DIY indbygget reol: 7 ting, du gerne vil vide, inden du går i gang
Går du også med drømmen om en indbygget reol og en overvejelse om at lave den selv? Så skal du læse med her! Få vores bedste tips til at opnå et godt resultat, selvom du ikke er prof - du kan godt!
Efter lang tid, hvor gallerivægge har været allestedsnærværende, er det nu den indbyggede reol, som går fra væg til væg og gulv til loft, der dominerer som mest populære og ret instagrammede element.
Men at få stablet så stort et møbel på benene, der ovenikøbet skal tilpasses rummets dimensioner kan være noget af en udskrivning, hvis du vil købe dig til det. Prisen for den indbyggede reol kan svinge, alt efter størrelse. Men man skal som minimum regne med 30.000 kr., men kan også hurtigt komme op i det dobbelte.
Hvis du derimod selv laver din indbyggede bogreol, kan du spare en masse penge.
Men det er også en stor opgave og der er mange ting, du skal have styr på og gennemtænke, før du går i gang.
Nogle af de vigtigste ting, du skal huske, når du vil lave din egen indbyggede reol, gennemgår vi her, så du forhåbentlig opnår resultatet, du drømmer om.
PSST... Når du er færdig med din indbyggede reol, så kan du tjekke vores liste ud med guides til forskellige byg selv møbler. Måske bliver du inspireret til at kaste dig ud i endnu et DIY-projekt.
7 ting, du gerne vil vide, inden du bygger din egen reol
1 Vælg tykkelse på træet allerførst
Inden du måler op, så beslut dig for, hvor tykt træet, du vil bruge, skal være - det har stor betydning, når du skal måle op og en ændring på bare to millimeter i tykkelsen betyder, at alt skal måles forfra.
Vil du kunne stille bøger i reolen skal du tænke over at hylderne ikke bliver for tynde. 1,9 mm er en god tykkelse - og billigt krydsfinér i fyr er perfekt.
2 Få skåret alle stykker i byggemarkedet
Skyd genvej og få skåret alle delene i et byggemarked, hvis du ikke har din egen dyksav. Det giver lige snit og de rette mål og spare dig for meget tid.
3 Lav en skitse af udskæringerne
Et godt tip er at tegne alle stykker, der skal skæres, ind på en tegning med udgangspunkt i de plader, du kan købe i dit byggemarked. Som regel måler de 1220 x 2440 mm.
Med tegningen kan du sikre, at du får mest muligt ud af hver plade, og at der skal skæres færrest mulige snit. Det kan være lidt af et puslespil af få plads til de forskellige træstykker på den mest optimale måde, og det er rart at have løst puslespillet selv, inden du overlader resten til dit byggemarked.
- Lav en tegning for hver plade som den ovenfor og skriv også de konkrete mål for hvert stykke træ ind på din tegning.
- Tag i dine beregninger højde for, at der ryger 1-2 mm, når saven kører igennem og tænk også over, at du betaler pr. snit.
- Husk også at lave en oversigt over, hvor mange, der skal være af hvert stykke træ til slut og skriv antal samt mål på en liste, så det er nemt for vedkommende der skal skære, at få overblik. Eksempelvis:
2: 2440 x 36 mm
3: 1800 x 360 mm
18: 600 x 360 mm
1: 600 x 2440 mm
3 Grund og mal, inden du samler
Hvis du nogensinde har prøvet at male en bogkasse, så ved du også, at det ikke er optimalt med de mange hjørner og flader. Det skal så ganges med mindst 10, når du laver en hel reol.
Så hvis du har tiden til at male træet, inden du samler det, er det klart at foretrække, selvom den samlede proces kommer til at tage længere tid, når du ikke kan male begge sider på én gang. Til gengæld bruger du færre timer på selve malearbejdet.
Når du har samlet alle dele kan du give reolen et sidste lag, som vil dække evt spartel og lægge sig i samlingerne og få dem til at smelte mere sammen.
4 Brug færdige kabinetter til skabe
Drømmer du om at have nogle lukkede skabselementer i din væg til væg bogreol, er den nemmeste løsning at gøre brug af Ikea-elementer (orange på illustrationen).
Det mest oplagte er ‘Platsa’ modulerne, der fås i flere dybder og bredder, så du kan få nogle, der passer til dit rum.
For at opnå den indbyggede stil skal du sætte dem på en sokkel, du laver af lægter (grå på illustrationen). Bor skabene ned i soklen indefra, så skruerne ikke er synlige uden på.
Oven på skabene kan du så sætte din reol, når den er bygget (grøn på illustrationen). Skal skabene være dybere end selve reolen skal du huske at lave bundpladen lige så bred som skabene.
Går din reol ikke fra væg til væg skal din bundplade i reol-delen, som skal ligge ovenpå skabene, være lige så bred som skabene + en eller to sidepladers (lyserød på illustrationen) tykkelse.
TIP For at få et ensartet udtryk, skal du huske at male Ikea-lågerne med samme maling som resten af reolen. Slib først i overfladen med sandpapir, brug hæftegrunder og herefter nogle lag maling.
5 Genialt værktøj til at lave en indbygget reol
Vil du gerne have hylderne i din reol til at flugte og danne et kryds, så er din bedste ven i projekt 'hjemmelavet indbygget reol' uden sammenligning en lamelfræser. Også kaldet en fiskemaskine, kiksemaskine eller fladdyvel-maskine.
Lamelfræseren bruges til at fræse fuger i siderne på dine hylder og i de vertikale plader på din indbygget bogreol, hvor du så kan stikke små flade stykke træ med form som et blad ind sammen med noget lim. Det giver usynlige, holdbare samlinger.
Skal hylderne derimod være forskudte er det nemt bare at bore dem fast med skruer, undersænke skruen lidt og spartle bagefter.
En lamelfræser kan fås helt ned til 600 kr. eller du kan leje en.
LÆS OGSÅ Denne smukke indbyggede reol, kan du selv lave af Ikea-reoler
6 Lav kryds-samlinger i reolen - uden at investere i nyt værktøj
Vil du ikke ud og leje eller investere i nyt værktøj, du kun skal bruge den ene gang, kan du også vælge at lave dine krydssamlinger på en anden måde.
Ved at købe plader til de vertikale dele i reolen i halv tykkelse kan du skrue hylderne i fra siden (husk at undersænke dem) og herefter samle pladerne med lim og skruer og sætte pyntelister på reolens forsider for at skjule samlingerne. Det kræver en del spartelarbejde for at få det hele til at ligne ét stykke træ. Så hvor du sparer penge skal du i stedet bruge tiden.
7 Opnå den indbyggede finish på din reol
Sidste element i byggefasen er, at få integreret din reol i selve rummet. Det gør du ved at lukke gab mellem loft og eventuelle vægge i siderne med plader.
Monter lægter (orange på illustrationen) på væg, loft og reol. De skal bruges som fundament for at skrue en plade fast, som lukker gabet mellem reol og vægge og loft.
Når du har monteret pladerne med skruer, som du nedsænker skal du spartle eventuelle små mellemrum med træspartel og herefter male.
Slut af med at montere fodliste.
8 Tænk strøm ind i din reol
Hvis du bruger en masse krudt på at lave din egen indbyggede reol, er det en skam at ødelægge det færdige udtryk med en masse ledninger til fjernsyn og lamper. Så overvej, hvor du vil placere ting, der skal have strømtilførsel og bor huller til at trække ledninger inde ved væggen.
Træk ledningerne igennem og monter bagefter en stikdåse, som du fæstner inde på bagvæggen for så minimalt et synligt aftryk som muligt.
God fornøjelse med dit projekt!