Le Gammeltofts skæve hjem
Le Gammeltoft og Jesper Backer har et hjem fyldt med skateboards, skæve vinkler og hypermoderne kunst, der fortæller historien om både beboerne og byen udenfor.
Ægte tæpper, skateboards, en gammel kamin og en Zulu-award. DR-radiovært og dj Le Gammeltoft og hendes kæreste, Jesper Backer, har et hjem som ingen andre.
„Det hele skal være lidt skævt, så gæsterne ved, at de er på besøg hos os. Man må også gerne lægge benene op i sofaen, blive fuld og vælte et glas,“ fortæller Le.
Hjørnereolen kalder Le for en moderne og overdimensioneret sættekasse. Den er bygget specielt til den skæve lejlighed af Arkitekturministeriet og fungerer som Le og Jespers personlige galleri. „Vi vælger de bøger, vinyler og genstande, der både er pæne og har en historie. Jesper flytter rundt på indholdet cirka en gang om ugen,“ fortæller Le. Kaare Klints ‘Safari’-stol har fået blødt selskab af et skind, som er hjembragt fra Island, mens raderingen på væggen er af musikeren Kasper Eistrup fra Kashmir.
TIP Sættekassen er på vej tilbage! Her kan du vise alle de genstande frem, som fortæller, at det er lige præcis dig, der bor her. Men husk at have en rød tråd i de ting, du vælger ud, så det ikke kommer til at ligne en marskandiserbutik.

Her bor radiovært og dj Le Gammeltoft, 35 år, og Jesper Backer, 34 år, agent for bl.a. Ben Sherman og Hackett London. Sammen har de datteren Filippa på halvandet år.

Lejligheden ligger i en fredet bygning fra 1752 på Christianshavn. Husets lange historie betyder, at det ikke kun er indretningen, der er skæv. Le og Jespers lejlighed er også meget svær at finde en ret vinkel i. De historiske rammer byder naturligt på udfordringer, når et par anno 2013 skal indrette et moderne hjem:
„Vi bor i en fredet ejendom med tonsvis af sjæl. Du kan ikke rive hele lortet ned og sætte noget stilrent og stramt op. Du skal have respekt for historien. Vores løsning har været at blande den gamle bolig med lidt stål, barstole og rå pærer - alle de småting, der giver et mere moderne udtryk.“

Med en lille, nysgerrig størrelse som Filippa er det en god idé at indrette stuen med lettilgængelig opbevaring. Og når man som Jesper (og Le) gerne vil have et nogenlunde ryddeligt hjem, er sofabordet fra Bolia. com den perfekte løsning. „Nogen - jeg nævner ingen navne - har helt klart skullet lære at leve med lidt mere rod, efter vi har fået barn,“ som Le formulerer det. Heldigvis er den store træbordplade lige til at svinge til siden, og hulrummet nedenunder er genialt til blade, aviser og andre sager. Sofaen, der nemt rummer hele den lille familie, er fra Eilersen, mens maleriet er skabt af Bjørn Agertved. Kisten med flaget er fra maisonsdumonde.com.
TIP Gå efter møbler med skjult opbevaring, så du nemt kan rydde rodet væk, hvis der kommer gæster. Eller hvis der er noget, små pilfingre ikke skal kunne komme til.

Parrets kærlighed til overdimensionerede detaljer går igen på spisebordet, hvor den store lampe, ‘Random’ fra Mekavi, næsten stjæler opmærksomheden fra Sally Manns billede på væggen. Spisebordet er designet af Nicki Lionett, mens stolene er ‘Runner’, designet af Kasper Salto.

Vær ikke bange for at indrette med overdimensionerede genstande - som for eksempel denne gulvvase i metal, som Jesper har købt af kunstneren Bjørn Agertved. Især i lyse og højloftede rum giver det en imponerende effekt, der er mere ‘rolig’ end mange små genstande. Det meste kunst i lejligheden er gaver, som Le og Jesper har fået af familie og venner. Billedet i entreen malet af musikeren Kasper Eistrup fra Kashmir og er en gave til Le fra kunstneren selv.

Køkkenet er nok det sted, hvor mødet mellem ejendommen fra 1752 og indretningen anno 2013 er tydeligst. De facetterede skabslåger passer smukt til de gamle, småsprossede vinduer og de smukke dørkarme. Men for at der ikke skulle gå museum i den, har Le og Jesper suppleret med stål på væggen, et minimalistisk ur, rå pærer i fatning og Maters barstole. Bordpladen har fået en gang mørk bejdse og fungerer nu som fikspunkt i det ellers lyse rum.

Kaminen står midt i lejligheden, hvor den i gamle dage har kunnet opvarme hele lejligheden. I dag fungerer den primært dekorativt, men Le og Jesper har overvejet at tage den i brug. Skorstensfejeren har forsikret dem om, at den er fuldt funktionsdygtig, men indtil parrets datter, Filippa, er blevet lidt ældre, nøjes de med at stille fyrfadslys i den.

Le er opkaldt efter lampedesigneren Le Klint, så det er ganske passende, at de smukke bogstaver i entrévinduet er en gave fra Les mor, Michala Gammeltoft.

Kontorets bagvæg er domineret af det dramatiske maleri af Bjørn Agertved. De rå skabe fra Ikea fungerer som hjem for både Jespers kasketsamling, guldplader fra Les tid på pladeselskabet Universal Music og ikke mindst hendes Zulu-award fra 2012, hvor hendes radioprogram ‘Unga Bunga’ blev kåret som årets originale, danske radioprogram. Lampen er Maters ‘Dome Lamp’.

Selv om Le oprindeligt er uddannet cand.mag. i engelsk, er det musikken, der fylder hendes liv og karriere. Derfor er pladerne og hendes mixerpult vigtige elementer i hendes indretningshistorie. „Jeg skiller mig aldrig af med mine vinyler,“ erklærer Le.

Priser for nogle af de albums, Le har været med til at producere.

Cyklen demonstrerer, hvordan du kan indrette dig med utraditionelle ting, der understreger, hvem du er. Cyklen har aldrig været brugt, men både Jesper
og Le synes, den er et afsindig smukt stykke design. Derfor pynter den nu på kontoret og er med til at understrege den afslappede storbystil i deres fælles hjem. Tæppet har Le fundet på Lauritz. com, efter at hun blev smittet af Jespers glæde for ægte tæpper.

Jesper og Les soveværelse ligger bagest i lejligheden og er indrettet helt enkelt. Litografiet er udført af danske René Chu og er en gave fra musikeren Carla Cammilla Hjort.

Hoveddøren var sammen med den smukke, gamle kamin den vægtigste grund til, at Jesper besluttede sig for at købe lejligheden. Begge detaljer understreger den fredede ejendoms historie, der daterer helt tilbage til 1752. Men det er stadig et moderne hjem, hvor der er plads til personlige detaljer som skateboards, kasketter og ikke mindst Mies van der Rohes legendariske stol, ‘Barcelona’, der er tegnet i 1929.
TIP Patina er lig med personlighed, så bevar enkelte af de oprindelige detaljer for at give dit hjem karakter.
