Punch Needle
© Getty Images

Af banen hækling! Ny DIY-trend tager garn-elskere med storm

Her er en DIY-trend, der er nem for nybegyndere at kaste sig over og som du kan opnå de vildeste værker med.

13. maj 2019 af Mi Skjold Brix

Okay.

Helt ny er den ikke.

Den var faktisk allestedsnærværende i 70’erne, men lige nu oplever ”punch needling” en renæssance hos DIY-entusiasterne. 

Faktisk begyndte hypen på ny allerede i 2018, hvor flere amerikanske medier begyndte at berette om den stigende interesse. 

Og vi forstår godt hypen!

Hvad er needle punch, og hvordan gør man?

Needle punch - som vi endnu ikke har hørt et passende dansk udtryk for - er en broderi-form, hvor en særlig nål med skaft trådes med broderitråd, der føres gennem nålens spids og hele vejen op igennem skaftet.

Når du skal brodere, stikker du spidsen gennem dit udspændte stof – og trækker den tilbage igen. 

På den måde dannes der en løkke med tråden på den anden side af stoffet, og du kan nu føre tråden hen til næste punkt og stikke igen for at hæfte tråden der. 

Det er med andre ord en virkelig nem måde at brodere på, hvor du slipper for at skulle ramme et bestemt sted, når du skal have tråden fra vrangsiden og ud på forsiden.

Det giver et relativt glat udtryk på forsiden af dit arbejde og mere fluffy udtryk på bagsiden, og dermed mange muligheder for at variere teksturer og udtryk i ét væk afhængigt af, hvor dybt du stikker, og hvilken vej arbejdet vender. 

Når værket er færdigt kan du hæfte bagsiden med enten limlak eller en dertil egnet tape.

Idéer til, hvad du kan lave med needle punch 

Metoden var i 70’erne en yndet disciplin, når der skulle kreeres vægtæpper, og du er måske stødt på noget lignende i dag i tøjbutikker, hvor den optræder som patches på tøj – fx som initialer på en sweatshirt?

Men punch needling - eller needle punch - kan også bruges til at kreere puder, bademåtter, kunst og meget mere. Herunder finder du nogle af vores favoritter.

LÆS OGSÅ opskrifter på de fineste hæklede julehjerter.

Andre læsere kan også lide...

Seneste

Måske er du interesseret i ...