Vend dit hjem på hovedet
For at udnytte hver en kvadratmeter optimalt er alt i Caroline og Thomas' lejlighed designet, så det passer præcis til parrets køkkenredskaber, bøger og møbler.
Her bor Caroline Qvist Abel, 37 år, kommunikationskonsulent hos In-Italia, Thomas Abel, 42 år, uddannet kunstner, tidl. rekvisitør og nu direktør i Timm Vladimirs Køkken, Selma Anemone på fem år og Sigurd emil på 10 måneder. Lejligheden på 75 kvm ligger på Frederiksberg.
Man skal have øje for de gode muligheder, når de dukker op lige foran snuden på én. Det havde Thomas og Caroline Qvist Abel, da de første gang så den lille lejlighed på ydre Frederiksberg. For hvor de fleste ville have stukket hovedet ind, kastet et enkelt blik på det lille, mørke køkken og de små og dunkle stuer og sagt: ‘Nej, ellers tak’, sagde parret ja med det samme.
Det var Thomas, der først spottede lejligheden i forbindelse med sit arbejde som rekvisitør på en dansk film, hvor boligen blev brugt som location til scener med et slumkøkken og dystre farmor-stuer. Til gengæld var en altan med nedgang til den frodige gårdhave ved at blive knappet på facaden, og området tæt ved Zoologisk Have var stille og sommerskønt - en kærkommen kontrast til parrets daværende hjem ved siden af Ungdomshuset på Jagtvej, der var ved at blive ryddet. „Det første, vi tænkte, var, at ALT skulle laves om. Men mulighederne, de var der - også selv om lejligheden var cirka halvt så stor som den, vi kom fra,“ fortæller Thomas.
Carolines mor, arkitekt Gitte Falk, var med ind over ombygningen for at få parrets daværende hjem på 120 kvadratmeter presset ned i den nye lejligheds kun 75 kvadratmeter. Løsningen blev, at lejlighedens køkken og soveværelse, der lå i forlængelse af hinanden, blev åbnet op til ét stort, kombineret køkken-alrum og opholdsstue mod gården, mens de to mørke stuer blev indrettet til tre funktionelle værelser mod gaden. Faktisk blev planløsningen helt spejlvendt. Alle Caroline og Thomas’ behov, møbler og øvrige ejendele blev omhyggeligt kortlagt for at fremtrylle de bedste opbevaringsløsninger. „Her er absolut ingen spontane løsninger. Hver gang vi fik en idé, kom arkitekten og gik det igennem, så vi kunne se, hvordan det ville påvirke resten. Det var som at lægge et gigantisk puslespil,“ fortæller Thomas, der selv gik og byggede om sammen med en god tømrerven fra Jemer Entreprise.
Retro-keramik, unikke møbler og pudsigt nips i hjørner og kroge afslører, at Thomas og Caroline elsker at støve rundt på loppemarkeder og indrette sig med rekvisitter, Thomas har snuset sig frem til gennem sit arbejde i filmbranchen. Men den bedste location, de er faldet over, er lejligheden her, hvor scenen nu er sat til et dejligt familieliv.
De lyseblå gulve i stuen kaster masser af lys fra sig. Reolen er bygget af Thomas og møbelsnedker Anders Folke Andersen langs hele den bærende væg, som ikke kunne ændres, da lejligheden skulle bygges om. Indholdet på hylderne afspejler, hvilken del af rummet vi befinder os i. Det farverige maleri har Thomas, der er uddannet fra Kunstakademiet, selv lavet. Lænestolene er originale stole fra 1950’erne, som er ombetrukket af Thomas’ far. Sofabordene er fra Foxy Potato. Gulvet er malet med Prima-Floor Akryl gulvmaling i farvekoden ‘NCS S 1005-b20G’.

Den indbyggede reol fortsætter rundt om hjørnet og hen over åbningen mod gangen, hvor den glider over i køkkenet, som arkitekten har tegnet særligt til lejligheden, og som Thomas har bygget sammen med møbelsnedker Anders Folke Andersen. Spisebordet er arvet fra nogle venner, pendlen er en bryllupsgave, og det lille billede på bordet har Thomas malet.

I stuevinduet står Lyngby-vaser og kongeligt porcelæn sammen med en lysestage fra Casalinga.

Et kig fra stuen ind på den indbyggede reol og to af lejlighedens værelser, der er gemt bag skydedøre i oregon pine. Til venstre ligger gæsteværelse/kontor, til højre ligger Selma Anemones værelse - som hun rent faktisk bruger, fordi det ligger så tæt ved stuen og dermed forældrene.
TIP
Bygger du helt om, kan du spare en masse plads ved at vælge skydedøre frem for traditionelle døre.

Caroline og Thomas’ tips til at indrette med farver:
Vælg lyse og dæmpede farver til store flader som vægge, køkkenelementer, bordplader og gulve, og indret dernæst med varme og stærke farver i den ’flytbare’ indretning, så stemningerne kan varieres og flyttes rundt efter smag, behov og årstid.
Brug mange naturlige materialer for at give stemning til rummene. Vi har anvendt marmorpuds, linoleum og forskellige træsorter som birk og oregon pine.
Mal gulve og træværk (fodlister og vinduesnicher) i en lidt anden nuance og glans end væggene, så det skaber rumfornemmelse mellem oppe og nede.
Følg dit hjerte i farvevalgene, og miks nyt med gammelt for at opnå en mere personlig, helstøbt og hyggelig boligstil.

Væggen i køkkenet er malet med klassisk, skolegrøn tavlelak. Kridtet ligger i den lille, orange saltbøtte.

TÆT PÅ CAROLINE & THOMAS
Hvad er I mest tIlfredse med?
Udnyttelsen af kvadratmeterne: skydedørene, reolen og at vi har fået plads til så stort et badeværelse på trods af de få kvadratmeter.
Hvad vIlle I gerne lave om i lejlIgheden?
Kort efter billederne her blev taget, lavede vi gæsteværelset om til børneværelse med en høj seng på tre meter. Selmas gamle værelse er lavet om til gæsteværelse og et mindre kontor. På sigt er det meningen, at de begge skal kunne ligge i hendes lange seng.
Hvad er jeres bedste opbevarIngsIdé?
Der er en passage i entreen, hvor vi på bagsiden af køkkenskabene fik plads til et skjult kosteskab. Og så har vi bygget plads til hele tre kufferter på hylderne over åbningen fra entreen til stuen.
Hvad er jeres næste projekt?
Vi kommer ikke til at lave noget gennemgribende om, men vi har overvejet at anskaffe os et mindre spisebord, der kan trækkes ud, så vi får noget mere gulvplads at bevæge os på i det daglige. Vi har også overvejet at bygge en hjørnebriks i stedet for vores sofa.

Den ellers mørke fordelingsgang har fået mere lys med et vindue i væggen ud til køkkenet. Det er et gammelt værkførervindue, som Thomas er faldet over på en af sine rekvisitjagter. Bogstaverne i vindueskarmen er et (meget heldigt) loppefund.
TIP
Udskift en væg med rustikke ruder for at få mere dagslys i din bolig. Find brugte vinduer på genbyg.dk.

I soveværelset har Caroline og Thomas omgivet sig med familiefotos, rejseminder og fine loppefund. Sengetøjet er fra Georg Jensen Damask.
Arkitektens råd til den gode ombygning:
Tænk stort. Vælt alle vægge i tankerne, og forestil dig så, hvad der kan bygges op. Nogle gange er det godt at være lidt vanvittig og først herefter nærme sig noget virkeligt. Begynd ovenfra, og kog så tingene ned til en essens, der er mulig - i stedet for kun at se begrænsningerne fra begyndelsen.
Find ud af, hvad der er bærende, og hvad der reelt kan fjernes. Må du fx flytte skorstenen? Hvilke installationer hører til lejligheden, og hvilke hører til ejendommen? Kan du fornemme, hvordan lydniveauet er mellem rummene, lejlighederne og ud til gaden? Hvordan falder lyset - er der brug for lys på tværs?
Oplev rummene, og forestil dig at vågne op her, komme hjem fra arbejde og tilbringe en dag i dem. Hvad vil være rarest, mest funktionelt og smukkest? Vigtigst af alt: Fortæl arkitekten så meget som muligt om dit liv og din hverdag, så løsningerne bliver ideelle for lige netop dig.
Gitte Falk, arkitekt MAA, Atelier’et A/S, atelieret.dk.

TIP Skæve rum giver mere plads.
Få maksimalt ud af dine rum ved at lave skæve vinkler. Hos parret her ønskede Caroline sig et stort badeværelse, mens Thomas ønskede sig et større køkken. I badet er der ingen vinduer ud af lejligheden, men til gengæld giver de små ruder mod køkkenet rigelig fornemmelse af dagslys. Væggene herude er pudset op med marmorpuds. Møblerne har Thomas selv bygget i birkefiner. Blandingsbatteriet er fra Toni.
Vil du også have hjælp til en ombygning? Bolig magasinet har lavet denne boligreportage i samarbejde med Danske Boligarkitekter, som er en ordning med mere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger. Alle medlemmer er dækket af Danske Boligarkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selv om arkitekten lukker sin virksomhed. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret, på danskeboligarkitekter.dk.

FAKTA OM DANSKE BOLIGARKITEKTER
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der allesammen er beskrevet og illustreret, på danskeboligarkitekter.dk.
Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
