Hæklede karklude - for miljøets og din egen skyld

Flere og flere dropper engangskarklude og den skadelige mikroplast i dem. I stedet er hækling af karklude blevet lidt af en folkebevægelse. Her er 10 nemme mønstre til dine næste karklude.

Hæklede karklude - 10 mønstre, der gavner miljøet
© Getty Images

Hæklede karklude - for miljøets skyld

Hækling er hipt. Det har de fleste opdaget. Men hækling er på det sidste også blevet meget mere end det. Det er også blevet en mission. Forskningen har de sidste par år rettet opmærksomheden mod engangskarkludenens skadelige indvirkning på miljøet. Brugen af kludene og de kasserede klude risikerer nemlig at frigøre små plastrester, som kan ende i naturen og miljøet, hvor de stort set er unedbrydelige.

Godgørende hæklede karklude

Det har blandt andet nørklergruppen Donation25 på Facebook taget konsekvensen af. Her kan man købe hæklede karklude til en overkommelig pris (30 - 55 kroner).

Det er forskellige private nørklere, der sælger deres håndarbejde uden personlig profit. Hækleren vælger selv et godgørende formål eller en almennyttig organisation, som pengene for de hæklede karklude skal sendes til. Det kan for eksempel være Sclerosefonden eller Rigshospitalets børneafdeling. Så gevinsten er dobbelt: både miljøet og den valgte organisation får gavn af de hyggelige hæklestunder.

Den hæklede folkebevægelse

Vil du være med i folkebevægelsen for flere hæklede karklude, så er her et stort Pinterest-galleri med mønstre på 10 forskellige hæklede karklude. Bare klik på billederne af de hæklede karklude, så vil du blive ledt videre til en nærmere omtale af de forskellige karklude og i de fleste tilfælde også til mønstret.

Funktion og endda målene på de fleste af karkludene er stort set det samme, mønstrene er blot lidt forskellige. Her kan du helt sikkert finde et mønster, der kan inspirere og udfordre dig, så du også kan melde dig under de hæklede faner.

Vifteformet mønster

Stjerneformet mønster

En hæklet vaffel

Boblehæklet karklud

Crunchstitch

Hæklet handskeklud

Hæklet gulvkarklud

Flere hækleopskrifter