Rå nostalgi i lejlighed på Nørrebro
Under tagryggen i en gammel bygning på Nørrebro bor Juila sammen med kæresten Allan. Hun har fundet sin helt egen personlige stil, hvor det rå og nostalgiske dyrkes. Se lejligheden her.
Her bor Juila Cathrine Thies, 31 år, sygeplejerske, sammen med kæresten Allan Klitgaard Sørensen, 34 år, driftsom-rådechef. Lejligheden, som tidligere var et tørreloft, er på 124 kvadratmeter og har udsigt over Søerne og Nørrebrogade i København.
Juila Cathrine Thies er født på farten (næsten), og hun har boet vidt omkring i verden det meste af sit liv. De seneste 12 år har hun imidlertid slået rødder i Danmark, og med sig har hun bragt en stor forståelse for at indrette sig med en international feeling, og hun tager chancer, vi andre kun drømmer om at have modet til. For eksempel bor hun med fire sofaer. Og væggen i stuen er malet med gråsort akvarel. De kreative påfund sætter Juila sammen med klassisk, dansk design fra 50’erne og talrige lamper, der alt sammen skaber en hyggelig stemning.
„Jeg er især inspireret af New York, hvor jeg har været mange gange. Deres rå bygninger, de blotlagte murstensvægge og den minimalistiske stil kan jeg rigtig godt lide. Deres evne til at gøre det industrielle look hyggeligt er virkelig inspirerende for mig,“ fortæller Juila.
Parret har boet fem år i lejligheden, og det er kun få dage, hvor Juilas kreative gen tager en slapper. Hun kan simpelthen ikke lade være med at lave om og bliver meget hurtigt inspireret til at istandsætte møbler eller stille dem på en ny måde. Selv en tur ned ad Nørrebrogade sætter ideerne i gang. Ja, hun nærmest falder over sin kreativitet på en helt almindelig gåtur:
„Jeg snublede over et jernrør, som bare lå på gaden. Jeg tænkte ikke meget over det, men tog det med hjem, for det kunne sikkert bruges til noget, tænkte jeg. Pludselig kom jeg i tanke om den måde, mange restauranter og cafeer i New York hænger deres lamper op over netop en jernstang med grønne planter. Det ville jeg også have! Jeg gik i gang med at finde planter, lamper og små krukker, der alt sammen kunne hænge på jernrøret over spisebordet,“ fortæller Juila.
Spontane DIY-projekter
Netop ideen om, at gamle ting blot har brug for et brush-up og et nyt hjem, driver Juila i hendes indretningsprojekter. Hun har efterhånden god træning i at spotte potentialet i brugte møbler.
„Træmøbler er meget taknemmelige at arbejde med, du skal næsten være dygtig for at ødelægge dem,“ forklarer Juila, der ofte ender med at skille møblerne ad eller vende dem på hovedet.
Derudover er hun god til at være spontan, og får hun først en idé, skal den helst afprøves ASAP.
„Det er til stor frustration for min kæreste, som ikke altid kan se, hvad jeg kan se. Men til sidst bliver han næsten altid glad for resultatet. Da vi flyttede sammen, interesserede han sig ikke meget for indretning, men det gør han nu. Han synes i hvert fald, at det er nogle spændende ting, jeg får lavet,“ griner hun.
Juila har altid holdt meget af mørke farver, som kan være svære at arbejde med, når man som parret her bor på øverste etage med skrå vægge. Men de hvide vægge skaber en god kontrast til de mange mørke træmøbler, mønstrede tapeter og sorte detaljer.
„Jeg forelsker mig altid i mørke farver, men er også opmærksom på, at indtrykket ikke må blive for tungt. Derfor har jeg masser af lamper i lejligheden, som alle har lysdæmpere, så jeg kan justere lyset og skabe den helt rigtige stemning. For hyggen er trods alt det vigtigste i et hjem,“ fortæller Juila.
Spisestuen er Juilas yndlingsted i lejligheden, og hun sidder ofte og arbejder ved det rustikke spisebord fra Ilva, som er lavet i genbrugstræ. Stolen for enden er en skolestol, fundet på dba.dk, og de sorte er Xavier Pauchard-ikonet ‘A chair’, produceret hos Tolix, købt hos TrendBazaar. Lamperne over bordet er originale værksteds- lamper i emalje, produceret af Louis Poulsen, købt på dba.dk. Juila har skabt sin egen helt unikke lampe ved at hænge lamper og planter op på en jernstang, som er fæstnet til loftet, og på den måde skabt urban storbystemning a la New York. Plakaten på væggen er købt i Klassisk Moderne Møbelkunst.

Juila er vild med tapet og gerne noget, der passer til 50’er-stilen i lejligheden som det her fra Sandberg. Trækassen, der bruges som lille reol, er en gammel frugtkasse, købt i Fil de Fer. Puderne er fra H&M Home, og skindet er fra Ikea. Over for sofaen har parret indrettet deres lille bibliotek i en reol fra Ikea. Stigen er fundet i storskrald, og over reolen ses fire skønne lamper: Messinglampen er fundet på loppemarked, den mintgrønne lampe, Luxo, er fundet på dba.dk, og de to andre er fra Ikea.

TIP Sæt spot på din reol med forskellige lamper - det giver et mere unikt look.

Juilas top 10 over instagrammere med god stil
- @tappancollective.
- @weekdaycarnival.
- @kraakvikdorazio.
- @upthewoodenhills.
- @kalleseverinnilsson.
- @perolavsolvberg.
- @emily_katz.
- @annacate.
- @apartmenttherapy.
- @homepolish.
Juilas top 12 over genbrugsshops på instagram
- @smuktbrugt.
- @finderi.dk.
- @loppeguld.
- @oldkbh.
- @lebencph.
- @goclassic.
- @modernlamps.
- @retroogloppefund.
- @rubernoclassics.
- @retrofundet.
- @habengood.
@lysfabrikken.
Juila holder meget af klassisk, dansk design for dets solide detaljer, et beundringsværdigt håndværk og gennemført funktionalitet og kvalitet. Her har hun stillet to smukke Wegner-sofaer fundet på dba.dk over for hinanden og på den måde skabt et hyggeområde, der lægger op til sociale stunder med venner og familie. Oprindeligt var læderet på sofaerne karrygult, men Juila har farvet det sort, så det passer ind i resten af lejlighedens indretning. Sofabordet er også selfmade – en gammel bakke fundet i storskrald er sat på et Ikea-stel, og hertil har Juila stillet en nyproduceret Mogens Lassen-taburet. Loftlampen er fra House Doctor, gulvtæppet er fra Ikea, og puderne i sofaen er fra H&M Home. Skindet i sofaen er fra The Organic Sheep.
TIP Vil du gerne have en rå væg som Juilas, så find ud af, om din væg er lavet af mursten. Hvis den er, så strip den for maling, tapeter og puds.

I et hjørne af stuen har Juila indrettet et lille hjemmekontor. Teak-chatollet, skrivebordsstolen og lænestolen af Ole Wanscher er alle købt på dba.dk. Lænestolen er blevet cosy med et islandsk lammeskind fra The Organic Sheep og en pude fra H&M Home. Plakaten er fra Kristina Krogh Studio, Bauhaus-lampe er fra et loppemarked, og guldrammen på chatollet er fra Designdelicatessen.

Værktøjet ligger inden for rækkevidde, så Juila hurtigt kan komme i gang med sine spontane projekter. Alt i bakken er fra Hay – dog er selve bakken et loppefund fra New York. Det øverste kladdehæfte er fra House Doctor.

Køkkenet har parret selv sat i stand, og her er det primært Allan, der har været på spil. Skabslågerne er fra Ikea, emhætten er fra Gorenje, og komfuret er fra Smeg. Klemmelampen på væggen er genbrug. I det stilrene køkken er der blandt andet pyntet op med en Relief-kande fra Quistgaard, og heri står træskeer, som Juila har spraymalet med Ombre-effekt.

Endnu en smuk opsætning fra Juilas hånd. Skærebræt er fra HK Living, karaflen er fra Normann Copenhagen, og opbevaringsglassene er fra Ball og House Doctor. På hylden ses en plante i et dessertglas fra Mant. Klip-board bagved krukkerne er fra House Doctor, og sugerørene i Quistgaard-kanden fra Miss Etoile.

Juila er vild med sofaer og har faktisk hele fire af slagsen i lejligheden – og flere endnu står opmagasineret på loftet. Modellen her er fra Sofakompagniet, mens puderne er fra Hay og H&M Home. ‘ML42’-taburetten er af Mogens Lassen, og ved siden af står Arne Jacobsens stol ‘Dråben’. Sofabordet er to gamle frugtkasser, som Juila har skruet sammen og malet sort. Gulvtæppet er fra House Doctor. Juila har malet med akvarelmaling bag ved sofaen – det giver en sjov, transparent effekt.

Soveværelset er holdt i rolige nuancer af grå, sort og hvid. Sengen fra Ikea har fået selskab af puder fra H&M Home, og sengelamperne er købt i USA. Knopperne på sengen har Juila i øvrigt selv malet messingfarvet. Over sengen hænger genbrugs-rammer med motiver købt hos Bob Noon.

Badeværelset er indrettet i en rå, men romantisk stil. Her ses spejlet fra sminkebordet i stuen, og spejlet hænger, ligesom kurven fra House Doctor, i sejlgarn på en krog. Lampen er en værkstedslampe fra Silvan, og vasken er fra Alterna Pavia. Armaturet er fra Damixa, og bordpladen – en rusten og lakeret metalplade – er lavet af Juilas svigerfar.

Den fine kurv fra House Doctor bliver brugt til hylde. Her har Juila sat en krukke fra Notre Dame. Kaktussen på te-dåsen er fra den lokale blomsterhandler i Blågårdsgade.

Tæt på Julia Cathrine Thies
Hvad er dit bedste tip til Nørrebro?
„Mine yndlingsbutikker er samtlige antikforretninger i Ravnsborggade og Sankt Hans Gade på Nørrebro. Quriosa, Maduro og Urban Living har også få, udvalgte og fine nipsting. Men også cafeer inspirerer mig indretningsmæssigt: Kind of Blue, Bevar’s og Props Coffee Shop har alle både rå elementer, masser af genbrug, og så er de superhyggelige.“
Hvad er dit yndlingssted i lejligheden?
„Spisestuen, hvor jeg ofte sidder og blogger. Jeg elsker især udsigten fra vindueskarmen, og så er hyggekrogen ved bogreolen, som jeg meget storhedsvanvittigt kalder for biblioteket, bare super varm og hyggelig.“
Du har hele fire sofaer – hvorfor?
„Jeg kan rigtig godt lide at samle mange venner og skabe lommer af hygge i små kroge. Jeg kunne aldrig drømme om kun at have én sofa og ét sofabord. Der er noget smukt over mange sofaer, især dem fra 50’erne, som også ofte er et beundringsværdigt håndværk.“
Hvor finder du inspiration til dine gør det selv-projekter?
„Jeg kan blive inspireret af hvad som helst: farver, materialer, former og så videre. Ofte finder jeg den indledende inspiration til et projekt på Instagram eller Pinterest. Hvis løsningen på projektet ikke er lige til at gennemskue, så er Google og YouTube gode steder at finde svar og mulige løsninger. Du vil blive overrasket over, hvor mange videoer med tips og tricks, der findes derude.“
Hvad er dit bedste indretningstip?
„Gå i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Her finder du ting, som kan give hjemmet en unik og personlig karakter med masser af historie – og så koster det ikke en formue. Kontrasten mellem nyt og gammelt giver balance, og så komplementerer det som regel altid hinanden. Lad dig heller ikke begrænse af manglende erfaring – du kommer virkelig langt med 10 tommelfingre og video- og billedguider fra nettet. Til sidst: Køber du møbler eller andre ældre sager på dba.dk eller lignende sider, så spørg altid sælgeren om historien bag. Det giver ofte møblet lidt ekstra personlighed.“
