Sådan forvandler du en gammel spand til den fineste puf
Med en symaskine og klips kan du lave den fineste skammel med plads til børnenes legetøj, strikketøj eller andet, der skal have låg på engang i mellem.
Fra gammel spand til smart puf
Hvis du ikke finder, hvad du søger, må du lave det selv.
Det var præcis, hvad vores digitale redaktør tænkte, da datterens Lego skulle have en fast, samlet holdeplads i stuen.
Udfordringen var, at løsningen gerne stilmæssigt måtte passe ind i stuen uden at blive alt for voksen. Derfor blev resultatet en puf af velour i "cirkus-farver". Materialet lægger sig godt op ad indretningen i stuen og farverne er mere barnlige.
Med udgangspunkt i en gammel murerspand har Mi lavet en puf med opbevaringsplads. Inden i er den beklædt med slidstærk voksdug, og på ydersiden er den polstret med pladevat, skumgummi og velour.
Sådan laver du en puf ud af en spand
Indkøbsliste
Først skal du have styr på remedierne. Her er listen over, hvad der er blevet brugt til denne puf:
- Velourmøbelstof i tre forskellige farver, Stof og Stil, 99 kr./m, 2 meter i alt, 198 kr. (Til denne puf er der brugt mest lysegul og rød og en smule rosa på låget).
- 1 m voksdug, 129 kr./m, Stof og Stil, 130 kr.
- Hæfteklammer, 1000 stk, Stof og Stil, 20 kr.
- Pladevat, b 220 cm, Stof og Stil, 30 kr./m, 1,5 meter i alt, 45 kr.
- Overtræksknapper, 22 mm, 4 stk, 27 kr.
- Sponplade (eller anden træplade), der måler spandens bredde x 2 i højde og bredde.
- Nål og kraftig tråd
- Filtpuder
- Skumgummimadras, 5 cm, Stof og Stil, 140 kr. (Du kan også købe et mindre stykke, der er lidt breddere end spandens top).
- Små skruer
Værktøj
- Stiksav
- Skruemaskine
- Hæftespistol
- Symaskine
- Saks
Fremgangsmåde
- Klargør spanden.
- Begynd med at skære eventuelle ujævnheder langs spandens kant væk med en sav eller kniv. I dette tilfælde skulle hanken skæres væk.
Rengør den herefter, hvis den ikke er ny.
Skær låg og bund. Du skal skære i alt tre træplader, der skal bruges til at lave bunden og låget.
- Tegn spanden af på din træplade. Både bund og top.
- Skær cirklerne ud med en stiksav. Når du skærer bunden skærer du den én centimeter smallere, end du har tegnet, så pladen ikke ender med at stikke for langt ud under din puf.
- Mål spandens diameter i toppen indvendigt og tegn en cirkel, der svarer til breden minus én centimeter.
- Indvendig polstring. Da der skal kunne opbevares noget nede puffen, er det rart, at den også er polstret inden i. Da de fleste spande har en hældning, skal du tage højde for den, når du skærer stoffet til. Det gør du sådan her:
- Læg voksdugstoffet på en plan flade og læg spanden ovenpå - den skal ikke stå oprejst.
- Marker det punkt på spanden, der vender ned mod voksdugen.
- Nu tager du en blyant eller kuglepen og kører den med rundt langs spandens kant både foroven og forneden, mens du langsomt triller spanden fra højre mod venstre, indtil du er kommet til det punkt, hvor du startede.
- Nu har du en stofbane, der runder med samme hældning som spanden.
- Klip den ud.
- Stil nu spanden på det resteremde stof, tegn bunden af og klip det runde stykke ud. Klip herefter én til halvanden centimeter af cirklen, så den passer med spandens indvendige bund.
- Sy cirklen og stofbanen sammen ret mod ret. Begynd et par centimeter inde på stofbanen, så der er ca 1-2 centimeter fri til, at du efterfølgende kan sy siden sammen (se billede ovenfor)
- Stop 1-2 centimeter før, du når slutningen.
- Når hele bunden er syet fast, syer du siden sammen ved at lægge dem ret mod ret.
TIP Har du lavet din bane lidt for lang er det ikke noget problem. Du klipper blot det overskydende stof af, når du har syet siden.
Udvendig polstring/vattering. Nu skal du have monteret din pladevat på spanden. Til det skal du bruge din hæftepistol.
Læg spanden på dit pladevat på skrå og rul spanden ind i to lag pladevat.
- Klip vattet til for oven og neden, så der kun er omtrent tre centimeter overskydende vat.
- Fikser vattet ude fra med klips.
- Fold klipse-enderne på indersiden af spanden ned, så de ikke stikker.
TIP Hvis du vil undgå, at der kommer et indhak under spandens kant, kan du begynde med at montere et par lag af pladevat under og "op" i kanten, før du ruller det store stykke pladevat omkring. Hæft i så fald også dette lag med hæfteklammer og bøj spidserne ned på indersiden.
- Klips også vattet fast på spandens kant, mens du sikrer dig, at klipsenes spidser stikker ud i hulrummet under spandens kant.
- Velourbetræk. Når pladevattet er monteret skal du sy selve betrækket. Du kan vælge at lave det af ét stykke stof, eller du kan vælge at sy flere stykker sammen, som det er gjort her for at opnå et mere legende udtryk.
- Læg noget mønsterpapir på bordet og rul igen spanden hen over, mens du tegner af, så du får et stykke, der passer med spandens hældning.
- Forlæng din skabelon med fem centimeter i hver retning på den brede led.
- Fold papiret på midten. Herefter folder du det to steder én tredjedel inde og derefter to tredjedele, så du ender med at have foldet papiret, så det markere seks stykker, når du folder det helt ud.
- Klip ét stykke af, som du herefter kan tegne af efter. Husk at inkludere en halv centimeters sømrum i siderne - de fem centimeter, du forlængede papiret med er til at folde om kant og bund af spanden.
- Sy de seks stykker stof sammen, så du får et bredt "rør".
- Kræng her efter røret op omkring spand og pladevat. Det skal være helt stramt! Er det ikke stramt, må du overveje, om du skal sy det yderligere ind.
- Fold stoffet omkring spandens kant og klips det fast med hæfteklammer - OBS sørg igen for, at klipsene rammer i kantens hulrum, da du ikke har mulighed for at bøje spidserne ind nu.
- Med nål og slidstærk tråd rier du nu stoffet langs kanten i bunden og strammer snoren så meget til, du kan for at holder stoffet på plads.
- Bind en knude og gentag, så du er sikker på, det holder.
- Monter bundpladen, som du skruer fast med små skruer indefra.
- Sæt filtpuder under.
TIP Hvis du synes, kan du med fordel male bundpladen en matchende farve, inden du monterer den.
- Afslutning på inderforet. Som det sidste skal du nu have foret af voksdug monteret.
- Sæt voksdugen ned i spanden og klip den til i højden, så den flugter hele vejen rundt langs med spandens inderste kant.
- Tråd en nål med en passende trådfarve og ri voksdugforet fast i velourkanten. (Se billede ovenfor for close-up af stingene).
- Låget. Prikken over I'et er låget. Heldigvis er det nemmere at kreere, end det måske lige ser ud til. Du skal bare have syet stoffet sammen og montere det og postringen med klips.
- Med udgangspunkt i træpladen, du skar efter målene på spandens top, skærer du en cirkel af skumgummi, der er ca 1-1,5 centimeter bredere end pladen.
- Skær herefter et stykke pladevat, der er ca. fem centimeter bredere end træpladen og gør det samme med et stykke mønsterpapir.
- Tag mønsterpapiret og fold det på midten og herefter to gange, så du får i alt seks markerede felter.
- Klip et af felterne ud og brug det som skabelon til at klippe seks felter af dit velourstof - her er der klippet to af hver farve.
- Sy felterne sammen tre og tre, ret mod ret, så du får to halvcirkler. Sørg for at spidserne når sammen.
- Læg de to halvcirkler oven på hinanden, ret mod ret og sy dem sammen på langs, mens du sikrer dig en symmetrisk samling i midten, hvor alle stykkerne skal mødes.
- Nu fæstner du velour, pladevat og skumgummi til træpladen med hæftepistolen.
- Start med at klipse seks steder med lige stor afstand og klips herefter resten.
TIP Ønsker du at montere en knap i midten er det nemmest at gøre inden du begynder at montere stof og polstrin på træpladen. Træk tråden igennem alle lag, så du kan få knappen til at sidde tæt ind til stoffet.
- Som det sidste monterer du den sidste træplade på bagsiden af puffens låg, så det bliver fikseret, når du lægger det på.
- Igen kan du vælge at male træpladen, hvis du ønsker et mere fuldendt resultat.