Nu kan du lave din egen keramik derhjemme og få det glaseret og brændt

Det nye værksted specialiserer sig i to-go keramikhygge. Du får ler, som du bare skal returnere, når din kreation er tør. Så sørger de for at glasere og brænde dit værk. Se, hvordan det gik, da vi testede det.

Slow Studio - lav keramik derhjemme
© Slow Studio

Keramik er blevet en af de helt store interiørtrends de sidste par år. Prøv bare at se dig om derhjemme. Oddsene for, at du ejer et eller andet i keramik er rimelig stor.

Men hvad er det egentlig, keramik kan? Det har jeg længe gået og tænkt på.

Svaret kan blandt andet findes i det såkaldte "slow living"-koncept, hvis man spørger Sara Ingemann Holm-Nielsen, trend forecaster og medstifter af Atelier Cph.

– Slow living, slow skills og "the maker movement" har i flere år været en trend, og det passer fint i tråd med, at vi har fået for meget ensformighed i de produkter, vi ser og kan købe, siger hun og fortsætter:

– Keramik understøtter det håndlavede og unikke, som er vigtigt. Vi søger one-of-a-kind produkter til vores hjem – noget som er holdbart og som ikke er forgængeligt.

Lav din egen kop fra bunden - derhjemme

Populariteten har medført mange forskellige muligheder for også at sidde med leret i hænderne selv og ikke kun købe det færdige produkt.

Blandt andet er det blevet en stor ting at male på keramik eller at deltage i keramikkurser, der som regel bliver booket langt ud i fremtiden. Det nyeste er, at du kan få leret hjem i stuen og selv formgive din keramik, som herefter bliver brændt færdigt og glaseret.

Hos den nye danske virksomhed Slow Studio, der kun har 2 måneder på bagen, kan du hente leret i deres studie i København eller hos deres samarbejdspartner i Århus.

Leret er klar til at arbejde med, du kreerer noget med dit ler derhjemme og lader det tørre. Herefter forgløder, glaserer og brænder de værket for dig.

Bag virksomheden står Michael Søndergaard og Henrik Rosenkjær. Michael er uddannet fotograf, og Henrik har en fortid i forsikringsverden.

Slow studio
© @Slow Studio

Vil starte en bevægelse

Jeg beslutter mig for at ringe dem op, for at høre, hvorfor de også har valgt at starte en forretning, der tilbyder endnu en mulighed for at skabe sin egen keramik.

– Vi vil gerne starte en bevægelse i vores samfund, hvor folk giver sig selv lov til at give slip og blive tvunget til at tænke nyt, reflektere og blive overrasket. Ler er et gammelt håndværk, og folk kan lide følelsen af at skabe noget, siger Henrik Rosenkjær til Boligmagasinet.dk

At konceptet endte med at blive "to-go" var dog lidt af en tilfældighed.

– Vi var klar med et lokale og kæmpe keramikovn. Og så kom Corona. Først var vi triste og vidste ikke helt, hvad vi skulle stille op, men så valgte vi at udnytte det og lave konceptet to-go i stedet, siger han.

For 350 kr. kan du skabe dit eget værk i ler, som du til slut kan hente i studiet, når det er færdigt.

Umiddelbart kan det undre, hvad der får folk til at betale mere end prisen for en færdiglavet kop for at lave deres egen fra bunden.

Jeg sætter mig for at få ler under neglene og få min egen erfaring og måske komme et skridt tættere på at forstå, hvad DIY-keramik-hypen handler om.

Slow Studio

Leret er pakket i en kasse med instruktioner og plads til at notere, hvilken glasur man ønsker.

Halvanden time går hurtigt!

Det er med en smule præstationsangst, at jeg tager imod de to klumper ler: én hvid og én rød.

Jeg får et flashback til min folkeskoletid, da jeg sætter mig med det hvide ler for at lave en kop med hjælp fra en video på Slow Studios site.

Det er virkelig udfordrende! Men jeg synes faktisk, at det går ret godt med udformningen af koppen. Så godt, at jeg lidt impulsivt beslutter at lave en lille blomst nede i bunden af koppen, og forsøge mig med at "lime" en hank på. Så må vi håbe, den holder.

Det er sjovt at arbejde intuitivt, og pludselig er der gået halvanden time, hvor jeg ikke har koncentreret mig om andet end mit ler.

Da jeg endelig er tilfreds med mit arbejde, sætter jeg min lerkop til tørre i vindueskarmen.

Slow Studio

Laura bruger pinch-teknikken til at lave sin kop. En teknik, hvor man forsigtigt udhuler leret.

© @Laura Edlefsen Thurøe
Slow Studio

Den færdigt formede kop efter den er tørret - med hank og blomsterudsmykning i bunden.

© @Laura Edlefsen Thurøe

Bedre end mobilen

Dagen efter har jeg for alvor fået blod på tanden, og beslutter mig for at give mig i kast med den røde klump ler, jeg har fået med hjem. Det røde ler skulle være godt til at lave skulpturer med.

Da jeg ikke ejer nogen form for keramikværktøj, finder jeg nogle konfektgafler, jeg har liggende i min skuffe, som jeg tænker, kan bruges til at forme detaljer i skulpturen.

Skulpturen tager længere tid at arbejde med end koppen, men der er også mange flere detaljer jeg gerne vil have til at spille.

Det føles helt meditativt at fordybe mig i leret og i de timer, jeg har siddet med både kop og dame, har jeg ikke skænket telefon, arbejde eller andet en tanke.

Det er overraskende befriende at få noget i hænderne, der ikke er en skærm.

Slow Studio

Med hjælp fra et par konfektgafler fra køkkenskuffen bliver en lille yoga-dame langsomt til.

© @Laura Edlefsen Thurøe
Slow Studio

Så er den fine frøken klar til at blive fragtet til værkstedet for at blive glaseret.

© @Laura Edlefsen Thurøe

Processen fra start til slut tager normalt mellem 10-21 dage, og den langsomelige proces er det, der har inspireret til navnet Slow Studio.

Sara Ingemann Holm-Nielsen har også et bud på, hvorfor det er blevet så populært at sidde med keramikken i hænderne før det er blevet til et færdigt produkt.

– At få en firsthand viden omkring materialet og det, at få det i hænderne er essentielt. Det er næsten en form for mindfullness at sidde med ler i hænderne. Det er også i tråd med, at vi søger at lave aktiviteter med vores hænder, som en flugt fra det digitale, siger hun.

Hvor længe tror du fascinationen og glæden ved keramik vil vare ved, spørger jeg Sara Ingemann Holm-Nielsen.

– Keramiktrenden er ikke ny, ligesom arbejdet med surdejsbrød, fermentering, planter, strikning og hækling heller ikke er. Men de har været populære de sidste par år, og i Corona-isolationen har flere af disse hobbyer vundet indpas igen, igen. I krisesituationer søger vi tilbage til det trygge og genkendelige.

Desuden er hun sikker på, at vi i fremtiden vil se meget mere til lokale designere, der arbejder med bæredygtighed og genanvendelighed af materialer og unikke objekter. Selv kommercielle brands vil prøve at gøre deres produkter mere unikke og håndlavede i form og materialer.

– Mere kvalitet og mindre smid-væk er fremtiden, siger hun.

Slow Studio

Benet knækkede under transporten på cykel til værkstedet, men er blevet limet og pyntet.

© @Slow Studio
Slow Studio
© @Laura Edlefsen Thurøe

Ville jeg købe den for 350 kr. i en butik... Nej. Men!

Efter en uges tid er min keramik færdig og klar til at blive hentet. Jeg svinger forbi Slow Studios værksted, og får lov til at se mine "kunstværker" for første gang.

Jeg er lidt spændt. Man ved jo aldrig, hvad der sker med keramikken og farverne i sådan en ovn.

Jeg er stolt af det endelige resultat, og én ting kan jeg helt sikkert konkludere efter at have prøvet 'slow'-processen selv – min kop er ikke perfekt!

Og jeg ville ikke have købt den i en butik for 350 kr., men der ER virkelig noget specielt over, at sidde og drikke morgenkaffe af min skæve, hjemmelavede kop.

Og det har også en stor værdi at have skabt noget selv. Det forstår jeg nu.

Slow Studio
© @Laura Edlefsen Thurøe