Moderne cigarkasse
Rikke og Claus havde hjernerne indstillet på et nybygget hus, men hjerterne forelskede sig i en cigarkasse fra 1960'erne. Her var dømt ombygningsprojekt, og i dag er huset tryllet om til en übercool familieoase.
Her bor Rikke Bræmer-Jensen, 40 år, sælger, og Claus Grønhøj, 38 år, tømrermester, sammen med deres to døtre, Olivia på 10 år og Karla på fem år. Huset fra 1962 er på 230 kvm og ligger i Hammel i Østjylland.
Hvad gør du, hvis du leder efter et spritnyt, indflytningsklart hus - men dit hjerte forelsker sig i en brun cigarkasse, der ikke har set en mallerrulle siden 1960’erne? Når man er Rikke og Claus, kaster man sig ud i projektet og skaber et cool, moderne familiehjem med masser af spændende kroge.
Claus er nemlig tømrermester og en rigtig gør det selv-mand, mens Rikke er typen, der finder stor glæde i at indrette og forny familiens hjem. Men da parret netop havde afsluttet en totalrenovering af deres første hus, gik de udelukkende efter nybyggede huse, hvor de ikke skulle løfte en finger. Problemet var dog, at alle de nybyggede huse lå et godt stykke uden for Hammel, og Rikke ville gerne bo tæt på byen.
„Det var et stort nok spring for mig at flytte fra Aarhus til Hammel, så nej, jeg kunne ikke lige forestille mig at sidde i et hus med en pløjemark som nærmeste nabo,“ fortæller Rikke grinende.
Parrets søgen fortsatte. Lige indtil de fandt huset her, der overraskede med en dobbeltgrund kun et stenkast fra Hammels centrum. Huset lå afsides og privat. Men nyt - det var det ikke. Langtfra.
„Da vi så huset, sagde vi nærmest i kor: ‘her er det jo’. Og det endte selvfølgelig med, at vi købte det gamle 60’er-hus forklædt som cigarkasse. Vi glemte vist begge, at vi havde lovet hinanden ikke at skulle bygge om igen, men i dag er jeg henrykt for, at vi gjorde det én gang til,“ fortæller Rikke, der især faldt for husets niveauopdeling og selve beliggenheden.
Genial planløsning
Rikke og Claus startede med at rive køkkenet ned og fjerne trælofter, gulve og paneler. Til sidst stod kun de bare mure tilbage. Ifølge Rikke havde det sikkert været nemmere at fjerne huset helt og bygge et nyt, men hun og Claus kunne ikke have lavet en bedre planløsning selv.
„Vi har virkelig respekt for arkitekten, der har tegnet huset her. Planløsningen fungerede dengang, og det gør den stadig i dag. Vi er især begejstret for niveauforskellen i stuen. At stue og spisestue ligger i et forskudt plan giver en åbenhed, uden det er ét kæmpe rum,“ forklarer Rikke.
Gennem hele processen har parret sørget for at modernisere med respekt for husets dna, så de forblev tro mod husets stil og ånd. Hun og Claus har stort set ikke ændret på grundplanen, men har kun sørget for at forbedre boligens egenskaber. Eksempelvis har de sat større, energivenlige vinduer i, og pejsen er skiftet ud med en mere funktionel brændeovn. I kælderetagen er der gravet ud og lagt varme i gulvet. Så selv om huset er gennemrenoveret, emmer det stadig af både originalitet og kvalitet.
„Folk tror, det er løgn, når de ser før-billederne. Selv jeg kan have svært ved at tro, at her så sådan ud før ombygningen. Og jeg kan stadig ikke komme mig over, at vi virkelig gjorde det,“ indrømmer Rikke.
Huset er tegnet af arkitekt Børge Christensen i 1962. Facaden er gjort mere enkel med hvide, vandskurede mure og en facade af eternit.

FØR Før var husets facade en ‘alt godt fra tømmerhandlen-løsning’ med både træ og forskellige farver mursten.

Det brune, slidte 1960’er-køkken blev skiftet ud med nye elementer fra Ikea. Bordpladen er snedkerlavet, og i loftet er der indsat spots.

FØR Rikke og Claus ville gerne bevare den charmerende toplansløsning, men har lavet den mere moderne og stilren.
Rikkes tips til at bygge om:
Få en arkitekt med på jeres projekt. Arkitekter er trænet i at tænke i rum, og du får helt sikkert nogle gode ideer ud af en sparring.
Forbered dig på, at et bygge projekt som regel bliver dyrere end først beregnet.
Flyt ud, hvis I er i gang med en stor ombygning. Det kan være virkelig surt at bo midt i en byggeplads i flere måneder.
Vælg enkle køkkenelementer, og skej mere ud med bordplade, fliser og armatur.
Overvej placeringen af lamper tidligt, så du kan få fræset ledninger og stik ind.

FØR Køkkenet var et studie i original 60’er-stil, og der var ingen tvivl om, at det ikke var nok bare at sprøjtemale lågerne ...

I køkkenet har parret fået isat et ovenlysvindue, så der nu vælder lys ind i rummet. Før var her en plastkuppel, hvis primære funktion så ud til at være at samle på fugleklatter. Lampen hang samme sted, da Rikke og Claus flyttede ind - men med en ny stofledning er den pludselig 2014-klar. Reolen bagved har Claus selv lavet og bruges bl.a. til døtrenes kunstværker. Bordet er fra Hay, mens stolene er fra Paustian og Tripp Trapp.

Her var før et tungt cigarkasse-look, men det fik Claus og Rikke hurtigt sat skik på ved at fjerne de gamle lofter og male alt lyst. Sofaen er fra Idemøbler, sofapuderne fra Oyoy og Jane Wendt, mens sofabordene er fra ViaCph, og lænestolen fra Bønneløkke. Over sofaen hænger forskellige små kunstværker, som Rikke har fået indrammet i samme type ramme. Der er bl.a. værker fra Monika Petersen, Malene Høegh, Line Juhl Hansen, Mie Rahr og Rikke selv.

Rikke har selv syet unikke gardinholdere af Liberty-stoffer. Vasen er fra Finnsdottir, mens æskerne er fra Daisy Copenhagen.
TIP
Pift dine gardiner op med farverige gardinholdere. Er du ikke så ferm på fingrene som Rikke, kan du også købe brede bånd, fx hos Stof 2000.

Den gamle 1960’er-pejs blev skiftet ud med en indbygget brændeovn fra Dacarr.

Overalt i huset er der lagt parketgulve i ask med gulvvarme. De to safaristole af Kaare Klint er købt på Lauritz.com, og det samme er akvarellen af Sam Caner.

FØR Den gamle hjørnepejs er lavet om til en indbygget brændeovn med opbevaringsplads nedenunder. Brændeovnen sidder nu midt på væggen istedet for at være klemt inde i et hjørne.

FØR Der var ikke gjort noget ved huset, siden det blev bygget i 1962, og det betød, at flere vægge var beklædt med træ. Heldigvis var vinduerne rigtig store - og de steder, hvor de var små, har familien skiftet dem ud med store vinduespartier, der lukker masser af dagslys ind.

Olivias store interesse er at tegne, så hun har en snor på væggen med små klemmer, hvor hun nemt kan hænge de nyeste værker. Skrivebordet og hylden er lavet af et par krydsfinerplader, mens skamlen, skrivebordslampen og penneholderne på væggen er fra Ikea.

Betræk fra Oyoy, og væglampe fra en lokal butik, der nu er lukket. Sengebordet er oprindelig en skokasse fra Ikea.
TIP Skokasser er smart opbevaring. Brug kasserne som natbord, eller stil dem i køkkenet til viskestykker.

TIP Hæng en husketavle på børneværelset, så hverdagen for familiens yngste bliver mere overskuelig.

Rikkes søster, Malene Høgh, er kunstner og har lavet en smuk unikaæske til Rikke.

Det lykkedes Rikke at få overtalt Claus til, at de også skulle have terrazzogulv i deres nye badeværelse, blot med varme under.
TIP Husk grønne planter i dit baderum. De giver liv og en god stemning til rummet.

FØR Badeværelset ligger det samme sted, men et badekar er sløjfet for at få mere plads. Rikke og Claus har valgt et terrazzogulv også til det nye rum, både fordi det passer til husets alder, og fordi det er flot og tidløst.
Renovér med omtanke:
Se på husets byggestil. Er det en patriciervilla, er rå betongulve måske ikke det oplagte valg. Eller omvendt: Er huset en funkisvilla, er det måske ikke den romantiske krummelurestil, der egner sig bedst.
Har dit hus nogle flotte, originale detaljer? Bevar dem, eller se, om du kan genskabe dem. Og få gerne en arkitekt ind over, som er uddannet til at se alle detaljerne.
Gå efter klassiske løsninger, medmindre du har råd til at lave det om efter få år.

Den farverige Lisa Grue-plakat matcher det gamle, arvede sybord så fint. Rikke husker stadig, hvordan hun som barn altid skulle hive skuffen ud, mens hendes mormor sagde ‘fingrene væk’. Billedet på gulvet er af Leif Sylvester, mens lampen er et genbrugsfund.

TÆT PÅ RIKKE & CLAUS
Hvad er I mest tilfredse med efter ombygningen?
Vi er virkelig glade for halvvæggen i stuen, der opdeler rummet, så det ikke føles så stort. Og så er det fedt at have fået et stort vinduesparti ud til haven.
Hvorfor har I eternit på husets facade?
Huset var oprindeligt beklædt med træ, men vi ønskede en vedligeholdelsesfri løsning. Derfor fandt vi på at beklæde facaden med eternit.
Hvad var den største udfordring under ombygningen?
Vi drømte om at få gulvvarme, og det er virkelig en udfordring i et gammelt hus. Vi var nødt til at grave kælderen ud for at få installeret gulvvarmen - men i øvrigt også for at isolere.
Hvad er jeres næste projekt?
I den bagerste del af vores have ligger to små stalde, som vi gerne vil have bygget om og indrettet til atelier.
Kunne I nogensinde finde på at bygge om en tredje gang?
Ja ... måske!

Hvem siger, at man altid skal sætte sofaer sammen i en sofagruppe? Her har Rikke sat to sofaer i forlængelse af hinanden. Den udnytter rummet på en fed måde, og giver samtidig mulighed for at trække sig lidt tilbage, hvis ikke lige man gider se den dér tju-bang-film i fjernsynet. Oven over den patinerede Børge Mogensen-sofa hænger et maleri af Lise Elvang. Bogkasserne er fra Montana.
TIP
Udnyt hver en lille flade til opbevaring. Her er en række bogkasser sat op som en slags sidebord ved siden af sofaen.
