Her er det miljøvenlige alternativ til storsynderne staniol og film
Det er så nemt at gribe efter rullen med skinnende staniol, når madresterne skal en tur i køleskabet. Men der findes et lige så godt og endda genanvendeligt alternativ. Og du kan lave det selv!
En af de store syndere når det kommer til belastning af miljøet er at finde i køkkenet. Når der skal pakkes mad ind, bliver det nemlig ofte gjort i engangsemballage som husholdningsfilm og staniol, og disse typer indpakning er meget svære at nedbryde.
Derfor bør du droppe dem - hellere før end senere - og i stedet vælge et mere miljøvenligt og bæredygtigt alternativ – genanvendeligt madindpakning af bivoks.
Hvad er bivoks, og hvorfor er det så godt?
Bivoks er, som det fremgår af ordet, voks der bliver produceret af bier. Det er derfor et naturligt materiale og bruges allerede i hudplejeprodukter og til stearinlys.
Derudover kan bivoks også bruges til at lave såkaldt bivokspapir, som egentlig består af stof, der dækkes af den smeltet voks og som herefter kan bruges som formbart låg på skåle eller omkring en sandwich. Voksen bliver blød og formbar ved varmen fra dine hænder og kan derfor slutte nogenlunde tæt.
Bivokspapir kan både købes og laves selv, og vi giver dig inspiration til begge løsninger her.
Madpapir med bivoks, fra Wrappy til 119 kr. - kan købes her
Fordele ved at bruge bivokspapir
Bivoks wraps er bæredygtige og langtidsholdbare. De kan bruges igen og igen, da de kan rengøres med koldt vand og neutralt vaskemiddel. Hvis du laver dem selv, kan de desuden fornys igen, når det første lag bivoks er ved at være væk.
Bivoks wraps er lavet af stykker af bomuld. Har du derfor en bomulds t-shirt du alligevel ikke bruger, kan denne klippes til formålet. På den måde er du også med til at undgå spild! Desuden er bomuld en naturlig fiber og er derfor bionedbrydeligt.
Bivoks wraps er lavet af naturlige materialer, og er derfor ikke sundhedsskadelige. Dog bør du ikke bruge indpakningen til råt fisk og kød, da de kun kan vaskes i koldt vand, og derved ikke kan slå bakterier herfra ihjel.
Bivoks er med til at holde indpakningen lufttæt og beskytter derfor maden mod fugt, så den kan holdes frisk. Samtidig er jojobaolien antibakteriel.
Bivoks wraps kan bruges op til et år, alt efter hvor godt man passer på dem.
Har du ikke mod på selv at kaste dig ud i, at lave dem kan du bl.a. købe dem her, her, her og her.
Madpapir med bivoks, fra Wrappy til 119 kr. - kan købes her
Sæt med 3 stk. runde stykker bivokspapir, dia 12 cm, fra Økofamilien til 139 kr. - kan købes her
Hvordan laver man bivokspapir?
Du kan også vælge at lave det selv. Det er faktisk ikke særlig svært, og så kan du selv vælge stof.
Første gang du skal lave bivokspapir, skal du formentlig bruge nogle ting, du ikke lige har. Derfor vil du ikke spare mange penge på at lave det selv, hvis du kun vil lave ét enkelt. Men vil du lave en lille stak giver det god mening.
Det skal du bruge til at lave bivokspapir
Sådan laver du bivokspapir selv
Der findes flere forskellige metoder du kan bruge, når du skal lave dit papir, men denne er hurtig at gå til, og kræver ikke så meget udstyr.
- Opvarm din ovn til ca. 100 grader
- Riv din bivoks-blok i små stykker
- Placer dit stofstykke på bagepapiret
- Drys bivoks, harpiks og olie over stoffet – ikke for meget, bare så der er lidt over det hele.
- Kom pladen ind i oven og lad det smelte i max 5 minutters tid. Hold øje med det – ingredienserne skal bare lige smelte.
- Tag pladen ud af ovnen og brug din pensel til at fordele den smeltede voks over hele stoffet.
- Hæng dit vokspapir til tørre
- Når det er tørt og afkølet, er det klar til brug!
Du kan også lave dine bivoks wraps mellem to stykker bagepapir og et strygejern, som vist nedenfor.
TIP bivokspapir kan også laves i en vegansk udgave, hvor bivoks er udskiftet med candelilla voks. De kan købes her.
Sådan rengør og vedligeholder du dit bivokspapir
Rengør papiret med koldt vand og sæbe og lad det derefter lufttørre. OBS Varmt vand får voksen til at smelte og ødelægger det. Når det er helt tørt, kan du lægge det tilbage i skuffen evt. rullet sammen, så du undgår folder. Men det er ikke så vigtigt.
Brug ikke papiret til råt kød, ananas og frisk fisk,
Brug det gerne som låg på skåle, til at pakke frugt og grønt, pålæg og brød ind eller i stedet for viskestykket, når dejen skal hæve.
Vedligehold det ved at give det en tur i ovnen på laveste grad i to til tre minutter, når du synes, det begynder at se lidt brugt ud - ca. én gang om måneden, hvis du bruger det dagligt.
Det holder ca. et års tid, hvis du løbende giver det en genopfriskning i din ovn.