Det ultimative trick til at lave en smuk "evighedsbuket", der holder farve og form

Her får du oversigten over de mest velegnede blomster til at tørre, og tricket, der gør, at de ser lige så skønne ud i tørret form, som i frisk tilstand.

Tørrede blomster

Friske blomster er noget af det smukkeste, man kan dekorere sit hjem med, men desværre kan glæden være kort. Du får måske stillet dem i direkte sol eller glemmer at skifte vandet og stille dem koldt over natten, og så går der ikke længe før blomsterne begynder at visne.

Heldigvis er der opstået en tendens, hvor tørrede blomster får lov til at blive i indretningen. Det største, der er sket, indenfor blomstermoden, siden de tropiske planter blev allemandseje.

Udover at 'evighedsbuketterne' er utrolig dekorative, tager de både hensyn til miljøet og til din pengepung, da du ikke hele tiden skal erstatte dem.

Men det er ikke alle buketter og blomster, der egner sig som pynt i tørret tilstand. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du griber det an.

Sådan bevarer du farve og form

Du kender måske tricket med hårlak? Hvis du sprayer hårlak på de blomster, du ønsker at tørre, er det med til at bevare farven og forhindrer at blomsterne drysser, men der findes et endnu mere effektivt middel til at bevare blomsters skønhed, når du ønsker at tørre dem.

'Elefanthud' hedder det.

Ad, ja!

Navnet lyder ikke videre charmerende, men ikke desto mindre er det udviklet specielt til dette formål.

'Elefanthud' er en klar lak, du sprayer på blomsterne under tørring, og som danner et lag 'hud' på blomsterne, som bevarer farven. Det kan købes her og her og forhandles også hos nogle blomsterhandlere og planteskoler.

Blomster, der egner sig til at blive tørret

De bedste blomster, du kan bruge til en tørret buket, er dem med et lavt væskeindhold. De har nemmere ved at tørre og farven er lettere at bevare.

Disse blomster kan du kende ved, at de ofte er spinkle af udseende, og ved at der ikke løber væske fra stænglerne, når du trimmer dem.

Nogle af de smukkeste - også i tørret stand - er:

 • Eucalyptus
 • Evighedsblomst (Helichrysum)
 • Sankthansurt
 • Lavendel
 • Hortensia
 • Roser
 • Japanske lygter
 • Prydløg
 • Perlekurv
 • Tidsler
 • Kornblomster
 • Hjertegræs
 • Pampasgræs

Hvis du gerne vil tørre blomster med stængler og blomsterhoveder, der indeholder meget væske, skal du væbne dig med tålmodighed, da de vil tage længere tid at tørre.

Sådan tørrer du blomster

Egnede blomster

Hvis din buket består af blomster med lavt væskeindhold, fx. lavendler, kan du have succes med blot at tørre buketten i vasen.

Når buketten så småt begynder at visne, sprayer du den med 'Elefanthud' eller hårlak og lader den stå. Der må gerne være lidt vand tilbage i vasen.

Når buketten er helt tør, klipper du forsigtigt enderne af stilkene og sætter den tilbage i vasen uden vand. Så er du klar til at nyde den kønne buket på ny.

Mindre egnede blomster

Hvis buketten derimod indeholder blomster med et højt væskeindhold, skal den have lidt hjælp til at tørre, og det vil tage længere tid.

Du kan enten vælge at skille buketten ad eller at tørre den samlet.

De enkelte blomster eller buketten sprayer du med 'Elefanthud' eller hårlak og hænger dem med hovederne nedad på en snor med fx. køkkenelastikker eller tøjklemmer. Blomsterne skal helst hænge mørkt og tørt.

Og så skal du bare vente på det smukke resultat.