Giv dit gamle køkken nyt liv: Sådan maler du det med stor succes

Drømmer du om et nyt køkken? I stedet for at købe nyt, kan du overveje at male det gamle i en flot farve. En ny farve kan nemlig have stor effekt - og er langt mere budgetvenlig. Vi har samlet en guide, der sikrer, at du kommer i mål med et flot resultat.

Hjemmelavet køkken i grøn
Mathilde Samuelsen

Kribler det i fingrene for at forny dit køkken? Det er helt sikkert en følelse, langt de fleste bliver ramt af i ny og næ.

Desværre kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis hele køkkenet skal udskiftes.

Men faktisk ér det muligt at få et "nyt" køkken uden at skulle tømme hele opsparingen.

Du kan nemlig komme langt ved at male alle låger og skuffer i lige den farve, du drømmer om.

Fronternes store flader tager en stor del af opmærksomheden i rummet - og det kan derfor have stor effekt på køkkenets samlede udtryk, hvis fronterne på dit gamle køkken blot får en ny farve.

TIP Maling er også en genial løsning, hvis du er på jagt efter et helt nyt køkken, men ikke kan finde et i den farve, du går og drømmer om - eller hvis køkkenet i drømmefarven bare er lidt over budget. Så kan du nemlig sagtens købe et billigere køkken og selv male fronterne.

Vi har samlet en guide til, hvordan du kommer bedst i mål med at male dit gamle (eller nye) køkken herunder. God arbejdslyst - og HURRA for budgetvenlige makeovers!

LÆS OGSÅ 6 firmaer, der laver de flotteste fronter til dit Ikea-køkken.

Mal ikea køkken

I stedet for at se det gamle Ikea-køkken som en ulempe, har Stephanie Bengtsson vendt det til en fordel og ser det som en mulighed for ofte at male det i en ny farve og dermed forny udtrykket i køkkenet. Her er det malet i 'Atlantik 3A' fra Røverkøb.

Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Mal selv Ikea køkken

Da Maria og Morten skulle have nyt køkken, købte de elementerne i Ikea og malede selv fronterne. Her er de malet i farven 'Hvit Te' fra Jotun.

Foto: Anitta Behrendt // Styling: Julie Løwenstein

Køkken med grønne fronter

Først malede Mathilde Samuelsen - der står bag Instagram-profilen af samme navn - sine køkkenfronter grå. Og da hun fem år efter trængte til forandring, valgte hun igen at male dem. Denne gang i den flotteste grøn.

@mathildesamuelsen

Malet køkken med blå fronter

Oprindeligt var Sarah Zahles køkkenfronter hvide. Men da hun trængte til fornyelse, valgte hun at skifte grebene og male fronterne blå i stedet for at skifte hele køkkenet ud. På den måde fik hun følelsen af et nyt køkken for kun 1.600 kr.

Sarah Zahle

Guide: Sådan maler du dine køkkenfronter - med garanti for et flot resultat

Indrømmet: projektet er ikke overstået på en eftermiddag... Til gengæld sparer du en maaasse penge på at fornye dit køkken med maling i stedet for en udskiftning. Så slå tålmodighedskappen ud og følg alle trin. Så får du det bedste resultat.

HUSK Hvis du gerne vil have, at soklen får samme farve som fronterne, så skal hele processen selvfølgelig også udføres derpå.

Det skal du bruge

 • Boremaskine
 • Sandpapir korn 180. Pssst... Har du en elektrisk slibemaskine, er det langt hurtigere end håndkraft.
 • Støvsuger
 • Grundrens
 • Fnugfri klud
 • Hæftegrunder. Her er det vigtigt at finde en af høj kvalitet. Det kan fx være fra Jotun.
 • Træmaling efter eget farvevalg. Her er det igen vigtigt at finde en af høj kvalitet, så det bliver mest muligt hårdfør over for slid.
 • Lakrulle og/eller pensel

Sådan gør du

 1. Start med at afmontere fronterne og læg dem på en plan flade.
 2. Fjern nu alle greb. Skal grebene skiftes til nye, så skal de gamle huller spartles, hvis grebene ikke har helt samme mål.
 3. Slib derefter fladerne alle de steder, de skal males, så malingen hæfter bedre. Hvis der er folie på lågerne, skal du sørge for ikke at slibe gennem folien - lågerne skal blot 'matteres'. Sørg samtidig for, at eventuelle spartlede huller slibes glatte, så de flugter med resten af fladen.
 4. Når fladerne er slebet færdige, skal de støvsuges grundigt for slibestøv.
 5. Vask nu lågerne med grundrens. Vask dem derefter med vand, og tør dem af med en blød, fnugfri klud. Lad dem gerne tørre i 24 timer timer, så du er sikker på, at de er helt tørre, inden du fortsætter processen.
 6. Når lågerne er helt tørre, kan du lægge dem på et par bøger hver i sær, så der kommer et par centimeters luft mellem lågerne og underlaget og malingen ikke klæber til underlaget.
 7. Påfør hæftegrunderen med en lakrulle og lad tørre. Rådfør dig med farvehandleren, så du ved, om du skal grunde én eller to gange. Skal du grunde to gange, bør du lade grunderen tørre i 24 timer mellem lagene.
 8. Mal derefter lågerne med første lag maling. Du kan enten vælge at male lågerne med en lakrulle eller med en pensel, alt efter det ønskede udtryk. Har du fronter, der ikke har en helt plan flade, er det nemmest at bruge en pensel. Sørg for at påføre et jævnt lag maling, der ikke er for tykt.
 9. Fronterne skal have 2-3 lag maling og tørre helt (gerne 24 timer) mellem hvert lag. Inden du giver dem sidste lag, skal du slibe alle fladerne igen, så eventuelle ujævnheder og snavs forsvinder. Husk igen at støvsuge alt slibestøvet væk, inden du giver fronterne sidste lag maling.
 10. Når malingen efter cirka 24 timer er helt tør (det kan variere fra maling til maling), kan du afslutningsvis sætte greb på. Bor eventuelt nye huller til de nye greb.
 11. Monter nu fronterne på køkkenelementerne igen - og voila! Nu har du et (næsten) helt nyt køkken.

OBS Vær opmærksom på, at der kan gå helt op til to uger, før malingen er helt gennemhærdet. Det er derfor godt at være lidt påpasselig med ikke at få lavet hakker og andet i lågerne i den periode. Dog kan den præcise tørretid variere fra brand til brand, og det er derfor en god idé at dobbelttjekke på den maling, du har købt.