Den ultimative guide til byg selv møbler og DIYs til dit hjem: se de mange muligheder

Indbygget reol? Radiatorskjuler? Eller måske et søjlebord? Har du skruet hænderne nogenlunde rigtigt på, kan du bygge mange af dine møbler til hjemmet selv. Vi har lave den ultimative guide, hvor du finder de mange muligheder for at bygge dine egne møbler.

Byg selv møbler
© Styling: Mette Kirstine Brinch, Foto: P. Wessel / Foto: Pernille Folcarelli, Styling: Sidsel Zachariassen

Kender du det, når du inde i hovedet har skabt det helt perfekte møbel, som både passer i målene og til det æstetiske udtryk i dit hjem?

Og problemet bare er, at dét perfekte møbel ikke findes i nogen butikker. Og det er for dyrt at få lavet.

Løsningen er et byg selv møbel!

Med ganske få remedier og håndværksmæssige færdigheder kan du gøre mange af dine indretningsdrømme til virkelighed og bygge dine møbler selv, så de bliver lige, som du drømmer om.

Vi har lavet den ultimative liste med brugervenlige guides til forskellige byg selv møbler - og den indeholder alt fra spiseborde til høje paneler og radiatorskjulere. Måske du bliver inspireret til at kaste dig over et eller flere af dem?

Lad dig inspirere herunder eller gå direkte til det, du søger:

Byg selv søjlebord
© @bygoghyg

Byg selv borde

Spisebord

Et spisebord er ikke bare et spisebord.

Du skal finde et, der passer både i højden, længden, bredden, materialet og endda formen med det, du drømmer om.

Men med et byg selv spisebord kan du lave det lige, som du vil have det - og så slipper du for at bruge timevis på at lede i butik efter butik. Byg spisebordet fra bunden af, eller giv dit gamle spisebord nyt liv.

Gør fx dit gamle spisebord mere praktisk med en hjemmelavet, slidstærk og holdbar linoleumsbordplade eller kast dig over at lave dit eget plankebord eller en DIY-udgave af det smukke sildebensbord. Drømmer du i stedet mere om et rundt bord, kan du fx kaste dig ud i selv at bygge det populære søjlebord.

Sengebord

Selvom sengebordet fysisk ikke fylder meget i rummet, så har det alligevel en stor betydning. Sengebordet skal nemlig rumme alt fra briller og bøger til vækkeur og diverse opladere.

Er du frisk på at kaste dig ud i selv at bygge et sengebord, så findes der flere forskellige udgaver; svævende, stående eller væghængte sengeborde.

Lige meget, hvilken udgave af DIY-sengebordet, du foretrækker, så er sengebordet et af de gør det selv-projekter, hvor du kan komme langt med meget få remedier. Oftest kan du nemlig nøjes med stable eller sammensætte få forskellige ting - som, med så mange andre gør det selv-projekter, kan findes i IKEA eller det nærmeste byggemarked til næsten ingen penge.

Byg selv møbler
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrend

Byg selv reol

Den indbyggede reol, som går fra væg til væg og fra gulv til loft, har for alvor indtaget vores hjem. Men den indbyggede reol kan være ret omkostningsfuld, hvis du vil købe dig til den, da den ofte skal speciallaves efter dine mål.

Men har du skruet hænderne rigtigt på og holder du tungen lige i munden, så kan du komme langt med meget færre penge, ved at bygge din indbyggede reol selv.

LÆS OGSÅ Sådan laver du en smuk indbygget reol af Ikea-reoler

Byg selv møbler

Byg selv sengegavl

Få følelsen af eksklusivitet og hotelstemning i dit eget hjem med en hjemmebygget sengegavl.

Selvom sengegavlen er hjemmebygget, kan du sagtens gøre den blød og lækker, så det bliver rarere, når du fx sidder i sengen og læser en bog. Du kan nemlig bygge din sengegavl i mange forskellige materialer.

Drømmer du i stedet bare om at få den visuelle effekt, som en sengegavl kan give, så kan du komme langt med bare maling eller en træplade.

Byg selv radiatorskjuler
© Foto: Pernille Folcarelli, Styling: Sidsel Zachariassen

Byg selv skjulere

Der er flere ting i hjemmet, som æstetisk ikke er det smukkeste, men som vi desværre heller ikke kan undvære at have. Men med lidt gør det selv-færdigheder kan du ofte få gemt disse ting af vejen, og samtidig forvandle dem til dekorative og nyttige elementer i hjemmet.

Byg selv en elskjuler og kamouflér din ellers lidt grimme elmåler, eller gør din radiator nyttig med en hjemmebygget radiatorskjuler.

Byg selv møbler
© Styling: Mette Kirstine Brinch, Foto: P. Wessel

Byg selv høje paneler

Er du ikke så heldigt, at dit hjem i forvejen er udstyret med de herskabelige høje paneler, så kan du faktisk sagtens lave dem selv, og dermed slippe for at betale i dyre domme for at få nogle professionelle til at lave dem for dig.

Laver du dine høje paneler selv, skal du nemlig kun bruge meget få materialer, så det kan gøres for meget få penge - og det er faktisk langt nemmere, end det lyder.

Lav selv møbler
© Thomas Dahl

Byg selv daybed

Mangler du en daybed til gangen, gæsteværelset eller måske kontoret? I stedet for at købe en daybed i en butik, kan du nemt bygge en fin daybed selv.

Med en byg selv daybed kan du både spare en stor sum penge og selv bestemme, hvor stor den skal være, så den hjemmebyggede daybed kommer til at passe ind i lige netop dét rum, hvor du mangler den.

DIY møbler
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Byg selv bænk

Du kan bruge bænken flere forskellige steder i dit hjem; fx for enden af sengen eller i entréen, til når du skal have sko på.

Bænken kan fås i blandt andet læder, polstring og diverse flet, og har du mod på det, kan du med fordel kaste dig ud i at bygge din egen bænk, så du får lige den, du drømmer om.

Og det bedste er, at en hjemmebygget bænk er et overkommeligt DIY-projekt, som ikke kræver meget mere end en skrumaskine og en sav.

Byg selv sættekasse
© Christina Blom Monberg

Byg selv sættekasse/kophylde

Keramik er hottere end nogensinde før, og er du en af dem, som efterhånden har fået lavet en betragtelig kopsamling fyldt med diverse smukke kopper, så er der ingen grund til at gemme dem væk bag lukkede låger.

Byg i stedet en sættekasse, hvor kopperne kan få lov til at stå fremme og pynte, selv når de ikke er i brug.

En byg selv sættekasse kræver hverken den helt store håndværker-viden eller andet værktøj end en boremaskine - så kan de fleste kan være med på denne DIY.

Byg selv New Yorker væg
© Rasmus Malling

Byg selv New Yorker-væg/dør

Drømmer du om at opdele et af rummene i dit hjem, uden at skulle sætte en hel væg op, så er den populære New Yorker-væg den oplagte løsning.

Det lyder måske som en dyr løsning, men det behøver det ikke være - du kan sagtens bygge New Yorker-væggen selv.

Byg selv New Yorker-væggen fungerer især godt, hvis du bor til leje, da den nemt kan fjernes igen.

Forny dit køkken
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Forny dit køkken

Fornyelse af køkkenet kan være en stor udgift, hvis hele køkkenet skal skiftes. Men hvis køkkenet ikke fejler noget, så kan du opnå en stor fornyelse ved bare at ændre dele af dit gamle køkken. Små ændringer kan nemlig have stor betydning for det samlede udtryk i køkkenet.

Greb, køkkenlåger eller belysning. Ønsker du at gøre det selv og forny dit køkken, så er mulighederne mange.