Sådan laver du en smuk evighedsbuket af tørrede blomster, der holder farve og form

Vi guider til de mest velegnede blomster at tørre og tricket, der gør, at de ser lige så skønne ud i tørret form, som i frisk tilstand.

Evighedsbuket

Friske blomster er noget af det smukkeste, man kan dekorere sit hjem med – men desværre kan glæden være kort.

Måske får du stillet dem i direkte sol eller glemmer at skifte vandet og stille dem koldt over natten – og så går der ikke længe, før blomsterne begynder at visne.

Men heldigvis opstod der for få år tilbage en tendens, hvor tørrede blomster – også kendt som evighedsblomster – begyndte at blomstre mere og mere i indretningen. Det største, der er sket, indenfor blomstermoden, siden de tropiske planter blev allemandseje.

Udover at være utrolig dekorative tager evighedsblomsterne også hensyn til både miljøet og din pengepung – du slipper nemlig for hele tiden at skulle erstatte dem med nye friske blomster.

Desværre er det bare ikke alle buketter og blomster, der egner sig som pynt i tørret tilstand. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du bedst griber det an.

Tørrede blomster
© Getty Images

Sådan bevarer du farve og form på dine tørrede blomster

Du kender måske tricket med hårlak? Hvis du sprayer hårlak på de blomster, du ønsker at tørre, er det med til at bevare farven og forhindrer, at blomsterne drysser. Men der findes faktisk et endnu mere effektivt middel til at bevare blomsternes skønhed, når du ønsker at tørre dem: 'Elefanthud'.

Ad, ja!

Navnet lyder ikke videre charmerende, men ikke desto mindre er det navnet på produktet – og så er det udviklet specielt til dette formål.

'Elefanthud' er en klar lak, du sprayer på blomsterne under tørring. Det danner et lag 'hud' på blomsterne, som bevarer farven.

Det kan fx købes her, men forhandles også hos visse blomsterhandlere og planteskoler.

Disse blomster kan du tørre
© Getty Images
Sådan tørrer du blomster
© Getty Images

Blomster, der egner sig til at blive tørret

De bedste blomster, du kan bruge til en tørret buket, er dem med et lavt væskeindhold. De har nemmere ved at tørre, og farven er lettere at bevare.

Disse blomster kan du kende på, at de ofte er spinkle af udseende, og så løber der ikke væske fra stænglerne, når du trimmer dem.

Nogle af de smukkeste blomster (også i tørret stand) er:

 • Eucalyptus
 • Evighedsblomst (Helichrysum)
 • Sankthansurt
 • Lavendel
 • Hortensia
 • Roser
 • Japanske lygter
 • Prydløg
 • Perlekurv
 • Tidsler
 • Kornblomster
 • Hjertegræs
 • Pampasgræs
Tørrede blomster
© Getty Images

Sådan tørrer du blomster

Egnede blomster

Hvis din buket består af blomster med lavt væskeindhold – fx nogle af dem fra ovenstående liste – kan du have succes med blot at tørre buketten i vasen.

Når buketten så småt begynder at visne, sprayer du den med 'Elefanthud' eller hårlak og lader den stå. Der må gerne være lidt vand tilbage i vasen.

Når buketten er helt tør, klipper du forsigtigt enderne af stilkene og sætter dem tilbage i vasen uden vand. Og så er de klar til at pynte fint og kunne nydes på ny!

Mindre egnede blomster

Hvis buketten derimod indeholder blomster med stængler og blomsterhoveder, der har et højt væskeindhold, skal du væbne dig med lidt mere tålmodighed. Den skal nemlig have hjælp til at tørre, og det vil tage længere tid.

Du kan enten vælge at skille buketten ad eller tørre den samlet.

De enkelte blomster eller buketten sprayer du med 'Elefanthud' eller hårlak og hænger dem med hovederne nedad på en snor med fx køkkenelastikker eller tøjklemmer. Blomsterne skal helst hænge mørkt og tørt.

Og så er det bare at vente på det smukke resultat...

Disse blomster er gode at tørre
© Getti Images

Hvor lang tid holder en evighedsbuket?

Som navnet indikerer, kan en evighedsbuket holde for evigt – eller i hvert fald så længe, du vil have den stående.

Dog er det vigtigt, at de tørrede blomster ikke står placeret i direkte sollys, da sollyset kan få farven på blomsterne til at falme. Står din evighedsbuket placeret i direkte sollys, så vil farven typisk falme efter 3-6 måneder.

Derudover skal du helst undgå at placere den i høj varme, ikke give den vand og fjerne eventuel ophobet støv med en hårtørre (husk at blæs forsigtigt og med laveste varme).

Derudover kræver dine tørrede blomster – modsat en frisk buket – ikke meget vedligeholdelse. God fornøjelse.

LÆS OGSÅ Den ultimative planteguide: Alt du skal vide om planter.