Derfor bør du lægge glimmer på hylden - og aldrig røre det igen!

Glimmer er langt mere skadeligt, end de fleste tror!

Skadeligt glimmer
© Getty Images

Mange har skiftet de pastelfarvede karklude ud med lignende versioner uden mikroplast og hjemmegjorte modeller af garn. Og overalt ser vi fortsat små tiltag, der skal mindske brugen af det uhensigtsmæssige materiale. Fx nedbrydelige poser i supermarkederne og papirsugerør fremfor plastik.

Men vi overser en ting, når vi forsøger at luge ud i mikroplastfælderne.

Hvad få nemlig har overvejet, er mange festlige lejligheder en stor fælde for miljøet, når vi giver os i kast med pynt og går bananas i glimmer og glitter i fejringens navn.

Glimmer ødelægger festen

Det festlige drys ofte er ofte lavet af plastiktypen polyetylentereftalat, der er beklædt med aluminium, og fordi glimmer er små stykker under 5 millimeter betragtes det derfor som mikroplast.

Det kan ikke nedbrydes, ikke genanvendes, og der er overhængende risiko for, at det før eller siden ender i verdenshavene.

Så når der bliver foretaget alverdens velmenende tiltag for at mindske brug af mikroplast, virker det paradoksalt, at mange samtidig går ud og køber ind af både glimmerproppede bordbomber, nytårshatte og glimmerneglelak - fyldt med mikroplast i sin reneste form.

Som tilstandene er nu, bliver der fundet plastik i både regnvand og havsalt. Og ikke mindst i fisk. Mikroplast optager forskellige giftstoffer i vandet og skader i sidste ende fiskenes evne til at reproducere sig. En ekspert anslår, at vægten af plastik i havene i år 2020 vil have oversteget vægten af fisk!

For at føje spot til skade, så bliver aluminium, som er en del af det meste glimmer, forbundet med en øget forekomst af Alzheimers hos mennesker, der bor i områder med forhøjet aluminium i drikkevandet. Det skriver Miljøstyrelsen – og du kan læse mere om for og imod teorien her.

Selvom glimmer ikke er den største synder i regnskabet, så er det værd alligevel værd undgå at gå ned og købe ind af ting, der åbenlyst indeholder mikroplast.

Det miljøvenlige alternativ

I 2017 blev det foreslået, at glimmer skulle forbydes for at mindske udskillelsen.

Der er siden opdagelsen af de skadelige effekter blevet udviklet alternativer, der ikke er til gene for vores klode.

Blandt andet glimmer, som er baseret på fibre fra eukalyptus frem for plastik – uden du kan se det!

Og i makeup, som før i tiden har indeholdt meget glimmer, bliver der hos flere brands brugt mineraler, som kan give sammen effekt.

Vi bevæger os i den rigtige retning!

Lad os blive ved med at finde alternativer – for glimmer kan noget helt særligt!

Vi er tiltrukket af det, fordi det ligger dybt i os. I tidernes morgen var dét, der glimtede, nemlig vand – essentielt for overlevelse og grunden til, at vi i dag stadig drages af det.

Kilder: Fortune.com, The Guardian, Miljøstyrelsen