Nemme ideer til at bygge dit eget rustikke plankebord

Der er intet, der giver varme til et rum som et bord skabt af træplanker med sjæl. Her er 7 enkle DIY ideer til spiseborde, arbejdsborde og skriveborde.

DiY plankebord til spiseborde, arbejdsborde og skriveborde.
© iStock

Rustikke DIY plankeborde

Der er sjæl i planker. Gode gamle rustikke planker, der bærer deres årringe med stolthed, liver op i ethvert hjem. Det har producenterne af borde og spiseborde forlængst fundet ud af. Derfor kan du let finde stakkevis af plankeborde i handlen, der bærer præg af godt håndværk, og som er blevet tillavet med kvalitetstræ. Desværre er prisen også derefter.

Det behøver dog ikke at betyde, at os med almindelige indtægter ikke kan komme i nærheden af et plankebord. Plankeborde er nemlige ret nemme at lave. Hvis man gør det rigtigt, behøver det heller ikke at koste alverden. Det har Bolig Magasinets tidligere medarbejder, Julie, allerede bevist, da hun lavede sit rustikke plankebord plankebord for få hundrede kroner.

Her er 10 andre inspirerende DIY-projekter fra Pinterest, hvor rustikke planker indgår i spiseborde, arbejdsborde og skriveborde.

Plankebord af genbrugstræ

Finder du noget genbrugstræ, der emmer af historie, så har du startskuddet til dit næste DIY-projekt. Det er ikke til at vide, hvad plankerne på det store spisebord på billedet oprindelig er blevet brugt til - men brugt er de i hvert fald blevet! Det kan tydeligt ses.

Bliver sådan nogle udtjente planker først høvlet ned og behandlet med en finish, der passer til det rum, bordet skal stå - så er du i plankebordshimlen!

Parket plankebord

Er du en mester med trælim og til præcisionsafmåling? Så kan du også vælge at lægge træet i parket på din bordplade i et unikt mønster og med velafstemte farveindslag.

Kombinér genbrugstræ med nyt understel

Understel eller bordben til dit DIY plankebord kan købes flere steder rundt omkring i bolighusene. Disse understel kan kombineres med din egen hjemmelavede bordplade. Bordet herunder har engang været til salg på DIY-webshopppen Etsy.

Snyd smart med plankebordet

Har du et småkedeligt spisebord, som din familie eller dine egne festabeplaner er vokset fra?

Dette plankebords-DIY fra eastcoastcreativeblog.com viser, hvordan du kan bygge oven på et gammelt bord og dermed forstørre bordpladearealet. Oven på bordet kan du derefter - ligesom her - lægge nogle nyindkøbte nye eller ældre planker, som du kan give lige den patina, du ønsker.

Måske er borddækningen og det amerikanske interiør på billedet lidt kitchet, men prisen på 200 dollars i samlede udgifter til det listige DIY plankebord - det er mere end godkendt.

Skrivebords-plankebord

Planker kommer allerbedst til deres ret i et laaaaangt spisebord. En beslægtet rustik følelse kan dog sagtens opnås ved at lægge en rustik plankeplade oven på nogle karakterfulde trækasser. Det har den italienske arkitekt Allessandro Cappelaro gjort med høj cigarkasseføring i et hus i Firenze. Huset har han indrettet med 300 gamle antikke stemmeurner i træ. Fire af dem er anbragt under skrivebordet her.

Plankearbejdsbord

Drømmen om et plankebord er der sikkert mange, der forbinder med storfamilier og hele vennekredsen samlet omkring samme bord. Derfor skal et plankebord ideelt set være stort.

Har du ikke så mange planker ved hånden og heller ikke så meget plads i hjemmet, kan du også lave et DIY plankebord i en smallere udgave, som du stiller op ad væggen og bruger som skrivebord.

Planker på bordet og på væggen

Du kan også gå all-in på planker fra gulv til loft som i dette hjem fra Tyrkiet. For er man glad for plankeborde, så må man blive dobbelt så glad for en matchende plankereolvæg.