Kunstnerens kolonihave
Tine Brasks kolonihave beviser, at personlig indretning ikke behøver 200 kvadratmeter for at folde sig ud. I det lille træhus er der blevet plads til en familie på fem, design, retrofund og masser af kunst.
Danmarks mindste kolonihavehus. Det var Tine Brasks indtryk, da hun første gang så det, der skulle blive hendes kolonihave. For der lå Dukkebo – det ældste og mindste hus i den idylliske kolonihaveforening. Frem i Sydhavnen i København hvor haverne ligger side om side rundt om en fin sø. Tine var med andre ord slet ikke overbevist om, at det var noget for hende.
„Huset var kolonihaveforeningens ældste og mindste hus. Omkring tre kvadratmeter. I de første to år brugte vi mest bare haven, der ligger 10 minutter fra vores lejlighed på Vesterbro, indtil vi besluttede os for at beholde stedet. Så rev vi Dukkebo ned og byggede et nyt hus. Pludselig havde vi det fedeste sted, vi selv havde bygget op fra bunden,“ fortæller Tine.
Her har familien fået et fristed for billige penge, og i området er der masser af aktiviteter som Børnenes Dyremark, naturlegepladser og stranden. Det er mest, når det regner, at huset virker småt, men Tine har tænkt kreativt for at udnytte hver en kvadratmeter af huset. For selv om det er større end Dukkebo, tæller familien fem medlemmer.
„Vi havde kun det ene rum med både soveplads, køkken, spiseplads og stueafdeling. Vi valgte at lave en alkove med skydedør, så vi kunne lukke af, når børnene skulle sove. Vi byggede også et podie, hvor vores madras gemmer sig nedenunder. Det er sjovt at tænke på, at vi spiser der, hvor vi sover. Men hvorfor ikke? Om dagen er det bare spildplads.“ Sidste sommer fik Tine også bygget et lille skur, hvor Malthe har plads til en seng og et lille arbejdsbord. Og udenfor i haven er der på samme måde tænkt i pladsbesparende løsninger. Som den store hængekøje, hvor hele familien kan ligge – skal ungerne spille fodbold, er den hurtig at pakke væk. Eller legehuset, der er bygget oppe i æbletræet i stedet for på jorden.
„Jeg vil også grave små trampoliner ned på det lille stykke bag huset. Så kan ungerne hoppe på trampolinerne, fra den ene til den anden – og jeg kommer samtidig af med al ukrudt,“ fortæller Tine.
Fra skur til kunstværk
Samme kreative tankegang førte til den farverige, mønstrede væg på naboens skur. Det er nemlig her, familien nyder aftensolen, så i stedet for at se på en kedelig væg har Tine malet et grafisk mønster i lyserøde, lilla, bordeaux og gule farver.
„Jeg er grebet af mønstre, og hvis jeg ser noget, der er grimt, får jeg lyst til at ændre det. Sådan havde jeg det med min nabos væg. Så laver jeg noget sjov ud af den med malingrester, og pludselig har væggen en mening.“ Og den farvekyndige kunstner opfordrer også os andre til at gøre plads til farverne. Skulle du fortryde et projekt, er det nemt at male det over igen, hvis du spørger Tine. Hun elsker og trives ved forandringer og har en stærk skabertrang:
„Jeg har brug for forandring. Jeg er ikke knyttet til ting, men derimod til at skabe. Vi bor i et kunstværk i evig forandring. Det er faktisk en af de vig- tigste ting for mig i et hjem. Her skal altid være plads til forandring.“

Tine elsker sin sofa, som hun har købt i Permanent Design for mange år siden. Den har en perfekt størrelse til den lille stue. Kunstværket er Tines kreation, mens spejlene er fra Ikea. De pastelfarvede æsker er fundet hos Hay, og vaserne er fra Tina Marie. Gulvtæppet er købt hos Mauer, mens kobberlampen og teakhylden er loppefund.
TIP
Når kvadratmeterne er få, er en hylde helt oppe under loftet rigtig god at opbevare ting på uden, at du mister vægplads.

Selv om der kun er få kvadratmeter, oser Tines
indretnings- og farvevalg af humor og personlighed:
„Jeg indretter med de farver, jeg føler mig godt tilpas i. De farver,
jeg har valgt i kolonihaven er feminine, men da kolonihaven er lidt maskulin, kan den sagtens bære lyserød for at bryde lidt,“ siger Tine. Eames-stolen er vintage og købt hos Lysfabrikken, og ‘Myren’ er en gave, skamlen stod i det oprindelige hus, mens klapstolen er fra Butik Sophie. Selve bordet er også fra Butik Sophie, og det har Tine malet lyserødt. Værket er af Tine Brask, og PH-lampen har Tine købt på et loppemarked.

Udekøkkenet huser også en lille krydderurtehave, hvor det grønne drys gror i glas, terrakottapotter og krukke fra Kähler.

Ada og Bjørn har åbnet deres egen isbutik på matriklen. Skiltet har Tine selv kreeret, mens det lyserøde bord er købt hos Butik Sophie. Og børnene elsker de små kager, der ligner en million, og som Tine hurtigt laver.

Oprindeligt var bordpladen i køkkenet dækket med almindelige hvide fliser – lige indtil Tine opdagede Arttiles. Så bankede hun et par fliser op, og satte nogle farverige varianter ned.

En stor skydedør adskiller køkkenet fra soveafdelingen. Køkkenet har Tine og hendes eksmand bygget, og her er lige, hvad der skal være. Hovedparten af Tines køkkengrej er samlet gennem tiden på diverse loppeture. Gulvtæppet er fra Mauer.
Tines tip til det lille hjem
· Har du et lillebitte hus, så køb små møbler, der ikke tager pladsen. Eksempelvis en lille topersoners sofa.
· Tænk i dobbeltfunktioner. Kan dine få kvadratmeter gulv for eksempel udnyttes med et podie, der indeholder en madras?
· Udnyt al plads. Lav køkkenet i et indhak, så det ikke fylder, eller sæt skræddersyede hylder i en lille niche.
· Sørg for en rumdeler eller en skydevæg, så du kan skabe rum i rummet.
· Sortér ud i dine ting, så du ikke skal opbevare for meget.

Ikke mange flader går fri, når Tine først får en idé til et mønster. Vaserne er fra Tina Marie.
TIP
Vil du lave et bord som Tines, så tegn først mønsteret op på fladen. Mal løs! Det er sjovere, hvis du ikke bruger malertape, men ønsker du en knivskarp kant, så er tape vejen frem.

Man kan sagtens være tre i en liggestol. Her er det Tine sammen med Ada og Bjørn – og på bordet står Tines favoritkager klar, pyntet med tøseglasur og sukkerdrys.

De hyggelige kolonihaver i foreningen Frem ligger helt ud til søens bred, og der går mange historier om søen. Efter sigende skulle den være bundløs og også hjem fra Gamle Ole, en to meter lang gedde med fiskekroge i ryggen efter de mange fiskere, der har prøvet at fange ham.

Foran huset er en lille terrasse, hvor Tine har indrettet et hyggeligt hjørne. Her er morgensol, så ofte sidder familien her og spiser dagens første måltid. Sommerfuglestolen er fra Fick, og puden har Tine selv designet. Zinkbaljen er loppefund, og glaslanternen er fra Holmegaard.

Malthe og vennen Gustav i det nye skur, hvor der lige er plads til en seng og et skrivebord. Værket på væggen er et forstudie til et af Tines værker, malet på en flyttekasse. Lampen og hylden er fra Maur.
TIP
Skift ledningen på lampen, så den matcher din kunst. Ledninger fås i mange farver – tjek udvalget på frou-frou.dk

Husk at tænke i højden, når du vil have det maksimale ud af din plads. Tine har bygget et podie til spiseafdelingen, og nedenunder er der plads til en seng, der bliver trukket ud ved sovetid.

Dekorér dit hjem som Tine
· Udskift et par af dine ensfarvede fliser i bordpladen i køkkenet eller i væggen på badeværelset. Erstat dem med fliser i en sjov farve eller mønstrede varianter fra fx Arttiles.
· Husk også at være kreativ i haven og på terrassen. Gør havemøblerne mere personlige ved at male en stol eller dekorere dit bord.
· Mal en væg i geometriske mønstre. Find inspiration til mønstre ved fx at google ‘geometric art’, hvis det skal være vildere end bare trekanter og striber.

Tæt på Tine Brask
Hvad er dit bedste minde? Ungerne i bar røv i børnebassin. Og hele nærværet vi har sam- men, når vi er her. Det er helt specielt, fordi vi er så tæt. Det er også selve følelsen, jeg har, når jeg er her. Jeg er fri her. Fri for forpligtelser og hverdagsrutiner.
Hvad er historien bag is-butikken?
Jeg er lidt den kvindelige Shane Brox. Jeg elsker at skabe og bygge ting selv, og det tager mig ingen tid at bygge sådan et univers op. Når jeg laver ting sammen med og til mine børn, bliver jeg glad af at se dem lege med tingene. De har ikke meget legetøj med her i kolonihaven, da vi ikke har så meget plads, og så bruger vi i stedet for det, vi har.
Hvorfor har du kunst i træerne?
Det er hyggeligt at ligge i hængekøjen og se op på de figurer, som kunstneren Anika Lori og jeg har lavet sammen med børnene. De minder mig om vores dag sammen. Og så giver de personlighed til vores have.
Hvad er dit næste køb? Jeg drømmer om et udendørs træbadekar med bål, der opvarmer vandet. Det vil jeg vildt gerne have.
Hvad er din favorit-feature ved huset?
At jeg har morgensol på terrassen foran huset, og aftensolen på den store terrasse.
