Thomas var mest til neutrale farver, men pludselig er en farve vokset på ham: "Den har stille og roligt overtaget mit hjem"
Køkken, stue, kontor og spisestue ligger i ét rum i den 75 kvm lejlighed på toppen af Vesterbro, og det har stillet visse krav til kreativiteten. Løsningen, burde Thomas sælge videre!

HER BOR Thomas Bille (44), grafisk designer.
HVOR Thomas bor i en lejlighed på 75 kvadrat- meter på Vesterbro i København.
LÆS MERE Følg Thomas på @thmsbille_interior.
PÅ BILLEDET Thomas bor i en taglejlighed på Vesterbro.

Thomas Billes interesse for arkitektur og design begyndte i det små. En coffee table book hist og et lampeikon pist.
Interessen er siden vokset til en passion hos den grafiske designer, og det er specielt perioden fra 50’erne til 70’erne, der har hans fokus, og den smitter af på hans hjem på toppen af Vesterbro i København.
Her finder du Verner Pantons Wire-lampe og Børge Mogensens The Canvas Chair sammen med nøje udvalgt stentøjskeramik.
– Jeg er vild med arkitektur og dansk design, og dét er vist ret tydeligt, når du ser på mit hjem. For mig er et hjem personligt, når det afspejler, hvem der bor der, og kan du implementere dét, du elsker – dine interesser – er du kommet langt. Glem i stedet for alt om trends, og gå efter de ting, der gør dig glad. Det er jo dét, det hele handler om, siger Thomas.
Også farverne fra 60’erne og 70’erne har Thomas taget til sig, og derfor finder du en blå nuance (sammen med lidt græsgrøn og orange i små doser) spredt ud med løs hånd i lejlighedens 75 kvadratmeter.
– Jeg har i flere år holdt mig til ret neutrale farver, men efter jeg er røget ind i den her design-tidsboble, er den retroblå kommet til, og den har stille og roligt overtaget mit hjem, griner han.
– Først malede jeg min hoveddør blå, fordi der skulle ske noget nyt, og farven gav så meget til rummet, at jeg også valgte at male min kontorvæg blå. Så kom min blå PH5-pendel til, så en kaffekop og så på noget kunst. Farven er virkelig vokset på mig.
Små greb giver personlighed
Den blå farve løber som en cool kommentar gennem lejligheden og komplementerer også Thomas’ mange elementer i træ. Lige fra møbler til skulpturer og små objekter.
Med fascinationen af dansk design er kærligheden til træ blevet en helt naturlig del af hans liv, og overalt bryder gyldent træ de lyse flader i hjemmet og skaber varme.
– Jeg har stor respekt for de danske håndværkstraditioner, som er tæt forbundet med vores designhistorie. Træ er organisk, naturligt, og det har sådant et varmt formsprog, siger han.
Ud over møbler og objekter er Thomas gået all-in på træ, så store flader i lejligheden er dækket af det naturlige materiale. I stuen har han fået bygget en lamelvæg i eg inspireret af 70’ernes byggestil, mens to af soveværelsets vægge er beklædt med egetræsplader.
– Det er små greb, men de har en kæmpe effekt. De har givet karakter og sjæl til mit hjem. Jeg bliver glad af at se på det hver morgen, når jeg drikker min kaffe. Og det er jo sådan, man skal have det i sit hjem, fortæller Thomas.
IDÈ Ram spisepladsen ind med en billedvæg fra gulv til loft.
PÅ BILLEDET Gulvet er malet i en lysegrå nuance for at give hjemmets træmøbler og farverige kunst en rolig base.

Den blå nuance binder hjemmet sammen og lyser op blandt de mere neutrale grå og hvide toner.

Spisekrogen er indrettet i nøje udvalgte nuancer af blå og grøn, der klæder møblerne og rumdeleren i træ. PH5-pendel er fra Louis Poulsen, spisebordet fra Hay, Y-stolene fra Carl Hansen & Søn og J39-stolen fra Fredericia Furniture, mens den grønne frisvingerstol er en opdateret version af Friis & Molkes FM 622 købt hos Anno Studio.

Thomas holder af grafiske, rene linjer som vasen fra Hay.

Da Thomas flyttede ind, lavede han nyt køkken. Bordpladen fra DFI-Geisler er lysere grå end Ikea-køkkenet, det giver rummet et behageligt tone i tone-look. Skrivebordslamperne over bordet er købt brugt på Dba.dk.

Væggen ved spisepladsen er dekoreret med kunst af Richard Mortensen, Søren Behncke, Marianne Thygesen, Jody Barton m.fl.



Sofaen er fra Alton & Heim, sofabordet et Børge Mogensen og gulvtæppet fra Ikea, mens stolen er Thomas’ favorit, The Canvas Chair fra Fredericia Furniture.

Det store alrum indeholder både køkken, spisekrog, stue og kontor, og de tidligere ejere havde lavet en halvmur for at dele rummet op. Thomas har videreudviklet idéen og fået sat en lamelløsning i eg oven på. Det skærmer både af, giver varme til rummet og skjuler tv’et på smukkeste vis.



Den blå farve er også smittet af på Thomas’ valg af kaffekopper. Koppen her er fra Dansk, mens lysestagen er fra Fritz Hansen.

Wire-lampen af Verner Panton fra 1970 giver et råt og industrielt vibe i stuen. Taburetten er et vintagefund.

THOMAS OM KUNST
– Kunst giver mit hjem liv og farve, og jeg bruger det til at understrege mit humør. I nogle perioder skal der ske noget ekstra, og så har jeg store, farverige billedvægge. Andre gange tager jeg det hele ned og nøjes måske med ét stort kunstværk for at skabe ro for øjet. Jeg falder ofte for grafiske værker, nok fordi jeg har en svaghed for lige linjer, geometriske former og mønstre. Jeg er dog begyndt at udfordre mig selv i mine kunstvalg, og senest har jeg købt mere illustrative værker, der kræver, du stopper op og giver dig tid til at tænke over motivet.
PÅ BILLEDET Thomas har en stor samling af design- og arkitekturbøger, og et lille udvalg har fået plads på vintagestolen, mens magasinerne ligger sorteret i wire-reoler af Verner Panton for Montana. Over et grafisk værk af Peder Meinert.

Thomas har skabt et rum i rummet ved at placere skrivebordet ud fra væggen og ramme kontorhjørnet ind med et gulvtæppe. Bordet og Kevi-stolen er vintage, mens gulvtæppet er fra Ikea og AJ-bordlampen fra Louis Poulsen.




VÆGFARVE mineralmaling Sand fra Jotun
PÅ BILLEDET Soveværelset er enkelt og lyst indrettet. Væggen har fået mineralmaling for at skabe liv, og sengetøjet og sengetæppet fra Stilleben understreger det lette, nordiske look.

Natbordet er fundet på et loppemarked, mens Flowerpot-lampen er fra &Tradition.


Udgangen til altanen ligger i soveværelset. Thomas har beklædt væggene omkring døren med plader i eg – en løsning, han elsker at vågne op til, da det skaber varme og liv i rummet. Fra altanen er der udsigt ud over Enghaveparken.

Detreskulpturerigipsstammer fra @jeba_arkitekter, mens det grafiske værk er fra Rune Elmegaard Studioogskænkenetvintagefund.

Thomas har sat en rundstok bag på soveværelsesdøren. Det giver lidt ekstra opbevaring og er en smart udnyttelse af pladsen.
