En velovervejet bolig
Mange ville nok blive svedt ved tanken om at købe en lejlighed, som krævede renovering fra loft til fodpanel. Men ikke Helene Nøhr. Hun blev faktisk glad, da hun opdagede, at lejligheden stort set ikke havde været renoveret i 80 år.
– Jeg så det gamle og slidte som en oplagt mulighed for at få min nye bolig præcis, som jeg gerne ville have den. De originale detaljer var ikke blevet ødelagt af diverse istandsættelser, og jeg skulle ikke banke et helt nyt køkken ned eller male nyligt istandsatte vægge over, forklarer Helene.
I første omgang var det dog arkitekturen, hun faldt for. Funkisejendommen fra 1934 er nemlig tegnet af arkitekt Alfred Skjødt-Petersen.
– Det er tydeligt, at der er lagt mange tanker i selv de mindste detaljer. Lejligheden er skabt i tråd med 1930’ernes idealer om lys og rummelighed, enkelhed i detaljerne og smukke materialer, fortæller hun.
Farverne er det vigtigste
Byggestilen har også inspireret Helene i indretningen, hvor den gråblå stue med vægge og paneler malet i samme farve på én gang er topmoderne og samtidig tro mod den arkitektoniske periode, huset er fra. Og netop jagten på de helt rigtige vægfarver er den ting i renoveringen, som Helene har brugt mest tid på.
– Jeg er en farvenørd. Jeg har selv blandet nuancerne ved at mikse naturmaling med pigmentpulver fra Decor Farver. Det har krævet mange blandinger og testmalinger på væggene, før jeg var helt tilfreds, siger Helene, der har malet al træværk med linoliemaling og pensel, så håndstrøgene kan ses.
– Jeg er fascineret af gamle håndværksmetoder, der er præget af kvalitet, faglig stolthed og naturmaterialer. Det gjorde projektet lidt mere tidskrævende, men gør mig ekstra glad for resultatet, fortæller hun.
Der var heller ingen slinger i valsen, da væggene skulle dekoreres med billeder. I 2016 realiserede Helene en gammel drøm om at lave kunsttryk og plakater med egne motiver og stiftede firmaet Tørn Living.
– Jeg har malet og tegnet i mange år og havde stor trang til at få mine værker sat i produktion. Og det at skabe et fysisk produkt, der hænger rundt omkring på folks vægge, føles virkelig godt, fortæller Helene.
Fælles for værkerne er, at de er præget af lethed og enkle linjer. Det samme gælder Helenes møbler, som primært er arvestykker, vintagefund og ting, hun har lavet selv.
– Arvesagerne sætter gang i gode minder, mens det at lave tingene selv giver mulighed for at få det lige præcis, som jeg har lyst til, siger hun.
BILLEDE Helene brugte en hel sommer på at pille savsmuldstapet af væggene og plastikmaling af lofterne, så hun kunne få lejligheden, præcis som hun ville have den.