"Vi ønsker at skrælle ind til benet"
Her bor Cecilie Noer, 30 år, jazzsangerinde og komponist, sammen med Daniel Noer, 35 år, møbelsnedker med speciale i customizing af møbler og øksehugget træ, sammen med Luca, 6 år, Philippa, 5 år, og en lille pige på vej. Familien bor i Roskilde i et 60 kvadratmeter stort hjemmebygget hus. Sammen har parret designvirksomheden ‘Øje-blik’. Se Oje-blik.dk.
"Jeg er vokset op i en cirkusvogn og er opdraget med, at der skal ganske få ting til at dække mit og min families behov.”
Daniel Noer viser rundt på den 375 kvadratmeter store grund i Roskilde. Han er vokset op som nomade med forældre, der rejste rundt i østblokken og Mellemøsten. Alt, hvad de ejede, havde de med sig i en smal vogn. Kolonihavehuset i Roskilde er bygget efter de principper, som Daniel så i sin barndom. Huset er 15 meter langt, og med sine 60 kvadratmeter fremstår det smalt. Her er ikke plads til overflødige ting, og mange af husets løsninger er skabt ud fra den minimalistiske tankegang. Dørene i huset er fx hængt på skinner, så de ikke fylder, køkkenet er lille som på et skib, og alle rum ligger en suite.
“Det er en praktisk og funktionel måde at indrette sig på. Rummene er supernemme at overskue, og man anskaffer sig kun, hvad der faktisk er brug for,” siger Daniel.
“Vi ønsker at skrælle ind til benet – ikke kun i hverdagslivet, men også i de ting vi omgiver os med. Vi undgår modeluner og mærker, hvad vores behov er. Vi er meget lidt snobbede – mærkevarer og dyre ting er ikke vigtige i vores liv. For mig må en pude gerne være fra Netto – jeg køber den kun, hvis den er smuk, og jeg har brug for den. I øvrigt er puder jo netop tit fyld, der bare ligger og roder,” fortæller Cecilie.
Alle materialer er købt brugt
Familien har bygget huset efter princippet om, at alting kan findes brugt. Vinduerne til huset og det 10 kvadratmeter store orangeri har parret klunset sig til, og glassene er hentet hos private, der havde stillet dem til storskrald.
“Jeg kører aldrig nogle steder uden at have ‘selvbyg-antennerne’ på, og Den Blå Avis er nærmest blevet vores fortrukne ‘butik’. Det er blevet en sjov hobby at finde materialer,” siger Daniel, der selv har tegnet og bygget huset – og med tegnet mener han ikke en fin arkitekttegning, men en skitse.
“Jeg har haft det hele inde i mit hoved. Det er sådan, det er for mig. Jeg kan ikke følge en defineret tegning – jeg må have mulighed for at sprænge rammerne og ændre form, hvis nye materialer dukker op og giver nye muligheder,” fortæller Daniel.
Indretningen er ligesom selve huset præget af eget design. De fleste møbler har Cecilie og Daniel designet i fællesskab. Formsproget enkelt og looket rustikt med et miks af beton, træ og metal. De fleste møbler er nemlig skabt med øjet på materialerne. Cecilie er ofte den, der på et loppemarked falder over en ting eller et møbel, mens Daniel er den, der formgiver og videreudvikler efter fælles idéer. Og hvor Daniel trækker i den minimalistiske retning, holder Cecilie af, når et fint glas, en plante, et stykke tekstil eller pels bryder rammerne. Resultatet er et smukt hjem med formgivning, materialefusion og bæredygtighed som de bærende elementer.