Opslagstavler: 8 idéer og guides til at lave en hjemmelavet opslagstavle

Lav din egen cool opslagstavle derhjemme - der findes mange forskellige DIY-idéer til opslagstavler, du selv kan give dig i kast med. Her er vores favoritter.

© Morten Andersen

Opslagstavle af kork-bordskånere

Runde kork bordskånere er muligvis noget af det nemmeste køkkenudstyr at opspore og de er tilfældigvis også et fremragende udgangspunkt for en hjemmelavet opslagstavle!

Det skal du bruge

  • korkbordskånere
  • malertape
  • vægmaling
  • dobbeltklæbende tape

Sådan gør du

Sæt malertape på bordskånerne i et mønster, du synes om.

Mal felterne, fjern tapen og lad malingen tørre.

Når den er tør, kan du vurdere, om du skal male yderligere på tavlerne - i så fald, kan du sætte tape på i et nyt mønster og gentage med at male de ønskede felter.

Til slut, når malingen er tør igen, sætter du dobbeltklæbende tape bag på og så er du klar til at montere dine mini-opslagstavler på væggen.

OBS Skal de kunne bære lidt ekstra vægt, kan du hænge dem op med søm, du banker igennem pladen. Mal evt. også sømmet i samme farve som det felt, sømmet sidder i.

Opslagstavle med stof

Har du forelsket dig i tanken om at lave en opslagstavle med stofoverflade kan du gøre det på to super fine måder.

Den ene er nok den mest klassiske udi DIY-junglen og er virkelig simpel! Du skal bare bruge en masonitplade, pladevat, stof og en hæftepistol til at klipse stoffet på pladens bagside.

Drømmer du om, at resultatet skal være mere avanceret, kan du eksperimentere med både rammer og lommer, som herunder.

Opslagstavle af metalgitter

I disse tider, hvor rå elementer bliver inviteret ind i boligen som aldrig før, er det oplagt at udstyre en væg med en gitter-opslagstavle, hvor du med klips og klemmer kan montere udklip og nips.

Idé 1 med armeringsnet

En klassiker på DIY-fronten er at bruge armeringsnet. Det rustikke og robuste gitter fra byggeri er fint, hvis du vil tilføje lidt kant, og så er det måske den allernemmeste løsning, hvis du vil lave din egen opslagstavle. Du monterer det simpelthen bare på væggen.

Idé 2 feminin gitter-opslagstavle

Du kan også gå efter et mere feminint udtryk med valg af gitter og lave en opslagstavle a la denne. Kig i dit lokale byggemarked efter perforeret metal og vær opmærksom på at det skal være tykt nok til at kunne stå selv, hvis ikke du vil have det væghængt.

Hjemmelavet opslagstavle med klemmer

Vi har to skønne idéer til, hvordan du kan bruge klemmer til at skabe en sød og personlig hjemmelavet opslagstavle.

Idé 1 med klemmer

Den første er både dekorativ og praktisk. Klemmerne sidder fast med trælim på pladen, så det er nemt at sætte fotos, indbydelser og børnenes tegninger op.

Se, hvordan du gør trin-for-trin nedenfor.

Hjemmelavet opslagstavle
© Per Kjærbye, Idé og styling: Vibeke Nielsen

Her er der brugt en spånplade som fundament, men vælger du kork, kan du både bruge tegnstifter og klemmer til at hænge op med.

Hjemmelavet opslagstavle
© Per Kjærbye, Idé og styling: Vibeke Nielsen

Det har vi brugt: Spånplade, maling, malertape, malerrulle, træklemmer og trælim. Du kan også bruge mdf eller lignende træsorter.

Hjemmelavet opslagstavle
© Per Kjærbye, Idé og styling: Vibeke Nielsen

Sådan gør du: Dæk af med malertape, hvor du gerne vil have linjerne. Mal et felt ad gangen og lad hver farve tørre helt, før du maler med næste farve.

Hjemmelavet opslagstavle
© Per Kjærbye, Idé og styling: Vibeke Nielsen

Når malingen er helt tør, limes træklemmerne på med trælim. Lad dem tørre helt, før du tager tavlen i brug.

Idé 2 med klemmer i snor

Den anden idé med klemmerne er at hænge dem i tråde. Hvordan du gør, kan du se her trin-for-trin:

Opslagstavle DIY
© Hanne Fuglbjerg, Idé og styling af: Christina Lindergard-Bentzen

Med klemmer, sytråd og sort maling kan du skabe smuk og personlig dekoration på væggen. Mal væggen bag klemmerne i din yndlingsfarve for at få en endnu mere markant effekt - her er brugt en rosa nuance fra Flügger med farvekoden ‘2424’. Vasen på bordet er ‘Fiducia’ fra Kähler.

Opslagstavle DIY
© Hanne Fuglbjerg, Idé og styling af: Christina Lindergard-Bentzen

Sådan gør du

1: Vi har brugt: træklemmer, sort spaymalering og sort sytråd.

Hjemmelavet opslagstavle
© Hanne Fuglbjerg, Idé og styling af: Christina Lindergard-Bentzen

2: Spraymal klemmerne på den ene side, og lad dem tørre, inden du vender dem om og spraymaler igen.

Opslagstavle med klemmer
© Hanne Fuglbjerg, Idé og styling af: Christina Lindergard-Bentzen

3: Bind et langt stykke sytråd fast omkring hver klemme - gerne i forskellige længder. Hæng klemmerne op på væggen med små søm forskudt fra hinanden. Sæt dine yndlingsfotos, postkort og illustrationer fast i klemmerne, og få et smukt og personligt alternativ til den klassiske billedvæg.

Hulplade som opslagstavle

Både Ikea og mange byggemarkeder har hulplader, du kan bruge som opslagstavler. Du kan også relativt simpelt lave din egen, hvor du kan flytte rundt på stifterne som det passer bedst, så du kan få plads til små hylder, holdere og knager.