Der var én hovedregel, da Lærke skulle indrette familiens nye sommerhus
Kan et helt nyt sommerhus være fyldt med sjæl og charme? Ja, i hvert fald hvis man som Lærke Hentze og hendes familie fylder det med farver, loppefund og arvestykker, der giver den helt rigtige stemning. Kig indenfor.

HER BOR Lærke Hentze (34), projektleder, Adam Engel (35), udviklingsansvarlig, Hugo (6), Fillipa (3) og Carla (0).
HVOR Sommerhuset på 100 kvadratmeter ligger i Udsholt ved Rågeleje i Nordsjælland. Familien deler sommerhuset med Lærkes bror og forældre.
LÆS MERE Følg sommerhuset på @creating_a_cottage.

Der var én hovedregel, da Lærke Hentze gik i gang med at indrette familiens nye sommerhus: Der måtte ikke være nogle hvide vægge. Derfor udvalgte hun fem forskellige farver, som passede godt sammen og mønstret tapet i samme nuancer.
– Udfordringen var, hvordan vi kunne bygge et helt nyt hus og stadig sørge for, at det havde masser af sjæl, varme og personlighed. På en måde er det jo fedt, at alt er nyt og lækkert, men det var vigtigt for os, at det ikke blev ordinært og kedeligt, forklarer Lærke.
Til daglig bor hun i Birkerød sammen med sin mand og tre børn. Sammen med Lærkes forældre og bror havde familien længe været på jagt efter et gammelt sommerhus, som de kunne renovere og gøre til en hyggelig familieoase.
– Mine forældre bor i Risskov ved Aarhus og min bror på Frederiksberg, så vi ønskede at finde et sted, hvor vi alle sammen kunne være sammen, uden at nogen af os skulle lægge hus til. Men vi kunne bare ikke finde det helt rigtige, forklarer Lærke.
Så da de pludselig så en ledig hjørnegrund i Udsholt tæt på Rågeleje i Nordsjælland og bare fem minutter fra stranden, besluttede de sig for i stedet at bygge deres eget sommerhus fra bunden.
– Det var virkelig heldigt, og i dag er vi superglade for, at det var sådan, det endte. Sommerhuset er blevet et fristed for os alle sammen, og vi holder både jul, fødselsdage, påskefrokoster og ferier deroppe, fortæller Lærke begejstret.
Genbrugsfund giver sjæl og charme
Når man bygger nyt, kan man selv bestemme alt lige fra plantegning til indretning, og for Lærke og familien var det vigtigt at prioritere ét stort køkken-alrum, hvor de alle sammen kunne være – og så gøre de tre soveværelser lidt mindre. Derudover har sommerhuset også et hyggeligt anneks med dobbeltseng og køjeseng.
– Vi sover for det meste i annekset, hvor der er lidt mere ro med små børn, og jeg elsker det. Annekset er bygget på samme måde som huset og kan derfor bruges året rundt. Det har to store dobbeltdøre ud mod haven, og det er fantastisk at vågne om morgenen og bare kigge ud på alt det grønne, fortæller Lærke.
Det er primært hende, der sammen med sin mor har stået for indretningen af huset, og de udnyttede tiden, mens huset blev bygget til at snuse rundt på loppemarkeder, i genbrugsbutikker og på Dba.dk for at finde de helt rigtige ting til huset.
– Det var fedt, at vi havde god tid til det, og jeg synes, vi har fundet nogle virkelig gode ting, der er med til at skabe den rette stemning i huset. Især alle de små billeder og litografier på væggene er jeg rigtig glad for, fortæller Lærke.

Det store køkken-alrum er sommerhusets samlingspunkt. Spisebordet er fra Træfolk, og stolene designet af Wegner, mens pendlerne er fra Coolicon, bambusgardinerne fra Color & Co og Tage Andersen-vasen et antikfund fra Bornholm.

Det farverige køkken fra Svane lyser op i køkken-alrummet, mens Fritz Fryer-lamperne, der har et nostalgisk vintagelook, er med til at give rummet sjæl og charme.
VÆGFARVE Shadow White fra Farrow & Ball.

Små arvestykker skaber personlighed i det splinternye køkken. Her er det rustikke skærebræt fra Træfolk, en skål fra Würtz Keramik og tallerkener fra Lærkes farmor.

På barbordet i køkken-alrummet pynter friske blomster fra haven. Bordet er fra Sika Design, mens billedet, patentflaskerne og vasen er loppefund.

Hjemmesyltede kirsebær og andre gode sager fra haven.

Den stribede sofa er fra Ilva, bordet et loppefund og safaristolen designet af Kaare Klint. Den sorte AJ-gulvlampe er fra Louis Poulsen, mens den blå bordlampe i vindueskarmen er fra Holmegaard.
IDÉ Opdatér dine loppefund med en klat maling. Mal fx bordpladen på sofabordet i en skøn nuance.

Lærkes bedste loppefund
– Billederne på væggen gør virkelig en stor forskel for stemningen og udtrykket. Jeg elsker, at der er en lille historie bag dem alle. Vi har sammensat egne fotografier, rejsefund og antikviteter, der spiller godt sammen.
PÅ BILLEDET Billedvæggen over sofaen er et miks af loppeguld, rejsefund og nyere ting. Den hvide lampe er fra Gubi og den sorte lampe fra Louis Poulsen.

Lærke har opdateret Arne Jacobsens klassiske Charlottenborg-stol med nyt betræk i stof fra Westbury Textiles. Bogkassen fra Trævarefabrikernes Udsalg er malet i samme farve som væggen. Messinglampen er et loppefund.

Sommerhuset har tre soveværelser. Det ene er indrettet med blå vægge og loft og et smukt, stribet tapet fra Helene Blanche. Sengetøjet er fra Aiayu, mens loftslampen er fra Le Klint. Hylde, væglampe og billede er genbrugsfund.
VÆGFARVE Pigeon fra Farrow & Ball.

Fra badeværelset er der direkte udgang til haven. Vasken er fra Duravit, væglamperne fra Fritz Fryer og skamlen fra Frama.

Lærkes tips til sjæl og varme i nybyg
1. Undgå hvide vægge
– Skab varme og kontraster i rummene med nuancer, der spiller godt sammen. Husk, at et lille rum ikke nødvendigvis skal lysnes op. Vi malede vores entré helt mørk for at samle rummet og give stemning, når man træder ind i huset.
2. Lav mange små hyggekroge
– Vores sommerhus har mange kroge og hjørner. Alene på terrassen, der omkranser huset, har vi fire forskellige typer: En overdækket terrasse, et morgenmadsspot med sol, en aftenterrasse med et stort bord og plads til alle og en lille trappe mellem højbedene til en kop kaffe under lugningen.
3. Møbler skal ikke kun være pæne
– Vi slapper af i sommerhuset, og derfor er det vigtigt, at vores møbler også er funktionelle og gode at sidde i. Man skal kunne sidde ved spisebordet i mange timer i selskab med familie og venner. Sofaen skal være rummelig nok til både børn og voksne.
VÆGFARVE Hardwick White fra Farrow & Ball.

Der hører også et 20 kvadratmeter stort anneks til sommerhuset. Her overnatter Lærke og hendes familie ofte, fordi hun elsker at åbne dørene på vid gab og nyde det grønne. Sengetøjet er fra Tekla.

VÆGFARVE French Grey fra Farrow & Ball.

Bænken er fra Træfolk og hylden fra det svenske Byggfabriken.

IDÉ Bruger I mange friske krydderurter? Byg et bed, eller stil krukker med krydderurter tæt på udekøkkenet og spiseplads.

Lærkes yndlingsspot
– Terrassen med vores udekøkken. Det er en skøn hyggekrog med udsigt til krydderurter og børn, der leger. Der kan jeg virkelig godt lide at sidde.

Familien elsker at lave mad i det fri. Derfor har de indrettet et udekøkken med indlagt vand. Havemøblerne og parasollen er fra Skagerak.

Ved køkken-vinduet har Lærke indrettet et fint udekøkken, som familien bruger meget.

I udekøkkenet er der et cool ophæng til gryder. Gryderne er fra Kunst og Køkkentøj, mens kurven og lerkrukkerne er loppefund.

Udekøkkenets bordplade er et diy-projekt lavet af gamle terrazzofliser.

Sommerhuset har terrasse hele vejen rundt, så du altid kan finde et sted med sol og læ. Bænken under halvtaget er fra FDB Møbler, bambusstolene fra Cane-line og havebordet fra Fermob, mens liggestolen er fra Skagerak.

Da Lærke og hendes familie købte grunden, var den ét stort brombærkrat. Med hjælp fra en havearkitekt har de fået skabt en skøn, grøn oase med masser af blomster.

Fra stuen er der direkte udgang til den store træterrasse.

IDÉ Der skal være kort vej til hygge og afslapning i et sommerhus. Hæng fx solstole op på væggen, så er de altid ved hånden – og pynter samtidig.

IDÉ Skab flere hyggelige kroge på terrassen – både de store med plads til hele familien og små egokroge, hvor du kan nyde en bog i dit eget selskab.

Den store træterrasse er omringet af et bed fyldt med blomster og krydderurter, så urterne er lige ved hånden, når familien laver mad i det fri.

Det 100 kvadratmeters store sommerhus ligger i Udsholt ved Rågeleje i Nordsjælland

Plantegning.
