Mit mærkelige arvestykke: Christina arvede et slot

Det var lidt mere end oldemors kommode … Som 16-årig stod Christina pludselig med et kæmpe slot. Hun arvede Holckenhavn Slot, som rummer hele Danmarks historie.

Forestil dig det. Du er 16 år, og pludselig ejer du et slot. Ikke et Barbie-slot, men et gigantisk skrummel af en renæssancebygning i røde sten, hvor danske konger og dronninger har trippet rundt siden 1600-tallet.
Dét var, hvad Christina Hou Holck oplevede i 1990, da hendes far døde, og hun arvede Holckenhavn Slot ved Nyborg på Fyn.

Læs også: Danmarks bedste loppemarkeder

Men man arver ikke bare et slot i Danmark og derefter danser rundt i balkjoler i gyldne sale. Staten krævede en enorm arveafgift for de mange hektarer omrkingliggende jord, og Christina var praktisk talt ruineret, inden hun overhovedet kunne begynde at indtage sit barndomshjem.
Holckenhavn Slots mure kan fortælle hele Danmarks dramatiske historie. I 1600-tallet var det bl.a. beboet af Leonora Christine og Corfitz Uldfeldt, som havde tætte forbindelser til kongehuset. Parret blev fængslet for landsforræderi senere og sad i årevis i Hammershus på Bornholm, og herefter overtog kongehuset ejerskabet i en årrække.
I 1990 havde slottet, som ligger i eventyragtige omgivelser med skove og marker, været i Christinas adelige families eje i mere end 300 år, og store dele af bygningerne var forsømte. Der var fx ingen elektricitet. Det ser umiddelbart idyllisk ud på billeder i dag, men for en 16-årig, der lige har mistet sin far, var slottet en skummel og trist byrde.

Holckenhavn Slot har været i Christina Hou Holcks families eje i mere end 300 år. Hun arvede det hele i 1990, da faderen døde - dengang var hun kun 16 år.

Men der var ingen kære mor, staten skulle have arveafgiften ... Og dog. Christinas mor overtog driften af slottet, indtil datteren var helt klar til at være slotsejer i en alder af 28.
Siden 2007 har hun drevet stedet sammen med sin mand, Dennis. Da hun giftede sig med ham, måtte hun i øvrigt smide sin baronesse-titel ud – det er ikke nemt at være fin i dagens Danmark, i hvert fald ikke som kvinde. I adelige kredse skal man være mand for at beholde titlen, hvis man gifter sig med en borgerlig.

  • Det er mit barndomshjem. Det har været i slægtens eje i 330 år. Selvom opgaven næsten var umulig på grund af den vanvittige arveafgift, så skulle den løses. Jeg kunne da ikke se mit barndomshjem, mine forældres hjem synke i grus, siger Christina Hou Holck til Jysk Fynske Medier.
    I dag er Hockenhavn Slot en god forretning. Man kan bla. leje fest- og konferencelokaler her, og nogle af de tilhørende huse lejes desuden ud.
    Da Christina arvede det gigantiske sted som 16-årig, var det umuligt at bo i. Ingen el og fugt over alt gjorde det gamle slot ubeboeligt. Men sammen med sin mand har den unge slotsejer i dag restaureret alle rum og det oven i købet i en stil, som ville have fået Leonora Christine til at nikke anerkendende.