Ny budgetvenlig trend tager DIY-Danmark med storm: Se de vilde resultater

Se de mangeimponerende resultater, som I derude har skabt med jeres egne bare næver! Det er virkelig godt gået! Vil du selv i gang, kan du se, hvordan du gør sidst i artiklen.

Sildeben DIY
© May Kielgast Hansen / Jimmi Farver

Der er ingen tvivl om, at sildeben længe har været et hit. Først på gulvet og siden som udsmykning på møbler.

Dog kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse, når du bruger klassiske sildebensplanker i egetræ til at lave et sildebensbord.

Derfor havde vi svært ved at få armene ned af begejstring, da vi stødte på en ny og langt mere budgetvenlig løsning.

Overraskende nok er det optændingspinde, som normalt bruges til at tænde op i brændeovnen, der er hovedingrediensen i DIY Danmarks nye besættelse.

Flere og flere er nemlig begyndt at bytte egetræsplankerne ud med optændingspinde.

Lægger du lidt tid og arbejde i, kan optændingspindene gå fra at være et affaldsprodukt til afbrænding til et eksklusivt finish på alt fra borde, skabe og senge.

Lyder det vanvittigt i dine ører, så kig med herunder og få syn for sagen, når vi viser de fineste resultater med optændingspinde frem.

Eller gå direkte til guiden i bunden, hvor du kan se, hvordan du selv laver sildeben af optændingspinde på fx et bord.

9 DIY-projekter med optændingspinde i sildebensmønster

Rundt sildebensbord
© Dennis Hansen

1 Rundt sildebensbord med mørk olie

Dennis Hansen, 41, fra Støvring, der til daglig arbejder som partnership manager, har lavet et rundt sildebensbord med optændingspinde, der ligner en million, men har kostet langt fra så meget, at lave!

Der er brugt ca. 10-12 pakker optændingspinde fra Harald Nyborg og inklusiv stellet, som er lavet af en lokal smed, har bordet i alt kostet 4.500 kr. at lave.

For at give bordet et mørkere udtryk, har Dennis afslutningsvis givet det en sort bordpladeolie fra Junckers.

Pris i alt 4.500 kr.

Antal optændingspinde: 10-12 pakker

Skydedøre optændingspinde
© Jimmi Farver

2 Skydedøre i sildeben

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan optimere med det smukke fletmønster.

Det har Mette Jensen og Jimmi Farver, 30, fra Svogerslev i Roskilde bevist.

De har nemlig lavet skydelåger til deres skab af mdf-plader og optændingspinde. Og det er altså en opgave, vi almindeligt dødelige godt kan overkomme. Der ligger ikke noget svendebevis i hverken Mette eller Jimmis rygsæk. De arbejder som logistik koordinator og teknisk service manager og har formået at skabe et vanvittigt fint resultat.

Pris i alt: 1.000 kr.
Prisen inkluderer stellet til skydedørene, der er købt brugt på Facebook Marketplace og optændingspinde fra Harald Nyborg.

Antal optændingspinde: 6 pakker

Sengegavl sildeben optændingspinde
© May Kielgast Hansen

3 Sengegavl af optændingspinde

Mangler du en ny sengegavl? Det gjorde 27-årige May Kielgast Hansen, der bor i Hjallerup og til daglig arbejder i en SFO.

May har lavet to gavle til sin seng som har givet den et helt nyt, lækkert udtryk.

Pris i alt: 600 kr.

Antal optændingspinde: 3 pakker

Køkkenbordplade sildeben
© Jane Riis Lauridsen

4 Bordplade til køkkenet af sildeben

61-årige Jane Riis Lauridsen fra Kolding har lavet en sildebensbordplade af optændingspinde til køkkenet i sit sommerhus.

Fordi bordpladen er til et køkken og derfor skal være i forbindelse med madvarer, gav Jane bordpladen et lag køkkenbordpladeolie, da den var færdig.

Pris i alt: 180 kr.

Antal optændingspinde: 6 pakker

Natbord sildeben
© Nadia Bøgeskov Larsen

5 Natbord med sildebensbordplade

Nadia Bøgeskov Larsen på 25 år, der til daglig bor i Aars i Nordjylland og arbejder som socialrådgiver, har givet sine gamle natborde en makeover.

Ud af optændingspinde lavede hun en ny topplade til natbordene - og det gav dem et helt nyt udtryk.

Nadia købte to pakker optændingspinde, men har cirka en hel pakke tilbage, som hun har planer om at bruge til et nyt projekt snart - måske de bliver til en knagerække. Den samlede pris for de to natborde var cirka 150 kr.

Pris i alt: 150 kr.

Antal optændingspinde: 2 pakker

Skærebræt optændingspinde
© Lone Hammer Sørensen

6 Skærebrætter med sildeben

Lone Hammer Sørensen på 55 år, der til daglig arbejder som journalist og bor i Støvring, har kastet sig ud i at lave sildebensmønsteret med optændingspinde på flere forskellige ting.

Hun har lavet intet mindre end 12 skærebrætter, som er blevet foræret til venner og familie i gaver. Optændingspindene fra Harald Nyborg er limet på et gammelt gulvbræt i et sildebensmønster, hvorefter håndtaget er skruet på.

Antal optændingspinde: 1 pose = 3 skærebrætter

Bar sildeben
© Lone Hammer Sørensen

7 Og en bar

Foruden de smukke brætter har Lone også dekoreret en hel bar med det smukke mønster. Til den har hun brugt en del pakker optændingspinde, som hun har købt i Harald Nyborg.

Antal optændingspinde: 5 pakker

Sildebensbord med optændingspinde
© Peter Cosmus Næblerød

8 Sildebensbord med optændingspinde

36-årige Peter og 29-årige Cecilie Cosmus Næblerød bor i Køge og er til daglig teknisk designer og sygeplejeske.

De har sammen kastet sig ud i en af de mere populære projekter med optændingspindene: nemlig en bordplade.

Optændingspindene er limet ovenpå en mdf-plade, mens bordbenene var nogle, parret havde i forvejen fra et gammelt spisebord.

Pris i alt: 2.000 kr.

Antal optændingspinde: 6 pakker

Rundt spisebord sildeben DIY
© Steffen Thorhauge

9 Rundt bord med sildebensmønster

41-årige Steffen Thorhauge fra Aalborg arbejder til daglig som programmør/tekniker på Bislev Mejeri og er også hoppet med på sildebens-tendensen med optændingspinde.

For cirka 800 kr. lavede han bordpladen til dette runde spisebord, som han monterede på nogle bordben, han havde i forvejen.

Pris i alt: 800 kr.

Lav sildeben med optændingspinde

Er du blevet inspireret til at kaste dig ud i en DIY og opgradere en overflade med sildebensmønster af optændingspinde, så guider vi dig trin for trin.

Det skal du bruge

Når du har dit fundament på plads, hvad end det er en skabslåge bordplade eller noget helt tredje, så er du klar til at gå videre med at lægge dine optændingspinde i sildebensmønster.

MATERIALER

  • Optændingspinde, som kan købes hos Harald Nyborg til 30 kr. pr. pakke.
  • Trælim
  • Træfiller
  • Bordpladeolie, lak eller anden afsluttende behandling i den farve, du ønsker, træet skal have
  • Evt. trælister til at afslutte kanterne

VÆRKTØJ

  • Elektrisk sliber – Bordet kræver en del slibearbejde, og det er derfor en klar fordel, hvis du har en excentersliber eller en rystepudser.
  • Skruetvinger eller limklemmer
  • Skærekasse
  • Fuksvans/Håndsav

TIP Der kan være stor forskel på størrelserne på optændingspindende. Det kan derfor være en god idé at købe 1-2 ekstra pakker, så du har nok til at sortere nogle fra - og dermed undgå lidt af slibearbejdet. Smart!

Sådan gør du

  • Begynd med at finde alle de optændingspinde, som minder mest om hinanden i størrelse og tykkelse.
    TIP Gem nogle af de kortere optændingspinde til, når du skal lægge sildebensmønsteret helt ude ved kanten - her skal pindende nemlig oftest alligevel skæres kortere.
  • Slib nu pindene, så de bliver helt ens og glatte i overfladen. Så sikrer du, at mellemrummene mellem optændingspindene bliver mindst mulige. Husk at børste al slibestøv af, inden du limer.
  • Lav en test, hvor du lægger de første rækker af optændingspindene i sildebensmønstret, så du kan se, om du er tilfreds, inden du begynder at bruge lim. Tjek eventuelt vores guide til sildebensbord her.
  • Lim optændingspindene på underlaget i et sildebensmønster og hold dem fast med limklemmer eller skruetvinger, imens de tørrer.
  • Når limen er tør, kan du slibe og pudse overfladen med excentersliber eller lign., så den bliver jævn.
  • Fyld alle revnerne mellem optændingspindene ud med træfiller, så du får en glat overflade og undgår, at der fx ryger madrester ned i revnerne.
  • Slib også kanterne på bordet/lågerne/mm., så de også bliver helt jævne og lim trælisterne eller finérbånd på hele vejen rundt for at få et færdigt udtryk, hvis du synes.
  • Giv til sidst bordet et lag olie eller lak og lad det tørre.