12 idéer til bryllupspynt og borddækning, du kan lave på budget

Står der bryllup i kalenderen – DIT bryllup – så er du nok i fuld sving med planlægningen og ved, at sådan en omgang kan blive ret dyr! Sæt i prop i udgifterne til pynt med disse geniale idéer.

Bryllupspynt
© Getty Images

Er du i gang med at planlægge et bryllup, så har du nok opdaget, at oppyntnings-posten hurtigt kan komme til at blive en af de tunge poster - og nok også tungere, end du først lige havde antaget.

Service, duge, blomster, lys, pynt til lokalet, osv. Listen er lang, og inden du har set dig om, har du overskreddet budget.

Men med lidt gør det selv-projekter og kreative løsninger, kan du mindske oppyntnings-udgiften en hel del, uden at du behøver gå på kompromis med resultatet.

Faktisk kan resultatet kun blive endnu bedre og mere personligt.

Vi har samlet 12 af de bedste bud på budgetvenlige løsninger til bryllupsoppyntning.

1. Sæt scenen til dit bryllup med skilte

Hjemmelavede skilte med stemningsord og citater kan både være med til at gøre dit bryllup mere personligt og fungere som hjælp til gæsterne ved fx at vise vej til toilettet eller baren.

Brug fx et spejl, en gammel billederamme eller et stykke træ, og hæng skiltet direkte på væggen eller stil det på et gammelt staffeli.

2. Lav selv bordkort

I stedet for at betale mange penge for at få et firma til at lave din bordkort for dig, så kan du sagtens lave dem selv.

Mulighederne for hjemmelavede bordkort er mange - og måske du kan bruge noget, som du allerede har derhjemme i forvejen. Lav fx et simpelt og fint bordkort ud af hvidt karton, noget snor og en gren, du har fundet i naturen.

3. Miks og match glas og service

Til bryllupper skal man oftest bruge mange glas og meget service - så meget, at det er de færreste, som har nok af det derhjemme i forvejen. Men i stedet for at gå ud og købe helt nye glas og nyt service som matcher eller leje det i dyre domme, så miks forskellige glas og forskelligt service fra dine egne hylder, genbrugsbutikken og venner og familie - det giver blot lokalet endnu mere personlighed.

4. Hjemmelavet bar af spande

Spande i forskellige størrelse, isterninger og drikkelse - og WUPTI! Så er der lavet en bar. Pynt baren med skilte, blomster og andet pynt, alt efter hvilken stemning du ønsker til dit bryllup.

En hjemmelavet bar som denne giver en mere personlig og afslappet stemning til brylluppet, og er især oplagt udenfor eller til en reception inden middagen.

5. Brug havens guld

Din egen have og naturen er fyldt med ting, du sagtens kan bruge til borddækningen. Grene, skiver af træ, kogler og lignende ting, som kan findes i skoven, vil tilfører noget rustikt til den ellers ofte meget pæne borddækning.

Du kan sågar bede dine gæster om at tage lidt guld fra deres haver med som supplement til de blomster, du selv enten køber eller plukker.

6. Bed gæsterne om at komme med vaser

En oplagt idé til dit bryllup er at bede alle gæster om at tage en lille vase, syltetøjsglas eller lignende med.

Stil spande med blomster og kander med vand ved indgangen til lokalet og bed hver gæst om at fylde deres medbragte vase inden de sætter sig til bords og placerer deres vase - nu med blomster i. På nul komme fem er der pyntet op på hele bordet og du har kun betalt for blomsterne.

TIP Føles det lidt intimiderende at give frie tøjler i blomsterbuffeten kan du stille et par buketter med eksempler på, hvordan vaserne gerne må fyldes ved din "blomsterstation".

7. Fotovæg af gamle gardiner

Der er ikke noget, der skaber stemning som en fotovæg, der kan danne baggrund for en masse sjove billeder fra aftenen.

Lav fotovæggen ud af fx tyl eller gamle gardiner. Har du ikke allerede noget derhjemme, som kan bruges, så kan du helt sikkert finde noget til billige penge i en genbrugsbutik. Pynt fx væggen med lyskæder og balloner for at gøre den endnu hyggeligere.

8. Husk loftet

Når du skal forvandle et bart og tomt lokale til et romantisk og hyggeligt bryllupslokale, så husk loftet.

Tyl, balloner, rispapirslamper og lyskæder er blot nogle af de ting, du kan pynte loftet med - og det er alt sammen noget, som kan købes for få penge, men som vil gøre en stor forskel for stemningen i lokalet.

9. Gå på jagt i genbrugsbutikker

Når du skal finde lysestager, vaser og andet pynt til borddækningen, så er genbrugsbutikker som skattekister. Her kan du finde alle mulige fine fund til næsten ingen penge. Miks og match de forskellige fund og giv dem en tur med spraymaling, hvis du ønsker et mere roligt, stramt udtryk.

10. Gå efter gavmildt grønt

Når budgettet er stramt, gælder det om at få pengene til at række længere. Det kan du gøre ved at satse på blomsterhandlerens grønne guld som eukalyptusgrene eller oliven.

De fylder, holder sig pæne længe og kan derfor bruges uden at stå i vand. Fx som guirlandedekoration på midten af langbordet. Læg grenene i forlængelse af hinanden og bind dem evt. sammen med ståltråd. Lad gerne dekorationen strække sig ud over bordkanten for et eksklusivt udtryk.

TIP Efeu og kirsebærlauerbær har samme kvalitet - og er hurtigt voksende. Så hvis du har haven fuld, er det bare om at gå på rov.

11. Brug metervarer til dug eller bordløber

Skal der dug på bordet, kan det gøres billigt ved at gå i den lokale stofbiks og købe de rå metervarer uden syet kant. Når det kun drejer sig om en enkelt aften kan det sagtens gå.

Skal det være endnu mere overkommeligt, kan du nøjes med en smallere bordløber.

12. Brug frugt som dekoration

Blomster er en stor udgift, når der står bryllup i kalenderen, og hvis du beslutter dig for at holde dig til de billigere grønne vækster, kan du overveje om du skal give borddækningen et farvestrejf med frugt.

Læg klynger af citrus, granatæble, pærer eller æbler på bordene - gerne i tråd med årstidens grønt. Én citron til 5. kr. kan gøre ligeså meget som én dyr blomst.