To Nybyggerne-par fik samme originale idé til soveværelset: Sådan laver du selv en spejlseng

Så du med, da to ud af fire par byggede en ikke set før spejlseng? Få forklaringen, reaktionen og ikke mindst guiden til at lave din egen spejlseng.

Nybyggerne 2022
© Trine Ladekarl / Frederikke Stolbjerg

Da første afsnit af ‘Nybyggerne’ rullede over skærmen, startede de fire par, som altid, ud med at forvandle de rå vægge til drømme soveværelser og det bød på en væsentlig overraskelse.

To ud af fire par valgte nemlig at lave en seng af spejle, og straks vi havde set afsnittet til ende, røg vi en tur på google for at blive klogere på idéen: spejlsenge...!

Men vi fandt intet...

En sofa designet af Anne Boysen med et stel af spejl i programmet 'Danmarks Næste Klassiker 2020' på DR kommer tæt på, bevares.

Men dog ikke en eneste sengeramme med spejle som dem, der er TO af i første afsnit.

Så vi besluttede at gå til kilden og blive klogere på den markante seng.

LÆS OGSÅ Nybyggerne 2022: Sådan bor Frederikke og Anders fra grønt hus til dagligt

Hvordan opstod idéen til en spejlseng?

Frederikke, grønt hus: – Idéen kom egentlig fra et sofabord, vi har i vores nuværende stue. Så tak til Kristina Dam Studio for inspiration, siger Frederikke, der er den ene halvdel af grønt hus.

Meget tyder på at kimen til sengen i rødt hus også blev lagt i mødet med et særligt reflekterende sofabord:

Trine, rødt hus: – Jeg har set nogle firkantede kube-borde, der var lavet af spejle, og jeg synes, at effekten giver et elegant udtryk, samtidig med at det tiltrækker blikket. Så har vi bare konverteret ideen til at være en sengeramme, siger Trine Ladekarl.

Hvordan reagerede I så, da I fandt ud af, at jeres nabo havde fået nøjagtigt samme idé?

Trine: – Vi begyndte bare at grine. Jeg mener, hvad er chancen? Det er da så komisk, at vi har troet, at vi hver især bare havde fundet på en helt unik og genial ide, og så har naboerne tænkt præcis det samme, fortæller hun og bliver suppleret af grønt hus:

Frederikke: – Hvor vildt er det ikke lige, at to par finder på at lave det samme? Især når det er en løsning, som man nok ikke finder i særlig mange hjem.

Nybyggerne spejlseng

Grønt hus' spejlseng står på gulvet og er lavet af almindelige spejle med en lille MDF-kant langs madrassen, som giver den et mere blødt finish, der ikke føles skarpt, når man stiger ud eller går i seng.

© Frederikke Stolbjerg
Nybyggerne spejlseng

Rødt hus' spejlseng har et svævende udtryk med lys under. Effekten er opnået ved at sætte nogle ben et stykke inde under sengen. Her er der brugt akrylplast med spejleffekt og guldtoning til at opnå spejleffekten.

© Trine Ladekarl

Én ide - forskellige mål

Begrundelserne for valget af en spejlramme til deres senge kommer til gengæld forskellige steder fra.

Frederikke: - Vi valgte at lave en spejlseng, fordi vi er ret fascinerede af den effekt spejle kan tilføre rum, ved visuelt at forstørre gulvarealet. Ved at beklæde sengens sider med spejle, håbede vi på at kunne skabe et let udtryk. Soveværelset var ikke det største, og da vi samtidigt også gerne ville have et afgrænset område til tøj, blev området til sengen jo endnu mindre.

I rødt hus var der et ønske om, at udfordre den traditionelle seng:

Trine: - Vi ville gerne give et bud på en anderledes seng, som samtidig er æstetisk. Vi synes, at der er mange senge, som bare er store kasser, så det ville vi se, om vi kunne gøre op med. Vi ville også gerne forsøge os med noget, som vi aldrig havde prøvet før, og som ikke var set før i Nybyggerne, men som samtidig ikke skulle være helt skørt og upraktisk.

Har du fået mod på at følge i parrenes fodspor, kommer herunder guiden til at bygge din egen sengeramme med spejle,

Nybyggerne spejlseng
© Trine Ladekarl

GUIDE Byg din egen spejlseng

  1. Start med at bygge skellettet til sengen med udgangspunkt i din madras' mål. Begge par har bygget skellettet af lægter og beslag beklædt med MDF.
  • Byg først en ramme, hvor de ydre mål er en smule større end madrassens ydre mål (rød).
  • Monter ben under rammen – her er brugt otte ben i alt: tre i hver sin ende og to under længderne (orange).
  • Monter en lægte på langs i midten med beslag på benene (rosa).
  • Under rammen monteres en tværgående lægte ved de midterste ben for at stabilisere (lilla). Sæt evt. et ben under denne lægte også.

  • Beklæd nu alle sider med MDF-plader ved hjælp af skruer.

  • Læg lameller på rammen, som dine boksmadrasser kan ligge på.

Nybyggerne spejlseng
© Trine Ladekarl

4.1 Kom montagelim på siderne af rammen, og sæt spejlene på. Hold spejlene fast med skruetvinger hele vejen rundt, indtil limen er tør.

4.2 Hvis du synes, kan du vælge at slutte sengerammen af med en lille kant over spejlene. Sæt smalle stykker mdf-lister på med vinkelbeslag og lim langs hele rammen (se billedet af det færdige resultat øverst i artiklen).

Din spejlseng er nu klar til, at du kan lægge madrasserne i og redde den med lækkert, nyvasket sengetøj.

TIP Har du allerede en sengeramme derhjemme, kan du beklæde den med spejle på samme måde, som parrene har beklædt rammen af MDF med spejle.