Det er denne detalje, der får Helenes 67 kvm til at føles som mange flere
Da designer og billedkunstner Helene Nøhr gik i krig med at renovere sin nye lejlighed, var det med stor respekt for de originale detaljer krydret med farve-nørderi og hjemmebyggede diy-løsninger.
HER BOR Helene Nøhr (36), uddannet i film- og medievidenskab, selvstændig og har firmaet Tørn Living, hvor hun laver kunsttryk med egne, grafiske motiver.
HVOR Helene bor i en 67 kvadratmeter stor ejerlejlighed på Frederiksberg.
LÆS MERE Følg Tørn Living på Torn-living.dk og @tornliving.

En velovervejet bolig
Mange ville nok blive svedt ved tanken om at købe en lejlighed, som krævede renovering fra loft til fodpanel. Men ikke Helene Nøhr. Hun blev faktisk glad, da hun opdagede, at lejligheden stort set ikke havde været renoveret i 80 år.
– Jeg så det gamle og slidte som en oplagt mulighed for at få min nye bolig præcis, som jeg gerne ville have den. De originale detaljer var ikke blevet ødelagt af diverse istandsættelser, og jeg skulle ikke banke et helt nyt køkken ned eller male nyligt istandsatte vægge over, forklarer Helene.
I første omgang var det dog arkitekturen, hun faldt for. Funkisejendommen fra 1934 er nemlig tegnet af arkitekt Alfred Skjødt-Petersen.
– Det er tydeligt, at der er lagt mange tanker i selv de mindste detaljer. Lejligheden er skabt i tråd med 1930’ernes idealer om lys og rummelighed, enkelhed i detaljerne og smukke materialer, fortæller hun.
Farverne er det vigtigste
Byggestilen har også inspireret Helene i indretningen, hvor den gråblå stue med vægge og paneler malet i samme farve på én gang er topmoderne og samtidig tro mod den arkitektoniske periode, huset er fra. Og netop jagten på de helt rigtige vægfarver er den ting i renoveringen, som Helene har brugt mest tid på.
– Jeg er en farvenørd. Jeg har selv blandet nuancerne ved at mikse naturmaling med pigmentpulver fra Decor Farver. Det har krævet mange blandinger og testmalinger på væggene, før jeg var helt tilfreds, siger Helene, der har malet al træværk med linoliemaling og pensel, så håndstrøgene kan ses.
– Jeg er fascineret af gamle håndværksmetoder, der er præget af kvalitet, faglig stolthed og naturmaterialer. Det gjorde projektet lidt mere tidskrævende, men gør mig ekstra glad for resultatet, fortæller hun.
Der var heller ingen slinger i valsen, da væggene skulle dekoreres med billeder. I 2016 realiserede Helene en gammel drøm om at lave kunsttryk og plakater med egne motiver og stiftede firmaet Tørn Living.
– Jeg har malet og tegnet i mange år og havde stor trang til at få mine værker sat i produktion. Og det at skabe et fysisk produkt, der hænger rundt omkring på folks vægge, føles virkelig godt, fortæller Helene.
Fælles for værkerne er, at de er præget af lethed og enkle linjer. Det samme gælder Helenes møbler, som primært er arvestykker, vintagefund og ting, hun har lavet selv.
– Arvesagerne sætter gang i gode minder, mens det at lave tingene selv giver mulighed for at få det lige præcis, som jeg har lyst til, siger hun.
BILLEDE Helene brugte en hel sommer på at pille savsmuldstapet af væggene og plastikmaling af lofterne, så hun kunne få lejligheden, præcis som hun ville have den.

IDÉ Understreg farveholdningen med planter og kunst i samme nuancer som væggen.

BILLEDE Funkisejendommen fra 1934 er tegnet af arkitekt Alfred Skjødt-Petersen.

Helenes favorit-item
– Arvestykker gør mit hjem rart at være i. For eksempel min sofa, der både er smukt, dansk design og minder mig om alle de gange, hvor jeg har siddet i den hos min farmor og spist kirsebærtærte.
IDÉ Drømmer du om en budgetvenlig daybed? Lav din egen af en boksmadras, re ben og et par lister.
BILLEDE Sofakrogen består af en hjemmelavet daybed, to Ikea-borde og en Grete Jalk-sofa, som Helene har arvet af sin farmor. Billederne er Helenes egne.
Se hvordan du kan forvandle din boksmadras til en stilfuld daybed, med dette nemme budgettrick

BILLEDE Grete Jalk-sofaen er en af Helenes favoritter, fordi den har tilhørt hendes farmor. Puderne er fra Søstrene Grene.

Helenes bedste køb
– Køkkenet! Jeg havde mange samvittighedskvaler over at skrotte det originale snedkerkøkken, men det var lille og upraktisk efter vore dages standarder og havde fx ikke plads til et køleskab. Jeg tegnede en ny, mere funktionel planløsning, valgte farvede fronter, der passer til funkisstilen, og er rigtig glad for resultatet.
BILLEDE Helene har sat et nyt Ikea-køkken i, der står fint til den blågrå farve på stuevæggen. Grebene er fra Genbyg og har samme facon som de oprindelige greb.

IDÉ Lad blomster, krydderurter og grønne planter flytte ind for at understrege det naturlige look.


FARVETIP Miks nuancer af blå og grå for at få samme lyse, lette feeling som Helene.
BILLEDE Spisebordet er lavet af fyrretræsplanker og bukke fra Ikea. Spisebordsstolene af Niels O. Møller og Arne Jacobsen er fundet i Klassik.

BILLEDE Lejligheden virker større end sine 67 kvadratmeter takket være nogle lange kig fra rum til rum.

Helene om planter
– Jeg kan ikke undvære planter. De er smukke og giver ro og passer godt til en lejlighed som min fra 1930’erne, hvor rene linjer mikset med noget organisk i form af grønne planter var det helt hotte.
BILLEDE “Rullebordet i nøddetræ har været min oldemors i 1920'erne, hvor det stod i hendes spisestue,” fortæller Helene.
Mangler du inspiration til lidt grønt i hjemmet? Se 16 smukke indendørsplanter der er nemme at holde

BILLEDE Den ene væg i soveværelset har indbyggede skabe, der er store nok til at kunne opbevare tøj og andre praktiske fornødenheder. Sengetæppet og puderne er fra Søstrene Grene.

BILLEDE Over kommoden i soveværelset hænger Gubi-pendlen ‘Grashopper’, der er designet af Greta Grossman.

BILLEDE De blå og grønne nuancer går igen overalt i lejligheden selv i vintage-lampen på reolen.
Få de bedste boligreportager, DIYs, indretningstips og konkurrencer fra Bolig Magasinet gratis - tilmeld dig her
