24 opskrifter på julepynt, du kan spise
Har du også svært ved at få ventetiden op til jul til at gå? Så kan du nu tælle ned til juleaften med Tobias fra Den Store Bagedysts 24 opskrifter på spiseligt julepynt.
I hans bog får du opskrifter på blandt andet et kalenderlys i chokolade, den klassiske marcipangris og en julestjerne af sukker til træets top.
Her får du tre opskrifter fra bogen.
Klar, parat, bag!
Kogle af brændte mandler
De brændte mandler er der folk, der lever af at sælge langs fortove, foran travel indkøbscentre og andre steder med mange forbipasserende, stressed julegavekøbere. Jeg elsker, når duften når min næse – så stopper jeg op og tager en smagsprøve. Jeg går aldrig forbi en bod uden at lægge mærke til, om der er smagsprøver. Og er der dét, så smager jeg. Gerne to eller tre mandler, selvom det er ubehøvlet overfor sælgeren, som af en eller anden grund altid bemærker, hvor mange jeg tager. Jeg ved ikke, om det er fordi jeg frygter dagen, hvor han råber højt, så alle på gågaden kan høre, at nu kan det være nok. Tænk at blive taget i at være grådig i sin kærlighed til brændte mandler ... Det ville være pinligt. Her er de brændte mandler som en hel kogle, der også kan placers i dekorationen med dit spiselige kalenderlys (se side 12).
Kogle af brændte mandler
- 1 stk.
- 200 g store mandler
- 2 dl vand
- 2 dl sukker
- Tørret lavendel
- En håndfuld sukker til at samle koglen med
• Kom vand, sukker og mandler i en pande og varm det op for fulde gardiner, indtil sukkeret smelter sammen med vandet. Når sukkerlagen krystalliserer, skruer du ned for blusset, og mandlerne vendes hyppigt, til sukkeret binder på hver enkelt mandel og har givet dem en gylden overflade. Drys en smule tørret lavendel udover dem.
• Bred mandlerne ud på det ventende stykke bagepapir, og sørg for, de ikke klistrer sammen. Afkøl dem.
• Når mandlerne er kølet af, kan du opvarme en handful sukker i en lille gryde, til det smelter og bliver flydende. Skru helt ned for blusset. Dan først en nedre krans af mandler – klistr dem sammen med meget lidt af det smeltede sukker én efter én. Arbejd dig langsomt opad og indad. Start med de største mandler og afslut med de mindste.
• Når koglen skal spises, brækker du bare mandlerne af fra toppen og nedefter.