Batik er tilbage som trend, men ikke som du kender det fra 70'erne
Der er sket noget siden de glade 70'ere, hvor blomsterbørnene var klædt i multikulørt bomuldsbatik. Teknikken har fået en renæssance, der gør udtrykket mere moderne. Og du kan selv lave det.
Batik er ikke nogen ny ting, men derfor kan det sagtens lave et comeback!
Både i sommeren 2019 og i 2020 har batik været at finde på catwalken. Brands lige fra Proenza Schouler, Versace og Ganni til &Others Stories og Zara har haft eller har batik i sortimentet i form af både kjoler, hatte, denim og jersey. Og på Instagram ser vi nu også at folk giver sig i kast med disciplinen derhjemme.
Men hvorfor begrænse sig til beklædning?
Du kan sagtens bringe det farverige mønster ind i hjemmet, uden det kommer til at ligne noget fra 70'erne. Giv dine gamle lagner, budebetræk eller gardiner nyt liv med den herlige diy-klassiker, der lige nu oplever en renæssance under sin engelske betegnelse "tie dye".
Hvad er 'tie dye'?
'Tie dye' er en oldgammel teknik, der har eksisteret både i Asien og Afrika i mange århundrede. I bund og grund er metoden meget simpel: Du vælger et stykke stof, binder nogle elastikker omkring og bader det i farve. Resultatet bliver et kulørt og unikt mønster.
Batik i 2020 er ikke helt som det var i 70'erne. Regnbuefarverne er blevet skiftet ud med mere monotone paletter og pasteller. Det gør det mere stilrent, og noget nemmere at inkorporere i den moderne indretning, hvor det tilfører noget blidt, blødt og organisk.
Gamle stofservietter kan få nyt liv med en gang farve og lidt kreative foldefærdigheder
Har du et gammelt net liggende, der er blevet lidt kedeligt, er det oplagt at friske det op med tie dye.
Sådan laver du selv batik/ tie dye derhjemme
Alt, du skal bruge til 'tie dye'
Tekstil
Valg af tekstil er altafgørende for, om farven vil binde til stoffet. Med mindre du går efter et meget falmet udtryk, er det bedst at gå efter tekstiler i naturligt materialer. Det kan være bomuld, rayon eller linned. Ideelt skal du gå efter 100%, men 90% bomuld og 10% polyester kan også bruges.
Farve
Der er et hav af brands og muligheder, når du skal vælge farve. Du kan gå efter tie dye-sæt, hvor du kan købe det hele klar til brug, men du kan også købe enkelte farver. Køber du dem enkeltvis, skal du være opmærksom på, om det er nødvendigt at tilkøbe fikseringsmiddel.
Plastikflaske/spand
En plastikflaske med tud, eller en sprayflaske er nødvendige for at fordele farven. Arbejder du med store stykker stof kan du også blande farven op i en spand med vand og lægge det deri.
Handsker
Cocktailen af farve og fikserignsmiddel er ikke optimal for din hud, da det kan forårsagde hudirritation. Det er derfor et must med handsker, hvis du skal kaste dig ud i dette diy projekt.
Elsastikker
For at få de seje mønstre, er det nødvendigt med noget, der samler stoffet i sektioner. Her kan du bruge elastikker, tøjklemmer eller lignende.
Plastikfilm
Du får brug for noget plastikfilm til at vikle om stoffet, når det er blevet farvet.
Sådan laver du batik med hvidt stof
- Sørg for at dit stof er klar til at modtage farven. De fleste farver kræver, at stoffet har været vasket mindst en gang. Derudover skal stoffet være fugtigt, før du går i gang med at binde knuder på det.
Inddel dit fugtige stof i sektioner ved hjælp af elastikkerne. Der hvor du placerer elastikkerne vil stoffet forblive hvidt, og det er det, der skaber mønstrene. Alt efter hvordan du folder og binder stoffet, kan det give meget forskellige mønstre.
TIP! Du kan enten prøve dig frem, eller finde guides på nettet til specifikke mønstre. Generelt er det tilfældige udtryk langt det mest trendy for tiden, hvilket er heldigt, da det ikke kræver de store foldefærdigheder.
- Følge instrukserne på din valgte farve, og gør blandingen klar.
- Hæld farven ned i en plastik-flaske eller spray-flaske. På denne måde kan du tilføje flere farver, og det er nemmere at kontrollere, så stoffet ikke bliver helt gennemfarvet.
- Læg din sammenfoldede tekstil-bold på en sort sæk og held eller sprøjt farven ud over bolden. Det behøver ikke være pænt, men skift eventuelt mellem forskellige toner af farve for et levende udtryk.
- Pak stoffet ind i plastikfilm, og lad det ligge et par timer. Jo længere det ligger jo mere intens bliver farven.
- Skyld farven ud, og giv stoffet en tur i vaskemaskinen. Det er bedst at vaske det for sig selv, så du undgår overskydende farve smitter af på andre ting.
Sådan laver du omvendt/negativ 'tie dye'
En anden version af batik, der er begyndt at poppe up, er 'omvendt' tie dye. I stedet for at tilføje farve til et stykke tekstil, fjerner du det med blegemiddel.
Alt, du skal bruge til omvendt 'tie dye'
Tekstil
Til omvendt tie dye kan du både bruge mønstret eller mørkt, ensfarvet stof. Det skal dog stadig være i naturmaterialer - feks. 100% bomuld.
Blegemiddel
OBS! Blegemiddel er ekstremt virksomt og meget dårligt for huden. Sørg derfor for at afskærme dit område, og hav tøj på, som du ikke vil være ked af bliver misfarvet.
Plastikflaske
En plastikflaske med tud eller en sprayflaske er nødvendige for at fordele klorinen.
Handsker
Klorin ætser huden, så du skal også bruge gummihandsker ved denne fremgangsmetode.
Elsastikker
For at få de seje mønstre, er det nødvendigt med noget, der samler stoffet i sektioner. Her kan du bruge elastikker, tøjklemmer eller lignende.
Sådan laver du "negativ batik"
- Inddel dit stof i sektioner ved hjælp af elastikkerne. Der hvor du placerer elastikkerne vil forblive hvide, og det er det der skaber mønstrene. alt efter hvordan du folder og binder stoffet, kan det give meget forskellige mønstre.
- Bland blegemiddel med vand. Det ideelle blandingsforhold er lige dele vand og lige dele blegemiddel.
- Hæld blandingen ned i en plastik-flaske eller spray-flaske. På denne måde kan du nemmere kontrollere at det ikke ender alle vegne. Derudover kan du også selv bestemme hvor meget af den eksisterende farve der skal væk.
- Læg din sammenfoldede tekstilklump på en sort sæk, og held eller sprøjt farven ud over.
- Lad stoffet ligge med blegemidlet, indtil det når den ønskede farve. Hold grundigt øje med det, det går hurtigere end man tror.
- Klip elastikkerne af og skyld grundigt, inden du giver det en tur i vaskemaskinen.