Byg din egen bænk fra bunden - vi viser hvor nemt det er trin for trin

Bænke med sæder af flettet gjord, papirsnor eller rørflet er i virkelig høj kurs lige nu og findes i de smukkeste varianter. Har du mod på det, kan du prøve kræfter med at bygge en selv. En hjemmelavet bænk er nemlig et overkommeligt DIY-projekt, hvis du har en sav og en boremaskine.

Hjemmelavet bænk
© Nina Lykke Sørensen

Hvis du mangler en bænk at stille i din entre eller for enden af din seng, så skal du prøve denne hjemmelavede bænk, der kan betrækkes på utallige måder.

Skamler og bænke med vævet sæde har noget tidløst over sig, men i den senere tid er de især blevet populære - af samme årsag har vi lavet en guide til, hvordan du bruger bænkene i din indretning.

Har du mod på det, kan du bygge din egen bænk af høvlede lægter fra dit lokale byggemarked, en håndfuld skruer, en boremaskine og en sav.

LÆS OGSÅ Guides til byg selv møbler til hjemmet.

Det skal du bruge til din byg selv bænk

Hjemmelavet bænk
© Boligmagasinet
 • Spånskruer 8 stk. i størrelse 6,0 x 120 mm og 6 stk. størrelse 4,0 x 50 mm
 • Træbor str. 5,0 mm og 3,0 mm
 • Høvlede lægter 54 x 54 mm - fås fx her
  2 á 24 cm,
  4 á 42 cm
  2 á 90 cm.
 • Høvlede lægter 44 x 24 mm
  2 á 34,8 cm
  1 x 85,2 cm.

 • Bore- og skruemaskine

 • Fukssvans
 • Sandpapir korn 80 og 120
 • Svamp og lidt vand
Byg selv bænk

Sådan laver du din egen bænk

 1. Start med at save dine trælægter i de rigtige mål. Vær rimelig præcis med decimalerne, så du får du det flotteste resultat.
 2. Fugt svampen med vand og kør den over alle lægterne, så træets fibre rejser sig.
 3. Slib herefter træet med med sandpapir - vær særligt opmærksom på de steder, hvor du har savet i træet.
 4. Bor huller gennem lægterne, der hvor du skal skrue skruer i (se de grønne pile på nedenstående billede). Bor hullerne i toppen af benene som vist nedenfor - det vil sige lidt forskudt for hinanden, så skruerne ikke rammer hinanden når du skal skrue dem i.
 5. Skru delene sammen. Start med at samle benene i de to ender, og skru så de to lange sider på. Slut af med at skrue støttelægterne på hver ende med ben og til sidst den lange støttende lægte i midten.
 6. Giv din færdigsamlede bænk en let omgang med sandpapir korn 120. Du kan vælge at male den eller give den lak, eller at lade den stå som den er. Så er den færdig og klar til betræk!
Byg selv bænk

5 fine måder, du kan afslutte din hjemmelavede bænk

Der er masser af forskellige måder, du kan vælge at betrække din byg selv bænk. En sjov mulighed er at væve direkte på bænken med papirsnor eller anden snor, men du kan også betrække den med flet eller betrække en træplade med skumgummi og stof, som du monterer på dit stel.

Her har vi samlet 4 af vores yndlingsidéer til cool måder at fuldende din bænk:

1 Den klassiske polstrede bænk

Hjemmelavet bænk

Hvis du gerne vil have et 'almindeligt' sæde på din hjemmelavede bænk, er det super nemt at montere en træplade på den. Her kan du bruge for eksempel krydsfinér i tykkelsen 12 mm - kan købes her.

Hvis du laver bænken ud fra vores mål skal pladen være 34,8 x 100,8 cm.

Du kan betrække den med skumgummi og stof, som du hæfter bag på pladen.

Her er en udførlig guide til at polstre et sæde.

Hvis du vil gå skridtet videre og lave din bænk polstret med knapper kan du finde en guide her.

Sådan gør du når du skal montere pladen på din bænk

1 Marker på pladen og stellet, hvor du vil skrue dine skruer i. De skal skrues i fra bunden og op i pladen når den er polstret, så du skal bruge skruer der er lange nok til at gå igennem dit stel og op i pladen.

2 Bor huller i dit stel, der hvor du har markeret. Hullerne skal være lidt større end skruen, så den går frit igennem. Forbor også i pladen der hvor du har markeret - her skal hullerne være samme størrelse som skruen, så den fæstner sig i træet.

3 Montér pladen på bænken ved at skrue dine skruer i hullerne nedefra og op igennem bænkens stel og op i pladen.

DIY bænk

2 Væv dit eget sæde

DIY bænk

Alt du skal gøre er at væve snor i et tykt materiale rundt om din bænk - over og under hele vejen hen, mens du holder snoren stramt. Du skal altså bare bruge dig selv og noget snor - intet fancy værktøj - altså ud over en saks.

Som snor kan du for for eksempel bruge dette til 78 kr.

Du kan finde en udførlig guide her.

3 Brug læder som sæde

Byg selv bænk

Brug tykke læderstropper til at væve med, og giv din bænk et lækkert, klassisk udtryk, der patinerer smukt over tid.

Du kan finde en guide her.

4 Mal din bænk

Hjemmelavet bænk

Du kan også vælge at male din byg selv bænk i charmerende farver og kombinere snor og maling lige præcis, som du selv vil. Mulighederne er uendelige!

5 Monter fransk flet

Byg selv bænk

Prøv kræfter med det populære franske flet på din bænk!

 • Lav en ramme af lister, som passer ind i bænkens sæde - minus 1 mm, så der er plads til at montere flet. Hvis du bruger lister i tykkelsen 27 x 27 mm og følger målene i vores guide ovenfor, skal de tre korte lister være 21,2 cm og de to lange 87,2 cm.
 • Monter også en liste, der går på tværs af din ramme, så den bliver mere stabil.
 • Læg din franske flet i blød i vand i et kvarters tid, inden du klipper den ud efter din ramme + 1 cm, som du skal bruge til at bukke om kanten og klipse fast med en hæftepistol.
 • Klip en kvadrat af i hjørnerne af din flet, så du ikke ender med dobbelt lag flet på din ramme.
 • Når din ramme er beklædt med flet skal den monteres. Vend din bænk på hovedet og pres den fletbeklædte ramme på plads.
 • Monter den med skruer indefra og ud gennem bænkens stel.
DIY bænk