Et hacket køkkenskab og et bord af kloakrør: Instagram elsker Marias DIYs

Maria Bligaard er vokset op i et hjem, hvor farmand havde bygget det meste selv og mor elskede indretning. Det har sat sit tydelige præg på, hvordan hun bor i dag.

I en 90 kvadratmeter lejlighed centralt beliggende i Aalborg bor 25-årige Maria Bligaard, der til daglig læser psykologi, arbejder i socialpsykiatrien og står bag Instagram-profilen @mariabligaard.

Lejligheden er fordelt på to etager, hvor underetagen har en stor stue, køkken-alrum, toilet og et 16 kvadratmeter værelse, som Maria udlejer til sin veninde.

På øverste etage er Marias soveværelse og en stor repos, som Maria har indrettet som kontor og walk-in-closet.

Maria er vokset op med en far, der selv har bygget langt de fleste møbler i Marias barndomshjem. Og det er tydeligt at se, at lysten til selv at bygge er smittet af på Maria - hun har nemlig indrettet sig med masser af cool gør det selv-projekter.

Kom med indenfor og se, hvordan Maria har indrettet sig med fine fund og masser af flotte DIYs.

Maria Bligaard
© Maria Bligaard

Hvad er din indretningsstrategi?

– Jeg forsøger at holde det lyst, roligt og personligt, men med et strejf af farver. Jeg forsøger at kombinere kvalitetsbevidste møbler, gode designs, genbrugsfund og gør det selv-projekter. Jeg kan godt lide at sammensætte nyt og moderne med arvestykker eller andre fund af ældre dato.

Bruger du farver i din indretning - og hvordan?

– Det gør jeg helt bestemt. Jeg elsker rene linjer og lyse toner, da det giver en rummelig og rolig atmosfære. Derfor forsøger jeg at holde de store elementer i min indretning i lyse nuancer, mens jeg kombinerer disse med interiør, som indeholder farver. Jeg nyder at benytte farver i min indretning som et frisk pust, så de forskellige rum ikke bliver for kliniske og hvide.

Rundt spejl

Konsolbordet har Maria selv lavet af kloakrør og en mdf-plade.

© Maria Bligaard
Vægreol stål

Tråd-reolerne er fra Montana, mens skamlen er fra Awab og fundet i en genbrugsbutik.

© Maria Bligaard

Har du noget, du aldrig skiller dig af med?

– Min lejlighed er spækket med arvestykker fra mine bedsteforældre, som jeg aldrig vil skille mig af med. De minder mig om min barndom og de stunder, jeg har delt med mine bedsteforældre, da de levede. Det giver mit hjem et personligt præg, som er et vigtigt element i min indretningsstil.

– Derudover fandt min kæreste og jeg en AWAB taburet fra 60’erne i en genbrugsbutik. Den er virkelig velholdt, anderledes og fed at have i indretningen, så den kommer nok også til at følge os.

Hvorfor synes du, indretning er sjovt?

– Fordi det for mig er en udtryksmåde, hvor min fantasi og kreativitet kan få frit løb. Jeg er vokset op med en meget kreativ og indretnings-interesseret mor, og en far, der stort set har bygget alt i mit barndomshjem – det har inspireret mig meget. Jeg elsker at gå på jagt i genbrugsbutikker og finde boligfund, som ikke nødvendigvis har den vildeste charme, men som kan få det ved hjælp af en god forvandling. Indretning er så fedt, fordi man kan kombinere små og store elementer, farver og figurer samt forskellige materialer på tusindvis af måder.

Fransk flet

Skabet er et gammel køkkenskab fra Ikea, som Maria selv har malet og sat fransk rørflet i. Det er et af de møbler, som hun får særligt meget opmærksomhed for.

© Maria Bligaard
Gallerivæg

Sofaen er en gammel sofa, som Maria har optimeret med maling og nyt stof til hynderne.

© Maria Bligaard
Fritlagte bjælker

Stuen er Marias favoritrum. Hun er nemlig særligt glad for de synlige bjælker, som giver ekstra loftshøjde.

© Maria Bligaard

Hvordan udvælger du nye fund til dit hjem?

– Når det kommer til genbrugsfund, har jeg ofte ikke tid til at overveje det, da man hurtigt må slå til. Sidste efterår fandt jeg en smuk, grøn lampe i en genbrugsbutik i Aarhus. Jeg var ikke solgt ved første øjekast, men jeg er lykkelig over, at den kom med hjem, for den er uden tvivl blevet ét af mine bedste fund. Jeg sætter også pris på at købe kvalitetsbevidst og investere penge i noget til mit hjem, som jeg kan have og er glad for i mange år. Disse køb bruger jeg derimod ofte lang tid på at overveje.

Hvor højt prioriterer du indretning?

– Jeg prioriterer indretning meget højt, og jeg bruger enormt meget tid på at læse boligblade, gå i genbrugsbutikker, finde inspiration på Instagram og Pinterest, rokere rundt i mit hjem og lave gør det selv-projekter. Jeg ville ønske, jeg havde flere timer i døgnet til det.

Hvad er dit bedste DIY-projekt/hack/hjemmelavede/byg selv element?

– Jeg elsker DIY-projekter og hjemmelavede elementer. Jeg har derfor lidt svært ved at vælge. Men min sofa, som har fået en gevaldig overhaling i form af spraymaling og nyt stof, er én af favoritterne. I sommer lavede jeg et konsolbord til min entré ud af kloakrør. Det er også blevet en klar favorit.

Fritlagte bjælker
© Maria Bligaard
Vitrineskab

Vitrineskabet, som er fra Ikea, er fyldt med genbrugsfund og arvestykker. Kaffekanden er fra Georg Jensen.

© Maria Bligaard

Hvilket møbel er du gladest for?

– Uh, det er svært at vælge. Jeg er virkelig glad for mit runde spisebord, som har en smuk, røget træ-overflade. Det er fantastisk at have gæster, når man kan sidde samlet om et rundt bord, hvor alle kan snakke sammen. Derudover holder jeg også meget af min japansk-inspirerede bambuslampe fra 60’erne, som jeg fandt i en lille genbrug for nogle år tilbage.

Hvad er den største "ommer"/brøler, du har lavet?

– Jeg købte nyt stof til min safaristol, som krøb, da jeg vaskede det. Vi var fire mennesker om at trække i stoffet for at få det på stolen. Det har resulteret i, at stolen er meget vakkelvorn, så den pynter mere end den er funktionel. Jeg bliver lidt nervøs, hver gang nogle af mine gæster sætter sig i den, haha.

Hvilket spot i dit hjem er dit favorit?

– Mit favorit-spot i lejligheden er helt klart stuen. Der er åbent op til kip med synlige bjælker i lejligheden, og der er meget højt til loftet. Stuen har store vinduespartier samt ovenlysvinduer, og der er derfor altid et fantastisk lys. Fra stuen kan jeg også kigge op på den øverste etage i lejligheden, som kun er indrammet af et gelænder. Jeg elsker at sidde i dette lette, lyse og åbne rum under bjælkerne med en kop kaffe.

Rundt spisebord

Det runde spisebord fra Boshop er et af Marias favoritmøbler. Pendlen er et loppefund, mens billedet på væggen er købt hos Aros.

© Maria Bligaard

Hvad får du mest opmærksomhed for i din indretning?

– Mit Ikea-hack af et køkkenskab, som jeg lavede for 3 år siden, har fået meget opmærksomhed på Instagram og af de, der besøger mit hjem. Ellers er det mine mange loppefund eller andre gør det selv-projekter, såsom min sofa, safaristol eller daybed, der overordnet får mest opmærksomhed.

Hvad kan du ikke få nok af i din indretning - og hvorfor?

– Møbler eller andet interiør, som jeg har givet et personligt præg. Det er så skønt, når noget får nyt liv. Jeg elsker processen fra idé til forvandling til det færdige resultat – og jeg bliver så glad af at kigge på det efterfølgende.

Kontorplads

Reposen på øverste etage er blandt andet indrettet med en kontorplads.

© Maria Bligaard
Fritlagte bjælker
© Maria Bligaard

Hvad er det seneste, du har købt til dit hjem?

– Det er Taccia lampen i aluminium fra Flos. Jeg har virkelig en svaghed for lamper.

Hvad har været den største indretningsudfordring - og hvordan har du løst den?

– I min nuværende lejlighed har den største indretningsudfordring helt klart været, at der er skråvægge på den øverste etage. Jeg har derfor været nødt til at være ret kreativ i forhold til at udnytte pladsen bedst muligt. Det har især været vanskeligt i forhold til opbevaring af tøj, da de skrå vægge ikke tillader et almindeligt klædeskab. Med tiden synes jeg dog, at jeg har fået lavet mange gode opbevaringsmuligheder, sådan at etagen nu er indrettet og udnyttet godt.

Sengegavl

Sengetøjet er fra Kaiku.

© Maria Bligaard
Sengegavl

Sengegavlen er et af Marias mange DIY-projekter.

© Maria Bligaard