Få Tobias Hamanns bedste opskrifter på (spiselig) julepynt
Selvfølgelig kan det spises! Det er jo Tobias fra bagedysten, der står bag. Klar, parat, bag!
24 opskrifter på julepynt, du kan spise
Har du også svært ved at få ventetiden op til jul til at gå? Så kan du nu tælle ned til juleaften med Tobias fra Den Store Bagedysts 24 opskrifter på spiseligt julepynt.
I hans bog får du opskrifter på blandt andet et kalenderlys i chokolade, den klassiske marcipangris og en julestjerne af sukker til træets top.
Her får du tre opskrifter fra bogen.
Klar, parat, bag!
Kogle af brændte mandler
De brændte mandler er der folk, der lever af at sælge langs fortove, foran travel indkøbscentre og andre steder med mange forbipasserende, stressed julegavekøbere. Jeg elsker, når duften når min næse – så stopper jeg op og tager en smagsprøve. Jeg går aldrig forbi en bod uden at lægge mærke til, om der er smagsprøver. Og er der dét, så smager jeg. Gerne to eller tre mandler, selvom det er ubehøvlet overfor sælgeren, som af en eller anden grund altid bemærker, hvor mange jeg tager. Jeg ved ikke, om det er fordi jeg frygter dagen, hvor han råber højt, så alle på gågaden kan høre, at nu kan det være nok. Tænk at blive taget i at være grådig i sin kærlighed til brændte mandler ... Det ville være pinligt. Her er de brændte mandler som en hel kogle, der også kan placers i dekorationen med dit spiselige kalenderlys (se side 12).
Kogle af brændte mandler
- 1 stk.
- 200 g store mandler
- 2 dl vand
- 2 dl sukker
- Tørret lavendel
- En håndfuld sukker til at samle koglen med
• Kom vand, sukker og mandler i en pande og varm det op for fulde gardiner, indtil sukkeret smelter sammen med vandet. Når sukkerlagen krystalliserer, skruer du ned for blusset, og mandlerne vendes hyppigt, til sukkeret binder på hver enkelt mandel og har givet dem en gylden overflade. Drys en smule tørret lavendel udover dem.
• Bred mandlerne ud på det ventende stykke bagepapir, og sørg for, de ikke klistrer sammen. Afkøl dem.
• Når mandlerne er kølet af, kan du opvarme en handful sukker i en lille gryde, til det smelter og bliver flydende. Skru helt ned for blusset. Dan først en nedre krans af mandler – klistr dem sammen med meget lidt af det smeltede sukker én efter én. Arbejd dig langsomt opad og indad. Start med de største mandler og afslut med de mindste.
• Når koglen skal spises, brækker du bare mandlerne af fra toppen og nedefter.

Sukkerstjerneslikkepind
Julestjernen lyser op på himlen nu. Den fortæller os, at det er Jesus’ fødselsdag I morgen – og også min mormors. Send en tanke ud til dem, du savner. Og smag på julestjernen, for den kommer først til syne igen om et helt år!
• Kom sukker og vand i en gryde, og opvarm blandingen langsomt, til den er 148 grader varm (anvend et sukkertermometer). Tilsæt æteriskolie, hvis du har lyst.
• Gør en bagemåtte eller et stykke helt plant bagepapir klar på bordet.
• Lad sukkerlagen afkøle nogle minutter, før du med en ske begynder at tegne julestjerner (eller andet) med det flydende sukker.
• Brug fantasien og arbejd frem for alt hurtigt. Når din sukkertegning er størknet, dypper du træpinden i lidt smeltet sukker, og hæfter den fast på stjernen. Herefter kan du forsigtigt løfte sukkerstjernen fra bagemåtten/ bagepapiret.
• Spis stjernen som slikkepind eller sæt den på toppen af juletræet ved hjælp af ståltråd.

Spiselige til- og frakort
Til-/fra-kort er kun til, for at folk får de gaver, der er tiltænkt dem. Der er alligevel ikke plads til at skrive en hilsen på dem. Disse til-/fra-kort har en ny dimension. De er nemlig til at spise. Men husk at læse, om de er til dig, før du tager en bid. Du skulle jo nødig spolere julefreden og gøre pakkeuddelingen fuldstændig umulig.
Ca. 20 stk.
FONDANT:
- 1 blad husblas
- 12 g hvidvinseddike
- 150 g flormelis
- 35-40 g kartoffelmel
DESUDEN:
- 1 sort tusch, fødevaregodkendt
- (fås i specialbutikker)
- Sugerør
Udblød husblassen i iskoldt vand i ca. 20 minutter.
• Opvarm eddiken, til den er håndlun, og opløs den
opvredne husblas heri.
• Kom flormelissen i en skål. Hæld husblas-eddiken i flormelissen i en tynd stråle, og saml massen med næverne. Ælt massen godt, til den er smidig.
• Rul fondantmassen ud med en kagerulle på et bord
drysset med kartoffelmel, til den er et par mm tyk. Udskær
til-/fra-kortene med det samme, inden massen størkner
og bliver svær at skære lige. Udstik ligeledes et hul til
gavebånd. Dette kan gøres med et sugerør.
• Lad ”kortene” tørre i en god times tid, før du begynder på til- og fra-skrivningen.
• Pssst. Kortene kan også anvendes direkte på en dessert eller på et stykke konfekt, du skal give væk.

Tobias vandt Den Store Bagedyst i 2014, og han vandt også temaudgaven af programmet, der hed Den Store Jule- og Nytårsbagedyst.
Han har sidenhen haft sit eget tv-program, hvor han rejste rundt i verden og samlede inspiration til at forene landet i en kage.

Bogen indeholder 24 opskrifter på spiseligt julepynt. Den kan købes i diverse boghandlere til 150 kr.
