Anne er indehaver er Nørrebros måske mest imponerende hjemmebyggede bogreol
Se, hvordan Anne Rosenberg skaber en indbydende og dejlig stemning i familiens hjem på Nørrebro.
HER BOR Anne Rosenberg (48), designer og ejer af RosenbergCph, og Andreas Kjærgaard (46), grafisk designer på Andreaskjaergaard.com.
HVOR Parret bor i en 93 kvadratmeter stor lejlighed på Nørrebro i København.
LÆS MERE Følg Anne på @rosenbergcph.dk.
Et hjem af historier
Midt i en 93 kvadratmeter stor lejlighed på Nørrebro i København står byens måske mest imponerende, hjemmebyggede bogreol. Den store, smukke reol er fyldt med værker fra gulv til loft, og du får straks lyst til at gå hen og hive et par ned, krybe sammen i sofaen og dykke ned i fortællingens verden. Både reol og bogsamling tilhører tekstildesigner Anne Rosenberg og grafisk designer Andreas Kjærgaard, der har samlet i årtier.
- Vores bøger er det, der fylder allermest i vores hjem. Vi elsker at læse, og bøgerne minder mig om at afsætte tid til fornemmelsen af fordybelse. Samtidig understreger bøgerne en fin og hyggelig hulekarakter i vores hjem. Bøger er simpelthen noget, jeg har brug for at have tæt på, siger Anne.
Reolen har Andreas tegnet, og så brugte parret ellers en god uge på at skære alle osb-pladerne ud på mål og skrue reolen sammen.
– Vi har valgt osb, fordi det er et billigt materiale, og vi ønskede et lidt råt udtryk, og så er osb flottere end rå mdf. Nu, hvor reolen har stået sådan i fire år, leger vi med tanken om at male den, men det er et kæmpe arbejde, så indtil vi- dere forbliver reolen rå, fortæller Anne.
Parret bor dog også med andet end bøger. De fleste møbler er vintage fra 50’erne og 60’erne og primært dansk design af Børge Mogensen, Piet Hein og Hans J. Wegner.
Vi holder meget af gedigent, dansk design, da der er tale om godt håndværk, der er smukt udført, så vi kan holde ud at se på det i årevis. Samtidig kan det bære en masse andre æstetiske stilarter. Som vores mere moderne accessories som mine egne tekstiler, Andreas’ grafiske billeder og vores lamper af nyere dato. Eller i den modsatte retning: vores art deco-sidebord fra 1930’erne, designet af amerikanske Eileen Grey, siger Anne.
LÆS OGSÅ Bogreoler: 20 alsidige bud på dit nye multimøbel
Dansk design med et pift af Japan
Rundt om i lejligheden er der også spor af Asien hist og pist som den japanske Maneki-neko-kattefigur, et kinesisk frugtbarhedsmotiv, indiske katte-babushkaer og en Bodhi- sattva-figur fra Malaysia.
– Jeg er voldsomt inspireret af den japanske kultur og mønstre, hvilket også kan spottes i mine egne tekstiler. Vi har rejst en del i Asien, og Andreas elsker at finde små, mær- kelige ting, som kommer med hjem i kufferten. Fundene er en anelse kitschet uden at være for meget og minder os om gode rejseoplevelser, fortæller Anne.
De mange bøger, lækre tekstiler, keramik og træsorter giver lejligheden et nærværende, varmt og hyggeligt udtryk.
– Jeg sætter pris på at være omgivet af taktile former og farver. Hvad enten det er træ, tekstil eller keramik. For mig er der noget beroligende over at bo med naturlige og neutrale materialer. Det vigtigste i et hjem er, at der er roligt, rart og varmt med en følelse af, at man kan sidde og hygge sig med bøger. Et hjem må ikke være for ryddet og tomt; der må gerne være en fornemmelse af, der bliver levet, siger hun.
PÅ BILLEDET Anne bor sammen med kæresten Andreas på Nørrebro.

På BILLEDET Parret har selv bygget den imponerende bogreol af osb-plader. Reolen har hylder på begge sider. På denne side står parrets skønlitterære værker, mens faglitteraturen har hjemme på modsatte side.

PÅ BILLEDET Piet Hein-spisebordet er et arvestykke, mens pendlen er fra Le Klint og Børge Mogensens ‘J39’-stole fra Fredericia. Lysestagerne på bordet er et rejsefund, og træfadet fra Træ- drejeriet Eghjorten. Figurerne i vinduet er købt på Glyptoteket.

PÅ BILLEDET Kontorstolen ‘Aluminum Group’ fra Eames fås hos Paustian, mens gulvlampen er en vintagemodel fra Fog & Mørup. Den store aloe vera har Anne dyrket fra et lille skud.

Miniguide: Skab din egen reol
Er du vild med bøger, og drømmer du om en imponerende reolvæg i stil med Anne og Andreas’? Se her hvordan.
Byg din drømmereol
Har du forelsket dig i Anne og Andreas’ reol, kan du få en snedker til at bygge den på mål eller selv kaste dig ud i projektet. Det er omfattende, kræver tid og lidt håndværkserfaring, men er væsentlig billigere. Reolen er bygget i osb-træ fra byggemarkedet, som parret har skåret ud og sat sammen. Det tog dem en uge at samle den imponerende gør det selv-reol.
Skab et indbygget look
Vil du gerne have en indbygget reol, men må projektet gerne være lidt lettere, så kan du også skræddersy en reol af eksi- sterende elementer. Find en reol, der passer nogenlunde i højden til dit hjem, sæt flere sammen til den bredde, du øn- sker, og sæt så sokkel og top på, så reolen får et indbygget udtryk. Mal evt. hele reolen i samme farve som væggen for at få et fuldendt, gennemført look.
Skal udtrykket være luftigt?
Vil du have et lidt lettere, mere luftigt udtryk, er en reol i et enkelt design uden bagbeklædning en god løsning. Alternativt kan du vælge et reolsystem, der er monteret på skinner på væggen, og derfor svæver over gulvet.

Annes bedste indretningstips
- Giv plads til rare hyggekroge i dit hjem, hvor du kan sidde og læse ved ordentligt lys. Og lad dine bøger få plads i dit hjem med store bogreoler.
PÅ BILLEDET Parret er glade for danske møbler fra 50’erne og 60’erne som Wegner-sofaen, der er et arvestykke. Hertil har de valgt et gedigent sofabord i teak og en gyngestol også fra 1950’erne. Alt er købt vintage eller arvet. Puder og plaider er fra RosenbergCph. Hans Scherfig-billedet over sofaen stammer fra Andreas’ barndomshjem.


PÅ BILLEDET Entréen er enkelt indrettet med en praktisk knagerække og en stor plakat, som Andreas har designet.

Annes næste bogkøb
–Mit næste bogkøb er ‘Normal People’ af Saly Rooney, der er en ung irsk kvindelig forfatter på 27 år. Hun skriver om sit liv, forhold og venner, og bogen giver et indblik i, hvordan yngre generationer ser på verden idag. Det er ret spændende at dykke ned i.
PÅ BILLEDET Der et fint lys indfald i soveværelset, i vinduet har Anne stillet et stort paraplytræ, der elsker masser af lys. Plaiden på sengen er fra RosenbergCph, mens den store fletkurv er et loppefund.

PÅ BILLEDET Sengetøj og puder fra Annes firma, Rosen- bergCph, giver soveværelset er lyst, let look. Over sengen hænger et antikt, kinesisk frugtbarhedsmotiv, som parret har fået i gave.

PÅ BILLEDET På FDB-stolen designet af Poul M. Volther ligger en stabel striktøjer i fine farver, der giver kulør til soveværelset.

PÅ BILLEDET De praktiske arkivskabe giver masser af opbevaringsplads. Kimonoen er Annes eget design lige som silketrykket på væggen. De små katte-figurer er købt i Indien, mens vasen stammer fra Annes barndomshjem.

Annes drømmekøb
–Jeg drømmer om et marokkansk gulvtæppe fra Kirsten Fribert. Jeg kan dog ikke beslutte mig, da hun har så mange fine gulvtæpper at vælge imellem, og jeg kan heller ikke helt finde ud af, om tæppet skal ligge i entréen eller stuen, hvilket naturligvis er afgørende for både størrelse og farve.
PÅ BILLEDET Kontoret er indrettet med et skrivebord af bukke fra Ikea og en bordplade i lamineret krydsfiner. Tremmestolen af Poul M. Volther er vintage FDB, som parret har malet sort. Bordlampen er fra Ikea. På væggen hænger et tryk, som Andreas har lavet.

PÅ BILLEDET Det store træfad er fra Trædrejeriet Eghjorten, det aflange fad fra Casalinga, æsken fra Marokko, vasen fra et loppemarked og postkortet af Albrecht Dürer. Den grønne skål er et loppefund, mens glasboblen er købt hos Backhaus Brown.

PÅ BILLEDET Skrivebordet er hjem for en finurlig samling. Blyantsholderen er en gammel tobakskrukke og den lille porcelænskat fra en rejse til Japan.
