberet ind til benet og skilt mig af med en masse ting. Men jeg nyder at være omgivet af så få ting som muligt og kun bo med de ting, jeg har lyst til nu og her.
Hvor henter du inspiration til dit hjem?
Jeg er halvt fransk og kommer ofte til Paris, hvor min søster bor. Så helt klart Merci og Caravane i Paris.
Hvad var den største brøler i ombygningen?
Det var meningen, at bordpladen skulle være i ét stykke, men det var umuligt at få den ind i huset. Desværre passede den ene del ikke første gang, så der måtte støbes en ny. Nu bliver den gamle brugt til udekøkkenet i en lidt forkortet udgave, så det var ikke så slemt alligevel.
Hvad er historien bag din kæmpestore buddha-figur?
Det var et impulskøb! Jeg forelskede mig fuldstændigt i ham, da jeg så ham i en butik. Og jeg havde lige købt huset, så jeg forestillede mig, at han ville være et helt perfekt ‘selskab’. Og nu står han her i min stue og giver god karma.
Hvad er vigtigst i dit køkken?
Jeg er jo kogebogsredaktør - og forfatter, så jeg har brug for et sted, hvor jeg kan prøve retter af. Så mit køkken skal først og fremmest være funktionelt.

Hele første sal er Lauritz’ domæne, og i nichen for enden af rummet har han sin soveplads og sin garderobe. Den er bygget af tykke reb, grene og træplader. Som baggrund er der opsat en fotostat af en gråsort vinterskov.
TIP
Lav dit eget garderobe-stativ af reb, tykke grene og træplader.

Badeværelset er et langt, smalt rum på blot en meters bredde, men alligevel virker det luftigt pga. den praktiske indretning og udgangen til gårdhaven. De store gulvfliser er fra Evers, og bademåtten er fra Casa Shop. Lamperne har Hélène købt hos Spotlight.

Håndvasken er lavet af et stentrug fra Rabens Atelier, og bordpladen er beskyttet af en zinkplade.
Hélènes tips til at forny din bolig:
Tænk alternativt, hvis du skal bygge om, og prøv at vende tingene lidt på hovedet. Måske opstår der bedre helhedsløsninger.
Hold et stort gulvareal frit. Det skaber mere luft og rummelighed - især hvis du har en mindre stue.
Køb møbler, når der er udsalg eller tilbud. Der er mange penge at spare, og det er sådan, jeg har finansieret en stor del af mine møbelindkøb.
Gå efter ting med en historie, så det ikke er alt, der er nyt og funklende. Det skaber spændende kontraster i din stil.

Fra badeværelset i sidefløjen er der direkte udgang til gårdhaven. Badeværelsesmøblet fra Snitteriet er lavet af gamle, patinerede træplader. Under bordpladen er der to praktiske skuffer og en hylde.
6 råd til dig, der vil ændre din planløsning:
Er du lige flyttet ind, så vent et par måneder med at rive vægge ned og flytte døre. Din opfattelse kan nemt ændre sig, når du først har prøvet at bo i huset.
Få fat i de oprindelige tegninger over huset. De kan rumme oplysninger, som er gået tabt gennem ejerskifte.
Brug tegneprogrammer til at lege med dine ideer. Online kan du finde flere gratis tegneprogrammer, fx på floorplanner.com.
Nogle ændringer skal du have tilladelse til, fx hvis du vil udvide dit etageareal. Og vil du etablere en første sal, skal du have byggetilladelse. Kontakt din kommune.
Undersøg, om du bor i en fredet eller bevaringsværdig bygning - her gælder der særlige regler. Kontakt din kommune.
Få råd hos professionelle, hvis det drejer sig om store ændringer i din planløsning.

Et lille aflukke er indrettet til ’sovekabine’ til overnattende gæster. I gulvspejlet fra Ikea ses den opslåede gulvlem til trappen, som når den er åben, fungerer som rækværk. Når den er lukket er værelset helt isoleret fra stueetagen.

Soveværelset ligger i den anden sidefløj og er maksimalt udnyttet med en indbygget seng med praktiske opbevaringsskuffer under. Skuffeelementerne er køkkenelementer fra Ikea.
TIP
Få ekstra meget opbevaringsplads i dit soveværelse ved at bygge sengen oven på en bund af skabe.
