Søjlebord: Sådan laver du det populære runde spisebord

Et af tidens største spisebordstrends er det runde søjlebord. Men vidste du, at du faktisk kan lave det selv – og endda på budget? Thomas og Nadja kastede sig ud i det, og resultatet er så flot.

DIY rundt spisebord
© @bygoghyg

Det runde søjlebord er blevet et populært valg i spisestuen, og det forstår vi godt. Den runde bordplade og den solide søjle skaber nemlig et smukt og stilet udtryk.

Der findes flere forskellige typer og designs, du kan købe. Men kan man lave sin egen udgave af spisebordet? Ja, det er faktisk også muligt at lave det smukke søjlebord selv – og så endda til en overkommelig pris.

Måske du allerede er stødt på Thomas og Nadja, parret fra Århus, som er i gang med det helt store renoveringsprojekt af en gammel murermestervilla fra 1947. De medvirker lige nu i programmet "Vores første hus" på DR1, og viser desuden hele deres renoveringsprojekt frem på Instagramprofilen @bygoghyg. Her kan du blandt andet få et kig på deres smukke nye DIY-bord.

LÆS OGSÅ Sådan laver du dit eget spisebord med sildeben

Fra drøm til DIY-søjlebord

Thomas og Nadja havde set søjlebordene fylde deres Instagram-feed, og ønskede sig et til deres nyrenoverede underetage, hvor de har lavet en mini-lejlighed, som de på længere sigt vil leje ud.

De ville rigtig gerne have et bord, der var skræddersyet, så det passede perfekt til lige netop deres rum, og da Thomas er tømrer, var det helt oplagt for dem, at kaste sig ud i projektet selv.

Vi har taget en snak med parret om, hvordan du griber det an, hvis du vil gøre dem kunsten efter og kaste dig ud i dit eget bug selv bord. Heldigvis behøver du ikke være tømrer for at kaste dig ud i at lave dette seje DIY-søjlebord.

Er du klar på at kaste dig ud i flere DIYs? Se vores liste over brugervenlige guides til byg selv møbler, som kan pynte i dit hjem.

PSSST Vil du hellere købe dig til et bord, finder du her de 21 fedeste runde spiseborde

Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

Når du laver dit bord selv, kan du sætte dit eget personlige præg på det, og bestemme hvilken farve og størrelse, der passer til dit hjem – og så er det en mere budgetvenlig mulighed, hvis du gerne vil prøve trenden af, hjemme hos dig selv.

Hos @bygoghyg havde de mange materialerester, som de valgte at bruge til bordet, men du kan vælge lige præcis de materialer, du har lyst til – og har du nogle rester af træ eller andet liggende, kan du måske bruge det til dit projekt.

Det skal du bruge til et DIY spisebord

Listen her er baseret på de ting, Thomas og Nadja brugte til deres byg selv bord, men de kan sagtens varieres, hvis du fx ønsker at lave bordpladen af et andet materiale.

Værktøj

 • Boremaskine
 • Stiksav
 • Hammer - eller endnu bedre en sømpistol, hvis du har
 • Kapsav eller håndsav
 • Sandpapir
 • Stemmejern
 • Tommestok
 • Overfræser og fræsejern til at skære cirkler og runde hjørner (kan lejes i et byggemarked) - eller stiksav

Materialer

 • 1 massiv træplade fx i krydsfinér eller MDF*, 120 cm x 240 cm x 30 mm - (498 kr.)
 • Patentbånd - (24 kr.)
 • 5 almindelige lægter på 80 cm - (40 kr.)
 • 40 lister (lameller) på l 80 cm, b 1 cm x h 2 cm - (320 kr.)
 • 4 flade beslag - (168 kr.)
 • Spartelmasse - (60 kr.)
 • Stof til beklædning - (120 kr.)
 • Træmaling - (150 kr.)
 • Grunder - (150 kr.)
 • Gulvlak (mat) - (140 kr.)
 • Sort sæk - (10 kr.)
 • Fryseposer - (10 kr.)
 • Sand - (50 kr.)
 • Skruer - (90 kr.)
 • Dykker eller almindelige søm - (30 kr.)

*Det kan være svært at finde en krydsfinérplade med en tykkelse på 30 mm. Kan du ikke finde den rette tykkelse, kan du evt. lime to tyndere plader sammen med stærk trælim. Parrets var en rest af en bordplade.

Bolig Magasinets prisoverslag ved køb af alle materialer fra bunden 1.860 kr.

Sådan laver du dit eget DIY søjlebord

TRIN 1 Lav den runde bordplade

 1. Start med at bestemme diameteren på din bordplade, som herefter skal skæres ud. Thomas og Nadja valgte en bordplade i tyk krydsfinér med en diameter på 1 meter.
 2. Marker centrum af bordpladen med blyant på begge sider af pladen.
 3. Monter et stykke træ på midten af bordpladen med en skrue, du ikke skruer helt i, så pinden kan rotere og fungere som en slags passer.
 4. I den anden ende af pinden fastgør du overfræseren. Sådan får du en præcis cirkel og en skarp finish på bordpladens kant.

OBS Hvis ikke du kan få fat i en overfræser, kan du sagtens nøjes med at skære pladen ud med en stiksav. Monter evt. et cirkelanslag på stiksaven, så du er sikker på, at cirklen bliver så præcis som mulig. Det kræver dog en del mere slibearbejde for at få kanten skarp og lækker efterfølgende.

Rundt søjlebord DIY

TRIN 2 Lav søjlens skelet

 1. På samme måde som med bordpladen skal du nu skære tre cirkler ud, der skal udgøre stellet. Disse er også lavet i krydsfinér og skåret i 30 cm, 35 cm og 40 cm i diameter, for at give bordets stel en kegleformet hældning.
 2. De to cirkler på 30 og 35 cm skal begge skæres med et hul i midten, så der er plads til at montere lægter på indvendig side og efterfølgende sænke sandsække ned i stellet for at stabilisere det – mere om det senere. Disse huller kan nemt skæres ud med en stiksav, da indercirklerne ikke kan ses og derfor ikke behøver at være helt præcise.

TIP Hvis du ikke vil have et kegleformet stel, kan du sagtens lave det lige i stedet. Det gør du ved at skære alle cirklerne ud i samme diameter.

Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 3 Saml søjlefoden

Når de tre cirkler er klar, skal de sættes sammen ved hjælp af de fire lægter.

Cirklen på 40 cm skal udgøre bunden, cirklen på 35 cm skal udgøre midten, og cirklen på 30 cm skal udgøre toppen.

Beslut dig for hvor højt dit bord skal være. Thomas og Nadja valgte en standard højde på 74 cm, og da deres bordplade havde en tykkelse på 4 cm, skulle foden være 70 cm.

 1. Skær lægterne til i længden.
 2. Marker på lægterne, hvor cirklerne skal monteres. Der hvor den midterste cirkel (den på 35 cm) skal monteres, saver du ud og bruger stemmejernet til at udhule og gøre plads til cirklen (se billede nedenfor). Det samme gøres på toppen af lægterne.
 3. Nu samler du stellet med skruerne på undersiden af bundpladen, på indersiden af lægterne mod midterpladen og på toppen af den øverste plade.
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 4 Stiv søjlebordbenet af

 1. Stiv stellet af ved at indsætte et stykke patentbånd på skrå på indersiden.
 2. For at stabilisere mest muligt, kan du også montere pinde vandret under midtercirklen mellem de lodrette lægter.
 3. Kom herefter en stor sæk ned i midten af stellet, så den er klar til sandsække.
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 5 Beklæd søjlen

Nu skal stellet betrækkes. Thomas og Nadja har brugt vindfolie, men et ganske almindeligt stykke bomuldslærred eller møbelstof er også helt fint.

 1. Beklæd søjlen med stoffet så stramt som muligt ved hjælp af en hæftepistol. Sørg for, at det sidder så tæt som muligt, så fastgørelsen af lameller bliver nemmere, men lad forsat toppen være åben, så der kan komme sandsække ned i stellet.
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 6 Klargør lamellerne til søjlefoden

Nu skal du snart beklæde dit stel med lameller.

 1. Skær listerne til, så de er lidt mere end 70 cm - de bliver skåret til til slut.
 2. Når alle lister er skåret, kan du give dem lidt ekstra kærlighed ved at slibe dem med sandpapir og evt. lave en lille afrunding med overfræseren på de hjørner, der skal vende ud på stellet.
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 7 Grund og mal lamellerne

Når lamellerne er klar, skal de grundes.

 • Giv lamellerne spærregrunder på ydersiden og lidt ind over bagsiden. Lad det tørre.
 • Herefter kan du male dem med træmaling i lige netop den farve, du synes. Giv dem to lag.

TIP Du kan også vælge at købe egetræslameller og lade dem stå rå.

Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 8 Klargør bordpladen til DIY søjlebordet

Mens du venter på, at lamellerne tørrer, gør du din bordplade klar. Afhængigt af, hvilket materiale du har valgt til din bordplade, skal du måske ikke gøre mere ved den. Ellers kan du gøre som Thomas og Nadja og male den.

 1. Grund bordpladen og lad det tørre.
 2. Mal med den valgte træmaling i to eller tre lag, så den dækker nok.
 3. Efter malingen giver du bordpladen to lag mat gulvlak for at gøre overfladen slidstærk.

TIP Nadja anbefaler en mat gulvlak, som ikke kan ses. Er du mere til det skindende look, kan du vælge en blank.

Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 9 Montering af lamellerne på søjlen

Nu skal lamellerne monteres på stellet. 1. Monter listerne i toppen med søm med en afstand på ca. 3 mm. Når du har alle listerne på plads rundt omkring søjlens øverste del kan du montere dem nederst og til slut i midten. På den måde er det nemmere at lave om, hvis noget går galt med afstandene.

 1. I bunden skal listerne have en afstand på ca 12 mm.

TIP Har du valgt at lave et bord med andre mål, kan det være en god idé at begynde med at montere fire lister med samme placering som 3, 6, 9 og 12 på en urskive. Nu er cirklen inddelt i fire lige store dele. Monter et passende antal lister mellem to af de førstmonterede lister, som du synes det er pænest. Gentag herefter på de tre resterende tomme afstande mellem de førstmonterede lister. Nu har du et pænt og jævnt udtryk.

TIP For at undgå at lamellerne flækker, kan det være en god ide at bore små huller med et tyndt bor, inden de sømmes fast.

Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 10 Sidste finish på lamellerne

Når lamellerne er sømmet på, skal du spartle hullerne.

 1. Lad spartelmassen tørre og slib lige så forsigtigt, så du er klar til at pletmale den hvide spartelmasse.
 2. Sav toppen af listerne af, så de nu flugter med inderste træring på stellet.
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 11 Monter beslag og fyld soklen

 1. Fyld fryseposer med sand, bind en knude og sænk dem ned i stellet - gerne der, hvor det skal stå - det bliver tungt!
 2. Monter nu de fire beslag på toppen at stellet. Her skal bordpladen sættes fast.
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

TRIN 12 Monter bordpladen og færdiggør dit DIY spisebord

Sidste step er selvfølgelig bordpladen, som skal monteres med skruer på de fire beslag.

Voila – ét styks helt nyt spisebord er klar!

Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg
Rundt søjlebord DIY
© @bygoghyg

Følg Thomas og Nadja på @bygoghyg og se deres vilde kælderrenovering i "Vores første hus" på DR1 eller DRTV.