8 idéer til at skabe nemme forandringer med spraymaling

Spraymaling er hovedingrediensen i mange nemme forvandling, du kan lave derhjemme, når du trænger til forandring. Alt lige fra blomster til møbler kan klare en tur.

© Studio Besau Marguerre/Make it Yours

Skab nemme forandringer med spraymaling

Farver er med til at forme et rum, som du sikkert allerede ved, og derfor kan det også have en massiv effekt, hvis noget i hjemmet pludselig får en ny farve.

Hvor du måske vil fatte pensel og rulle, når det gælder møbler, er det faktisk i mange tilfælde oplagt at finde spraymalingen frem.

Der findes spraymaling til mange forskellige overflader, og når først du har styr på teknikken, er spraymaling en god vej at gå, fordi resultatet bliver mere ensartet og jævnt i modsætning til når du bruger pensel, der kan give synlige strøg, og ruller, som kan give et nubret udtryk.

TIP Vær opmærksom på, hvilket materiale du skal male. Typen af spraymaling afhænger nemlig af materialet!

Spraymal dine blomster for en farverig og holdbar buket

I disse tider, hvor tørrede og også indfarvede blomster er særligt hotte, er spraymalingen din bedste ven!

Den bedste strategi er at tage udgangspunkt i allerede tørrede blomster, der ikke tager skade af malingen og bliver slatne.

Vælg fx nogle af de populære græsser og mindre porøse blomster. Brudeslør egner sig også godt, og det samme gør asparagus i frisk form, som er gode at blande med andre blomster i store volumiøse buketter. Tøv heller ikke med at give et blad fra din yndlingspotteplante en tur og brug det i en buket.

SÅDAN GØR DU Læg bladet/blomsten på nogle udbredte aviser eller anden afdækning udendørs og spray forsigtigt. Giv hellere flere gange i stedet for ét tykt lag, der risikere at løbe. Lad det ligge og tørre, inden du rør ved det og vær nænsom, når du gør, så farven ikke får ridser.

Giv dine møbler en ombre-makeover med spraymaling

Hvis du vil opdatere et møbel er det som nævnt oplagt at gøre med maling, men vælger du spraydåsen fremfor penslen giver det flere muligheder for at lege med udtrykket. Fx kan du skabe den fineste ombre-effekt eller du kan klæbe mønstre i papir, som du klæber på møblet, inden du maler. Herefter fjerner du papiret igen og har nu et møbel med et helt unikt og personligt mønster. Det kan være alt fra abstrakte former til hjerter eller blade.

Pep din lampe og skærmen op med spraymaling

Både lampeskærme og lampefoden kan piftes op med spraymaling. Det gælder både for lamper af metal, plastik og glas og skærme også af papir.

Forvandl dine loppefund i glas og keramik

Saml en klase af vaser i både glas og keramik og giv dem en homogen overhaling med spraydåsen. Det kan se ret gennemført ud og du kan udføre projektet for en slik, hvis du finder vaser og stager på loppemarked, hvor du kun behøver at bekymre dig om formen.

Det er også en oplagt idé til de ting, du er blevet træt af at se på derhjemme, men hvis funktion ikke er ligegyldig.

Forvandl legetøj til lækkert interiør med spraymaling

Er der børn på matriklen, så kender du sikkert alt til rotationen i legetøjssortimentet og hvor hurtigt det kan gå, før noget er blevet forældet.

I stedet for at smide fx figurer og dukker ud kan du bruge dem på ny på børneværelset, hvis du spraymaler dem i samme farve. Fx som lampefod (se, hvordan du laver en lampe af børnenes legetøj her) eller som greb på en kommode eller som knager til tasker og tøj.

Giv en lænestol læderlook med spraymaling

Her er det på sin plads at begynde med en disclaimer! For der kommer selvfølgelig ikke læder ud af en spraydåse, men køber du den slags møbelmaling, der er lavet til at male polstringen på en stol, kan du forvandle trist stof til det, der ligner smørblød læder.

Lad rammerne være stjernen på væggen

Der er gået trend i den, når det kommer til kulørte rammer! Og i stedet for at betale en formue for de skræddersyede af slagsen, kan du med en dåse spraymaling fremstille nogle kulørte lækkerier til dine favoritmotiver i en fart og for en slik.

SÅDAN GØR DU Slib overfladen let, hvis du har med træ at gøre. Sørg for at afdække de steder på rammerne, du ikke vil have malet med maletape, og spraymal dem. Der er mulighed for at lave fine mønstre og lege med farverne.

Skab personlig opbevaring med en byggemarkedsreol og spraymaling

Mangler du opbevaringsplads og lidt blikfang er en tur i byggemarkedet eller Ikea oplagt! Her finder du nemlig forskellige varianter af metal- og stålreoler, som kan klare en del gods. Når du samtidig giver dem en opdatering med en cool farve, så kan du være heldig, at kreere dit nye favoritmøbel.

Som altid er tålmodighed og teknik vejen frem. Mal altid udendørs og sørg for at holde en nogenlunde konstant afstand til reolen. I stedet for at male på det samme sted flere gange, så hold tempoet og fremdriften og fang i stedet helligdagene, når du maler anden omgang.