Fine farver i det gamle trykkeri
Leg løs, prøv af, eksperimentér! Sådan lyder arkitekt og møbeldesigner Laura Allen Müllers bedste indretningstip. Hjem skal nemlig ikke være perfekte. Tværtimod.
– Tillad dig at eksperimentere, og se dine ting i nye sammenhænge. Perfekte hjem giver ingen inspiration – heller ikke til dig selv, siger hun.
Laura bor sammen med datteren Viola i en 100 kvadratmeter stor lejlighed i et af de charmerende baggårdshuse i Københavns Indre By. Ejendommen fra 1800-tallet var oprindeligt trykkeri, og netop stemningen og de utraditionelle industrielementer fra dengang var det, der gjorde udslaget.
– Lejligheden har en egen historie og funktionalitet, som jeg blander mit liv ind i, fortæller Laura, der faldt pladask for de rå vægge, fritlagte stålbjælker og det industrielle loft i bølget metal.
Til gengæld passede planløsningen dårligt til familien, der manglede nemlig et værelse til datteren Viola, og derfor måtte der en makeover til. Løsningen blev at flytte køkkenet og sætte en væg op. Samtidig blev der skabt et stort fællesrum med køkken, spiseplads og stue i et, men her løb Laura ind i en ny udfordring – lyset.
Lejligheden har nemlig kun vinduer mod nord, og derfor kommer der intet sollys direkte ind – kun refleksioner. For at få det maksimale ud af de sparsomme stråler, har Laura indrettet sig med glas og blanke overflader, der kan reflektere og fordele lyset bedst muligt. Blandt andet valgte hun et køkken med blanke, hvide elementer, ligesom hun gjorde åbningen mellem stue og entré større og skiftede væggen mellem entréen og soveværelset ud med glas.
Mit hjem viser hele mig
I Lauras verden er der ikke noget, der er rigtigt eller forkert, når det kommer til indretning. Det er en leg med farver, stilarter og materialer. Resultatet er et personligt miks af moderne enkelthed, arvestykker og loppefund med sjæl og historie.
– Mit eget design er meget stringent, det giver plads til kontraster og mere organiske elementer, uden de kommer til at forstyrre hinanden, siger hun.
Mange af tingene er, hvad Laura kalder ‘resampling’, det vil sige møbler, som hun har bygget videre på, så funktionen bliver opdateret eller ændret. Blandt andet gør hun meget ud af at finde æstetiske løsninger til opbevaring. Den sammensatte skuffeløsning ved brændeovnen og skillevæggen med indbygget opbevaring bare for at nævne et par. Og netop mikset er det vigtige.
– Vi er alle sammensatte mennesker, der på én eller anden måde stikker lidt i alle retninger. Her er det mine til- og fravalg, der gør hjemmet til mit og viser hele mig, fortæller hun.
Idé Skab et cool, industrielt look med hylder i metal.
PÅ BILLEDET De to lænestole ved den franske altan har Laura fundet i storskrald. Det har vist sig at være lidt af et scoop, da stolene er to prototyper designet af Niels Jørgen Haugesen. Puderne har Laura tilføjet.